Βουρλά Πάσχα

Σπάνιο ντοκουμέντο από τη Μικρά Ασία: Άγνωστο τραγούδι με τίτλο "Βουρλιώτισσα" του 1930 στο φως, αφιερωμένο στις γυναίκες από τα Βουρλά (vid)

Μουσική
Σπάνιο ντοκουμέντο από τη Μικρά Ασία: Άγνωστο τραγούδι με τίτλο "Βουρλιώτισσα" του 1930 στο φως, αφιερωμένο στις γυναίκες από τα Βουρλά (vid)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένα παντελώς σπάνιο τραγούδι έτους δημιουργίας 1930 σε δίσκο 78 στροφών, αφιερωμένο στις γυναίκες από τα Βουρλά που επιβίωσαν στα γεγονότα του 1922 και ήρθαν πρόσφυγες εδώ, στην Παλαιά Ελλάδα

Ένα σπάνιο τραγούδι του 1930 με τίτλο «Βουρλιώτισσα» έρχεται στο φως στο πλαίσιο της έρευνας και ανάδειξης ιστορικών μουσικών ακουσμάτων από την Ερυθραία της Μικράς Ασίας και ευρύτερα της Ιωνίας. Το τραγούδι αναρτήθηκε στο youtube σε συνεργασία με το Ναυτικό Μουσείο Οινουσσών.
Αυτό αφορά ένα παντελώς σπάνιο τραγούδι έτους δημιουργίας 1930 σε δίσκο 78 στροφών, αφιερωμένο στις γυναίκες από τα Βουρλά που επιβίωσαν στα γεγονότα του 1922 και ήρθαν πρόσφυγες εδώ, στην Παλαιά Ελλάδα, όπως την αποκαλούσαν. Σημειωτέον ότι μέχρι σήμερα έχει βρεθεί ένας μόνος δίσκος στον ελλαδικό χώρο με την εν λόγω μουσική καταγραφή...


Το video αυτό συνοδεύεται οπτικά, τόσο με ιστορικό φωτογραφικό υλικό προ του 1922 από τα Βουρλά και τη Σκάλα Βουρλών, όσο και με σύγχρονες ειδικά επιλεγμένες φωτογραφίες, οι οποίες τονίζουν το ελληνικό στοιχείο που υπήρχε στη περιοχή αυτή.


Το τραγούδι «Βουρλιώτισσα» είναι ηχογράφηση του έτους 1930 και είναι διωδία από τους Βιδάλη και Θωμαϊδη, Θωμαΐδη-Πολυκράτη στο δίσκο ODEON GA 1446, Αθήνα.
Η σπάνια και ιστορική αυτή ερμηνεία σε δίσκο 78 στροφών, της οποίας μοναδικός κάτοχος είναι ο αγαπητός φίλος και συνεργάτης, ερευνητής της διαχρονικής ελληνικής μουσικής δισκογραφίας και συγγραφέας Ηλίας Μπαρούνης, συμπεριελήφθη μαζί με άλλες 23 ιστορικές δισκογραφικές καταγραφές, στο cd που συνοδεύει το βιβλίο «ΜΝΗΜΕΣ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ», έκδοσης έτους 2022 του Ναυτικού Μουσείου Οινουσσών. Συγγραφείς του εν λόγω βιβλίου είναι ο Ηλίας ο Μπαρούνης και η κα Δώρα Μαγγανά. Επιπλέον, όλες οι ενσωματωμένες στο cd  σπάνιες μουσικές καταγραφές, προέρχονται από δίσκους του αρχείου του ζεύγους Σκευούλας Τσελέκου και Ηλία Μπαρούνη.


Σύμφωνα με τα αναφερόμενα στο ανωτέρω βιβλίο, πρόκειται για συγκλονιστικό και σπάνιο τραγούδι (ο μοναδικός δίσκος που έχει βρεθεί μέχρι τώρα), τραγουδισμένο από τον Σμυρνιό Γιώργο Βιδάλη και τον Βουρλιώτη Κώστα Θωμαΐδη, ο οποίος ήταν και ψάλτης.
Τα Βουρλά ήταν πόλη της χερσονήσου της Ερυθραίας. Αριθμούσε 30.000 κατοίκους, εκ των οποίων οι 25.000 ήσαν Έλληνες, έποικοι κυρίως από την Πελοπόννησο και τα νησιά. Τον Αύγουστο του έτους 1922 οι κάτοικοι των Βουρλών, του Σεβδίκιοϊ και του Μπουρνόβα, πήραν την απόφαση να αντισταθούν οι ίδιοι στους Τούρκους. Στην αντίσταση αυτή και στο όνειρο των προσφύγων να επιστρέψουν στα πάτρια εδάφη τους, αναφέρεται το συγκεκριμένο τραγούδι.

Στίχοι του τραγουδιού:

Βουρλιώτισσα τα μάτια σου όταν ανοιγοκλ(ι)ούνε,
Βουρλιώτισσα τα μάτια σου όταν ανοιγοκλ(ι)ούνε,
για τα καημένα τα Βουρλά θαρρώ πως μου μιλούνε,
για τα καημένα τα Βουρλά θαρρώ πως μου μιλούνε!
Ώπα! Γεια σας αθάνατα Βουρλά!

Βουρλιώτισσα τα μάτια σου αστράφτουν σα διαμάντια,
Βουρλιώτισσα τα μάτια σου αστράφτουν σα διαμάντια,
και τις σκληρότερες καρδιές τις κάνουνε κομμάτια,
και τις σκληρότερες καρδιές τις κάνουνε κομμάτια!

Στης Βουρλιωτίνας τη ψυχή είναι ζωγραφισμένα,
στης Βουρλιωτίνας τη ψυχή είναι ζωγραφισμένα,
η Παναγιά και τα Βουρλά στο αίμα βουτη(γ)μένα,
η Παναγιά και τα Βουρλά στο αίμα βουτη(γ)μένα!
Γεια σας Βουρλιώτες παλληκάρια!

Της Βουρλιωτίτσας η ψυχή είναι γεμάτη ελπίδα,
της Βουρλιωτίτσας η ψυχή είναι γεμάτη ελπίδα,
είτε αργά ή γρήγορα θα πάμε στη πατρίδα,
είτε αργά ή γρήγορα θα πάμε στη πατρίδα!
Έννοια σας παιδιά και θα πάμε!

Της Βουρλιωτίνας η καρδιά είναι λεονταρίσια,
της Βουρλιωτίνας η καρδιά είναι λεονταρίσια,
το μπόϊ κ’ η πορπατησιά είναι παλληκαρίσια,
το μπόϊ κ’ η πορπατησιά είναι παλληκαρίσια!
Γεια σου Βουρλιωτίτσα λεβέντισσα!
Γεια σας Βουρλιώτες πρωτοπαλλήκαρα!

Βουρλιώτισσα σε γέννησαν τίγρεις και λεοντάρια,
Βουρλιώτισσα σε γέννησαν τίγρεις και λεοντάρια,
Γι’ αυτό για πάντα θα γεννάς αντάρτες παλληκάρια,
γι’ αυτό για πάντα θα γεννάς αντάρτες παλληκάρια!
Γεια σου Γιώργη! Γεια σου Κώστα Θωμαΐδη!

Από τους συντελεστές εκφράζονται ευχαριστίες στη διοίκηση του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών (ΚΜΣ), για την ευγενική χορήγηση του χάρτη της Ερυθραίας Μικράς Ασίας και της φωτογραφίας έτους 1921 στην πλατεία των Βουρλών, καθώς και της άδειας χρήσης τους!

Εικόνες του χθες και του σήμερα από τα Βουρλά: 


 

ΒΟΥΡΛΑ
ΒΟΥΡΛΑ
ΒΟΥΡΛΑ
ΒΟΥΡΛΑ
ΒΟΥΡΛΑ
ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News