Κορωνοϊός: Συναγερμός στο ECDC για νέο στέλεχος της Όμικρον - Εντοπίστηκε στην Ευρώπη

Υγεία
Κορωνοϊός: Συναγερμός στο ECDC για νέο στέλεχος της Όμικρον - Εντοπίστηκε στην Ευρώπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Οι χώρες θα πρέπει να παραμείνουν σε επαγρύπνηση», αναφέρουν οι επιστήμονες για το νέο στέλεχος που εντόπισαν

Νέο γύρο ερευνών ξεκινά το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ECDC), για ένα νέο στέλεχος της μετάλλαξης Όμικρον του κορονοϊού που έχει εντοπιστεί μέχρι στιγμής σε τουλάχιστον πέντε χώρες της ΕΕ. και είναι πιθανό να οδηγήσει σε αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού τον χειμώνα.

Αυτό πιθανότατα θα συμβάλει στην αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων COVID-19 τις επόμενες εβδομάδες έως μήνες, σύμφωνα με μια επιδημιολογική ενημέρωση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα από το ECDC.

Το νέο στέλεχος της Όμικρον είναι η παραλλαγή BQ.1, η οποία έχει την ικανότητα να αποφεύγει σημαντικά την απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος , όπως υποδεικνύουν τα προκαταρκτικά δεδομένα από την Ασία.

«Οι χώρες θα πρέπει να παραμείνουν σε επαγρύπνηση για τα σήματα εμφάνισης και εξάπλωσης του BQ.1, ειδικά σε άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω και να διατηρήσουν τον ευαίσθητο και αντιπροσωπευτικό διαγνωστικό έλεγχο», προέτρεψε ο διευθυντής του ECDC, Andrea Ammon.

Η Γαλλία φαίνεται ότι έχει το υψηλότερο ποσοστό δειγμάτων που είναι θετικά στην παραλλαγή BQ.1 της Όμικρον, με το 19% των δειγμάτων που συλλέγονται να είναι αυτού του στελέχους. Το Βέλγιο είναι το επόμενο, με 9% των δειγμάτων. Σε μια ενημέρωση του βελγικού υπουργείου Υγείας την περασμένη εβδομάδα, ο γιατρός μολυσματικών ασθενειών Yves Van Laethem είπε ότι «υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες η παραλλαγή να κυριαρχήσει μέσα στις επόμενες εβδομάδες». Προκαταρκτικές εργαστηριακές μελέτες στην Ασία δείχνουν ότι η παραλλαγή BQ.1 της Όμικρον έχει την ικανότητα να αποφεύγει σημαντικά την απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος. Προς το παρόν, δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι το στέλεχος οδηγεί σε βαρύτερη νόσηση σε σύγκριση με τις άλλες παραλλαγές της Όμικρον που υπάρχουν ήδη. 

Τα συστήματα υγείας και το προσωπικό έχουν εξαντληθεί από την πανδημία, ενώ εκατομμύρια άνθρωποι που αγωνίζονται να πληρώσουν τους λογαριασμούς της ενέργειας θα είναι ευάλωτοι στο κρύο.

Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής, όπως αναφέρει το ECDC, δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι το στέλεχος αυτό οδηγεί σε αυξημένη σοβαρότητα της νόσου συγκριτικά με άλλες παραλλαγές της Όμικρον. Ωστόσο, αναμένεται ότι θα χρειαστούν πρόσθετες αναμνηστικές δόσεις για τις ομάδες που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρής νόσησης, όπως ενήλικες άνω των 60 ετών, ανοσοκατεσταλμένα άτομα, άτομα με υποκείμενες ιατρικές παθήσεις και έγκυες γυναίκες, σύμφωνα με το ECDC.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News