Ελεάννα Πιτσικάκη - Balkan Spirit Trio

Η Ελεάννα Πιτσικάκη μιλάει στο neakriti.gr για τον μουσικό της παράδεισο - Ακολουθεί το όνειρό της με το κανονάκι της μαζί με το Balkan Spirit Trio (vid)

Μουσική
Η Ελεάννα Πιτσικάκη μιλάει στο neakriti.gr για τον μουσικό της παράδεισο - Ακολουθεί το όνειρό της με το κανονάκι της μαζί με το Balkan Spirit Trio (vid)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η 26χρονη Ελεάννα Πιτσικάκη, κόρη του εφημέριου του Ιερού Ναού Αγ. Κωνσταντίνου και Ελένης πατήρ Κωνσταντίνου Πιτσικάκη, κυνήγησε το όνειρό της, τη μουσική, και τα κατάφερε

Μέσα σε λίγα χρόνια… δημιούργησε τον δικό της μουσικό παράδεισο, παίζοντας κανονάκι και παραδοσιακή, νεοδιασκευασμένη μουσική από ολόκληρη την περιοχή των Βαλκανίων. Κυνήγησε το όνειρό της, τη μουσική και τα κατάφερε. Στα 19 της χρόνια ταξίδεψε στη Γερμανία για σπουδές, αξιοποίησε ευκαιρίες και συναντήθηκε με αξιόλογους μουσικούς, με τους οποίους δημιούργησε το συγκρότημα Balkan Spirit Trio.
Ο λόγος για την 26χρονη Ελεάννα Πιτσικάκη, κόρη του εφημέριου του Ιερού Ναού Αγ. Κωνσταντίνου και Ελένης πατήρ Κωνσταντίνου Πιτσικάκη.

Από τη Γερμανία, η Ελεάννα ταξίδεψε στο Ηράκλειο μαζί με τα άλλα δύο μέλη της μπάντας, τον Vladimir Dindiryakov ο οποίος παίζει καβάλι και τον Dennis Merz ο οποίος παίζει κιθάρα, προκειμένου να δώσουν δύο συναυλίες.  Πριν από λίγες ημέρες ταξίδεψαν το κοινό σε όλα τα Βαλκάνια μέσω αυτού του μουσικού ταξιδιού, στη συναυλία που δόθηκε με ελεύθερη είσοδο για τους πολίτες στην Ανδρόγεω, με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης ενώ σήμερα Σάββατο 18 Νοεμβρίου και ώρα 20.30 δίνουν συναυλία στο café του Αρχαιολογικού Μουσείου Χανίων στη Χαλέπα.

Οι τρεις μουσικοί έχουν δημιουργήσει τις δικές τους συνθέσεις οι οποίες είναι επίσης επηρεασμένες από την τζαζ και το φλαμένκο.

Η Ελεάννα μίλησε στο neakriti.gr για τη μεγάλη της αγάπη, τη μουσική, η οποία ξεκίνησε από τα παιδικά της χρόνια.  Πέρα από τις συναυλίες σε αρκετές χώρες, η Ελεάννα διδάσκει μουσική σε Πανεπιστήμιο της Κολωνίας. 

Εδώ και 8 χρόνια διαμένει στη Γερμανία, όμως η καρδιά της χτυπά δυνατά στην Κρήτη και στον τόπο που γεννήθηκε το Ηράκλειο.  Ελπίζει κάποια στιγμή να επιστρέψει στο Ηράκλειο! Το χαμόγελο των μικρών παιδιών αποτελεί το καλύτερο δώρο για την ίδια ενώ ο άμεσος στόχος της, είναι να βγάλει τον πρώτο της προσωπικό δίσκο στις αρχές του 2024!

 • Τι σπούδασες;

Σπούδασα World Music με ειδίκευση στο κανονάκι στο Popakademie στο Mannheim. Μεταπτυχιακό στο Μουσικό Πανεπιστήμιο της Κολωνίας Jazz αυτοσχεδιασμό και κάνω δεύτερο πτυχίο στη Συστημική Ψυχολογία στο ΕΣΥΘΕΠΑΣ στην Αθήνα. Έχω πτυχίο Βυζαντινής μουσικής και έχω κάνει πρόσθετες σπουδές στη μουσική προπαίδεια και στην μουσική παιδαγωγική.

 • Σε ποια ηλικία και γιατί αποφάσισες να φύγεις για Γερμανία;  Τι έπαιξε ρόλο ;  Ήθελες να… ανοίξεις τα… φτερά σου στο εξωτερικό γιατί ίσως δεν υπήρχαν… ευκαιρίες ζωής για τους νέους στο νησί μας και γενικότερα στην Ελλάδα; 

Στη Γερμανία βρίσκομαι από το 2016, δηλαδή από τα 19 μου. Πήγα για σπουδές. Τότε είχαμε την μεγάλη οικονομική κρίση και ενώ πέρασα στο Πανεπιστήμιο στην Ελλάδα, αποφάσισα να φύγω στο εξωτερικό για να συναντήσω διαφορετικές κουλτούρες και μουσικά είδη, κάτι που μου παρείχε το Πανεπιστήμιο που αποφοίτησα. 

Σίγουρα οι ευκαιρίες που μου δόθηκαν στην Γερμανία ήταν και είναι αρκετές και πολύπλευρες, καθώς είχα την τύχη να συναντήσω πολλού αξιόλογους μουσικούς.

 • Με τι ασχολείσαι στη Γερμανία και πόσα χρόνια ζεις εκεί; Και αν σου αρέσει η Γερμανία ως τόπος διαμονής.

Είμαι μέλος της ορχήστρας Bridges, μιας διαπολιτισμικής ορχήστρας με έδρα την Φρανκφούρτη. Παραδίδω μαθήματα στο μουσικό Πανεπιστήμιο της Κολωνίας. Συμμετέχω σε διαφορά μουσικά εκπαιδευτικά προγράμματα που γίνονται στα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Έχω δημιουργήσει δυο συγκροτήματα το EPI Music και το Balkan Spirit Trio και δίνουμε συναυλίες καθώς και με κάποια αλλά που είμαι μέλος.

Ο κάθε ένας …δημιουργεί τον παράδεισο του όπου και να βρίσκεται. Σίγουρα υπάρχουν μέρες που μου λείπει η οικογένεια μου και ο γενέθλιος τόπος μου, όμως με την βοήθεια της τεχνολογίας έχουμε συχνή επικοινωνία. Υπάρχουν μέρες που το κρύο σου παγώνει την ψυχή, αλλά η ζέστη που έχω μέσα μου αποθηκεύσει, από την Κρήτη μου αρκεί!

Είμαι καλά, γιατί με γεμίζει αυτό που κάνω, κάνω αυτό που αγαπώ και επίσης είμαι με τον άνθρωπο μου δεν είμαι πλέον μόνη.

 • Πώς γνωρίστηκες με τα υπόλοιπα παιδιά του συγκροτήματος και πως προέκυψε η συνεργασία;

Με τα παιδιά παίζουμε μαζί στην ορχήστρα Bridges δεθήκαμε αμέσως, με την πάροδο του χρόνου είδαμε πως και μουσικά μπορούμε να επικοινωνήσουμε έτσι ενώσαμε την αγάπη μας για την Βαλκανική μουσική και αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε αυτό το σχήμα.

 • Πώς είναι τα πράγματα στη Γερμανία στο δικό σου κλάδο;  Είσαι ικανοποιημένη και από άποψη οικονομική; Κατάφερες να υλοποιήσεις το όνειρό σου;

Ο κλάδος της μουσικής στη Γερμανία έχει πολλές ευκαιρίες  αλλά δεν παίζω ένα όργανο γνωστό, παρόλα αυτά επειδή το Κανονάκι  έχει πολλές δυνατότητες έχω καταφέρει να κάνω το όνειρό μου πραγματικότητα και να ζω από την μουσική.

 • Σε ποιες χώρες του εξωτερικού έχετε διοργανώσει συναυλίες;  Τι σας λένε οι πολίτες;

Με το Balkan Spirit Trio έχουμε παίξει σε διάφορες πόλεις της Γερμανίας και τώρα στην  Ελλάδα. Το συγκρότημα είναι καινούργιο, εδώ και 1 χρόνο.

Γενικά όμως όλοι μας έχουμε παίξει σε πολλές χώρες, όπως Ελβετία, Ολλανδία, Ουζμπεκιστάν, Τουρκία, Βουλγαρία κτλ. Το κοινό ενθουσιάζετε  όταν βλέπουν τα όργανο μας και ρωτούν για αυτά, έχουν περιέργεια και ενδιαφέρον να μάθουν περισσότερα πράγματα για τα όργανα που παίζουμε. 

 • Θα ήθελα να μου περιγράψεις τα συναισθήματά σου για αυτό που αγαπάς, τη μουσική.

Η μουσική είναι από μόνη της ένα συναίσθημα.

Ανάλογα το πως νιώθουμε ακούμε και αντίστοιχα ένα είδος μουσικής. Η μουσική είναι το μέσο να δηλώσει κανείς τα συναισθήματα του. Η μουσική είναι για μένα τρόπος ζωή, το οξυγόνο μου, με γεμίζει να είμαι κοντά της και να την υπηρετώ να την μελετώ και να την μεταλαμπαδεύω.

 • Θέλω να μου πεις μια από τις πιο όμορφες – δυνατές στιγμές που έζησες.

Δυνατές στιγμές… πολλές μια από αυτές,  όταν πήρα το πτυχίο μου, μετά από τόσες δυσκολίες όταν το πήρα στα χέρια μου ήταν μια απίστευτη χαρά. Δυνατές στιγμές είναι πάντα όταν παίζουμε σε παιδιά, τα αληθινά τους χαμόγελα είναι το ωραιότερο δώρο, θυμάμαι να παιδάκι είχε φύγει από τους γονείς του και ήρθε στη σκηνή να παίξει μαζί μου. 

 • Ποιοι είναι επόμενοι στόχοι σου ;

Να έρχομαι πιο συχνά Ελλάδα για συναυλία!

Ο πιο άμεσος στόχος είναι στις αρχές του 2024 να εκδοθεί ο πρώτος μου προσωπικός δίσκος.

 • Σου λείπουν οι γονείς σου και οι φίλοι σου στο Ηράκλειο; 

Φυσικά, αυτονόητο είναι αυτό!

Πολύ συχνά και κάποιες φορές πολύ έντονα. Δεν είναι εύκολο να λείπεις από χαρές, λύπες και γιορτές των αγαπημένων σου. Είναι το τίμημα  που πληρώνει κανείς όταν αποφασίσει να ξενιτευτεί.

 • Ποια συμβουλή σου έδωσε ο πατέρας σου;

Να έχω εμπιστοσύνη στη Παναγία και εκείνη ως μάνα και γυναίκα γνωρίζει! Και αυτή την συμβουλή θα την κρατώ για πάντα.

 • Σου λείπει η Κρήτη; Σκέφτεσαι στο …άμεσο μέλλον να επιστρέψεις στην Κρήτη;

Η Κρήτη μου λείπει φυσικά, άλλη ζωή εδώ, άλλοι άνθρωποι παρόλο την  παγκοσμιοποίηση εμείς εδώ έχουμε κάτι το  ιδιαίτερο, πιο ανθρώπινο και πιο ζεστό….

Στο άμεσο μέλλον όχι, αλλά έχω εμπιστοσύνη στην Παναγία και ίσως να με φέρει!

Δείτε στο παρακάτω βίντεο ένα μικρό δείγμα της μουσικής του Balkan Spirit Trio:

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News