Αυτή είναι η νέα μόδα στο αδυνάτισμα: Φάρμακο για το διαβήτη επιταχύνει την απώλεια βάρους

Υγεία
Αυτή είναι η νέα μόδα στο αδυνάτισμα: Φάρμακο για το διαβήτη επιταχύνει την απώλεια βάρους

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το φάρμακο που περιέχει την ουσία σεμαγλουτίδη επηρεάζει και το σημείο του εγκεφάλου που ρυθμίζει την όρεξη, οδηγώντας σε μειωμένη πείνα και πρόσληψη θερμίδων

Μεγάλα προβλήματα στον εφοδιασμό της αγοράς και στους ασθενείς που πραγματικά το χρειάζονται έχει δημιουργήσει η ανεξέλεγκτη χρήση φαρμακευτικού σκευάσματος  και στη χώρα μας, καθώς εκτός από άτομα με σακχαρώδη διαβήτη, το σκεύασμα φτάνει στα χέρια και υγιών ανθρώπων που απλά θέλουν να αδυνατίσουν. Το φάρμακο που περιέχει την ουσία σεμαγλουτίδη επηρεάζει και το σημείο του εγκεφάλου που ρυθμίζει την όρεξη, οδηγώντας σε μειωμένη πείνα και πρόσληψη θερμίδων.

Είναι γνωστό φάρμακο για τη θεραπεία ενηλίκων με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 που δεν ελέγχεται επαρκώς, σε συνδυασμό με δίαιτα και άσκηση. Χορηγείται υποδορίως με ένεση στην κοιλιά, τον μηρό ή το άνω μέρος του βραχίονα. Η ένεση γίνεται μία φορά εβδομαδιαίως.

Πώς συνδέθηκε με την απώλεια βάρους

Αν και δεν είναι επίσημα ένα φάρμακο απώλειας βάρους, η έρευνα έχει δείξει ότι τα άτομα που λαμβάνουν το φάρμακα μπορεί να χάσουν βάρος ενώ λαμβάνουν το φάρμακο. Στην πραγματικότητα, το δραστικό συστατικό σεμαγλουτίδη, είναι εγκεκριμένο από τον FDA σε υψηλότερες δόσεις για τη θεραπεία ατόμων που εμφανίζουν παχυσαρκία και άλλα ιατρικά προβλήματα που σχετίζονται με το βάρος.

Λόγω της έλλειψης σε συνδυασμό με τα αποτελέσματα απώλειας βάρους  που αναπαράγονται και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, άτομα χωρίς διαβήτη τύπου 2 έχουν αρχίσει να το χρησιμοποιούν για απώλεια βάρους.

H σεμαγλουτίδη μειώνει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα κατά τρόπο γλυκοζοεξαρτώμενο, διεγείροντας την έκκριση ινσουλίνης και μειώνοντας την έκκριση γλυκαγόνης όταν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα είναι υψηλά. Στο μηχανισμό μείωσης των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα συμμετέχει επίσης μία μικρή καθυστέρηση της γαστρικής κένωσης κατά την πρώιμη μεταγευματική φάση. Κατά την υπογλυκαιμία, η σεμαγλουτίδη μειώνει την έκκριση ινσουλίνης και δεν επηρεάζει την έκκριση γλυκαγόνης.

Η σεμαγλουτίδη μειώνει το σωματικό βάρος και τη λιπώδη μάζα του σώματος μέσω της μειωμένης πρόσληψης ενέργειας, που σχετίζεται με γενική μείωση της όρεξης. Επιπλέον, η σεμαγλουτίδη μειώνει την προτίμηση σε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά. Ως αγωνιστής του υποδοχέα GLP-1, η σεμαγλουτίδη ενισχύει τις επιδράσεις της ορμόνης GLP-1.

Εκτός από τις επιπτώσεις στη γλυκόζη του αίματος και τον διαβήτη, το GLP-1 επηρεάζει επίσης το βάρος μέσω δύο βασικών μηχανισμών:

-Επηρεάζει τα κέντρα πείνας στον εγκέφαλο (συγκεκριμένα στον υποθάλαμο), μειώνοντας την όρεξη και τις λιγούρες.

-Επιβραδύνει τον ρυθμό κένωσης του στομάχου, παρατείνοντας αποτελεσματικά την πληρότητα και τον κορεσμό μετά τα γεύματα.

Οι κίνδυνοι από τη χρήση του

Το συγκεκριμένο φάρμακο δεν είναι ασφαλές για όλους. Σύμφωνα με την εταιρεία, η χρήση αγωνιστών του υποδοχέα GLP-1 μπορεί να συσχετιστεί με ανεπιθύμητες ενέργειες στο γαστρεντερικό σύστημα. Έχει επίσης παρατηρηθεί οξεία παγκρεατίτιδα κατά τη χρήση αγωνιστών του υποδοχέα GLP-1.

Οι ασθενείς πρέπει να ενημερώνονται για τα χαρακτηριστικά συμπτώματα της οξείας παγκρεατίτιδας. Εάν υπάρχει υποψία παγκρεατίτιδας, η σεμαγλουτίδη πρέπει να διακόπτεται. Εάν επιβεβαιωθεί, η θεραπεία με σεμαγλουτίδη δεν πρέπει να ξεκινήσει ξανά.

Οι ασθενείς που λαμβάνουν σεμαγλουτίδη σε συνδυασμό με σουλφονυλουρία ή με ινσουλίνη ενδέχεται να έχουν αυξημένο κίνδυνο υπογλυκαιμίας.

Σε ασθενείς με διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια που λαμβάνουν θεραπεία με ινσουλίνη και σεμαγλουτίδη, έχει παρατηρηθεί αυξημένος κίνδυνος ανάπτυξης επιπλοκών διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας.

Επιπλέον, οι γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία συνιστάται να χρησιμοποιούν αντισύλληψη κατά τη διάρκεια της θεραπείας με σεμαγλουτίδη.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News