Φοβάστε την άνοια; Αυτός είναι ο τρόπος για να μειώσετε τον κίνδυνο

Υγεία
Φοβάστε την άνοια; Αυτός είναι ο τρόπος για να μειώσετε τον κίνδυνο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένας υγιής οργανισμός περιλαμβάνει πρώτα και κύρια έναν δυνατό εγκέφαλο

Όσο μεγαλώνουμε, η προσπάθειά μας να παραμείνουμε υγιείς εντείνεται. Η «μάχη» ενάντια στη γήρανση είναι μια μεγάλη πρόκληση και είναι πολλοί οι παράγοντες του τρόπου ζωής που πρέπει να καταπολεμήσουμε. Σε αυτή τη δύσκολη διαδρομή, όμως, έχουμε συμμάχους, που μπορεί να κρύβονται στις πιο απλές καθημερινές συνήθειες. Μια τέτοια είναι και η διατροφή, η οποία αδιαμφισβήτητα διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην υγεία του οργανισμού. Θρεπτικές επιλογές μπορούν να δώσουν σημαντική ώθηση στο σώμα, ενώ αντίθετα τα «ένοχα» τρόφιμα είναι ικανά να προκαλέσουν, σε βάθος χρόνου, μια σειρά από λιγότερο ή περισσότερο σοβαρά προβλήματα.

Ένας υγιής οργανισμός περιλαμβάνει πρώτα και κύρια έναν δυνατό εγκέφαλο. Αναρίθμητες μελέτες αναζητούν κατά καιρούς τους παράγοντες που επηρεάζουν την εγκεφαλική λειτουργία, σύμφωνα με το ygeiamou.gr. Νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο BMC Medicine, υποστηρίζει ότι αυτή εξαρτάται σε αξιόλογο βαθμό από τη διατροφή. Ειδικότερα, μελετητές από το Πανεπιστήμιο του Newcastle υποστηρίζουν ότι όσοι υιοθετούν μια μεσογειακή διατροφή αντιμετωπίζουν έως και 23% μειωμένο κίνδυνο να εμφανίσουν άνοια.

Η νέα έρευνα αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες του είδους της, αξιολογώντας τη διατροφή 60.298 ατόμων από τη UK Biobank. Οι μελετητές παρακολούθησαν τους συμμετέχοντες για σχεδόν μία δεκαετία, βαθμολογώντας τους ανάλογα με το κατά πόσο η διατροφή που ακολουθούσαν προσομοίαζε στα βασικά χαρακτηριστικά της μεσογειακής διατροφής. Κατά τη διάρκεια της δεκαετούς μελέτης διαπιστώθηκαν 882 περιπτώσεις άνοιας.

Μειωμένος κίνδυνος ακόμη και σε όσους έχουν γενετική προδιάθεση.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News