βιβλιο Τσιοδρας - Vivlio Tsiodras

Ηράκλειο: Πλήθος κόσμου στην παρουσίαση του βιβλίου του Δημήτρη Τσιόδρα

Βιβλίο
Ηράκλειο: Πλήθος κόσμου στην παρουσίαση του βιβλίου του Δημήτρη Τσιόδρα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μιλώντας για το βιβλίο του με τίτλο «Ευρωπαϊκή Ενοποίηση, Οι περιπέτειες ενός οράματος», ο κ. Τσιόδρας ανέφερε ότι πρόκειται για ένα βιβλίο στο οποίο αποτυπώνονται οι περιπέτειες ενός οράματος και περιγράφεται το ξεκίνημα της Ευρωπαϊκής Ενοποίησης, από τις αρχές δεκαετίας του 50 μέχρι σήμερα

Το βιβλίο του Δημήτρη Τσιόδρα, δημοσιογράφου -συγγραφέα και διευθυντή του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, παρουσιάστηκε στο Ηράκλειο. Πρόκειται για το βιβλίο «Ευρωπαϊκή Ενοποίηση, Οι περιπέτειες ενός οράματος" που πραγματοποιήθηκε στο Επιμελητήριο Ηρακλείου, παρουσία πλήθους κόσμου.

Μιλώντας για το βιβλίο του ο κ. Τσιόδρας ανέφερε ότι πρόκειται για ένα βιβλίο στο οποίο αποτυπώνονται οι περιπέτειες ενός οράματος και περιγράφεται το ξεκίνημα της Ευρωπαϊκής Ενοποίησης, από τις αρχές δεκαετίας του 50 μέχρι σήμερα, όπως και οι εθνικοί ανταγωνισμοί που εκδηλώθηκαν σε διάφορες φάσεις, οι συζητήσεις που έγιναν για την αμυντική ενοποίηση, το κοινό νόμισμα, την κρίση στην Ευρωζώνη, τα προβλήματα με το Ευρωσύνταγμα, αλλά και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση.

"Όλα αυτά προσπαθώ να περιγράψω και μέσα σε όλα αυτά, να δω τους ανταγωνισμούς των κρατών. Γιατί μπορεί να ξεκινήσαμε με έξι κράτη στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα και να φτάσαμε στους 27 σήμερα, όμως αυτό δε σημαίνει ότι δεν υπήρχαν περιπέτειες, ότι δεν υπήρχαν και δεν θα συνεχίσουν να υπάρχουν ανταγωνισμοί" ανέφερε ο Δημήτρης Τσιόδρας, συμπληρώνοντας ότι "είναι γεγονός ότι έχουμε προχωρήσει, αλλά δεν έχουμε φτάσει στην πολιτική ενοποίηση που ήταν ο αρχικός στόχος".

Επιπλέον ανέφερε πως "κινούμαστε κάθε φορά με ένα προωθητικό βήμα αλλά αργό, σε σχέση με όλα αυτά που συμβαίνουν στον υπόλοιπο κόσμο, με αποτέλεσμα η Ευρωπαϊκή Ένωση να έχει μείνει πίσω από τις ΗΠΑ και την Κίνα σε διάφορα επίπεδα, κυρίως το τεχνολογικό, παρότι παραμένει το καλύτερο μέρος για να ζει κανείς" προσθέτοντας με επίκεντρο, όπως τόνισε, μια αμυντική ενοποίηση, ότι "μετά το 2ο παγκόσμιο πόλεμο, γίναμε καταναλωτές ασφαλείας, αφεθήκαμε στην ομπρέλα των ΗΠΑ και δεν στηριχθήκαμε στις δικές μας δυνάμεις. Τώρα πρέπει να το κάνουμε και επειδή οι ΗΠΑ στρέφονται προς την Κίνα αλλά και επειδή το έχουμε ανάγκη".

Στη διάρκεια της παρουσίασης του βιβλίου, όπου παραβρέθηκε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Μάξιμος Σενετάκης, χαιρετισμό απηύθυνε ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, ο δήμαρχος Ηρακλείου Αλέξης Καλοκαιρινός, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου Μανώλης Αλιφιεράκης, ενώ για το βιβλίο μίλησαν ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης Γιώργος Κοντάκης, ο καθηγητής του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης Νίκος Παπαδάκης, ο πρόεδρος ΔΕΕΠ (ΝΟΔΕ) Ηρακλείου, αντιπρόεδρος ΕΦΕΠΑΕ, μέλος της διοίκησης του Επιμελητηρίου Ηρακλείου Βαγγέλης Καρκανάκης και ο σκηνοθέτης και πολιτικός αναλυτής Γιάννης Κουτσομύτης.

Ο κ. Αρναουτάκης καλωσόρισε τον κ. Τσιόδρα στην Κρήτη, σημειώνοντας ότι "το όραμα της ενοποίησης δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν έχει επιτευχθεί" και πως "χρειάζεται περισσότερη Ευρώπη για να μπορούμε να έχουμε σε οποιοδήποτε σημείο, αυτό το οποίο έχουν ορίσει οι ιδρυτές της Ευρωπαϊκής Ιδέας. Να χτίζεται δηλαδή η Ευρώπη στις πόλεις και στις Περιφέρειες και να υπάρχει συνοχή. Γιατί πρέπει να είμαστε δυνατοί και ανταγωνιστικοί απέναντι στην Αμερική, απέναντι στην Κίνα, διατηρώντας τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα".

Μιλώντας για το βιβλίο ο σκηνοθέτης και πολιτικός αναλυτής Γιάννης Κουτσομύτης ανέφερε πως βρισκόμαστε σε μια πολύ διαφορετική θέση ως χώρα, από αυτή που ήμασταν τα προηγούμενα χρόνια, σημειώνοντας ότι "είμαστε πολύ έμπειροι πια και στις δυσκολίες και στις ευκολίες. Μάθαμε με πολύ σκληρό τρόπο, ποια είναι τα μονοπάτια που πρέπει να αποφύγουμε και πλέον νομίζω ότι μπορούμε να είμαστε παίκτες στο σκληρό πυρήνα της Ευρώπης, γιατί δείξαμε ότι αντέξαμε σε πολύ δύσκολες καταστάσεις. Από εδώ και πέρα αυτό που πρέπει, είναι να κάνουμε αυτή την Ευρώπη πιο αποτελεσματική, να έχει καλύτερη συνοχή, μεγαλύτερη κοινωνική αλληλεγγύη και να είμαστε πιο ανταγωνιστικοί σε παγκόσμιο επίπεδο" σημείωσε ο κ. Κουτσομύτης, προσθέτοντας ότι το βιβλίο του Δημήτρη Τσιόδρα "συμβάλλει στο να καταλάβουμε καλύτερα που βρισκόμαστε σήμερα και πως φτάσαμε μέχρι εδώ".

Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης Γιώργος Κοντάκης, μιλώντας για το βιβλίο, επισήμανε ότι "ο Δημήτρης Τσιόδρας περιγράφει όλες τις δυσκολίες και τα εμπόδια που προέκυψαν και επιχειρεί με καθαρό λόγο να περιγράψει τον αμετακίνητο στόχο της πολιτικής ενοποίησης. Όπως ο ίδιος αναφέρει, η Ευρωπαϊκή Ιδέα μπορεί να αποκτήσει μία πνοή, μόνο εάν υπάρχει σαφής στόχος και γίνει υπόθεση των Ευρωπαίων πολιτών. Οι εξελίξεις θα λάβουν την μορφή που θα τους δώσουν οι Ευρωπαίοι πολίτες πρώτα και οι Ευρωπαϊκές ηγεσίες. Είναι γεγονός ότι ένα καλύτερο μέλλον για όλους μας, περνάει μέσα από την κοινή μας πορεία στην Ευρώπη".

Στην ομιλία του για το βιβλίο επίσης, ο καθηγητής του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Παπαδάκης είπε ότι ο συγγραφέας αναφέρεται ουσιωδώς στην Ευρώπη και τις περιπέτειες του Ενωσιακού εγχειρήματος, αναλύοντας μείζονα ιστορικά επεισόδια, καταφέρνοντας να κρατήσει το ενδιαφέρον του αναγνώστη κυριολεκτικά αμείωτο.

"Η υποδειγματική σύνθεση πρωτογενών και δευτερογενών δεδομένων και ελληνικής αλλά και διεθνούς βιβλιογραφίας, σε συνδυασμό με την επιστημονική του ιδιότητα αλλά και την μακρόχρονη δημοσιογραφική και πολιτική του εμπειρία, όσο και η αφηγηματική δύναμη του συγγραφέα, μας δίνουν ένα βιβλίο το οποίο είναι συγκροτημένο, στη λογική του γενικού προς το ειδικό. Ένα βιβλίο έμπλεο από backstage πολιτικές διεργασίες, οι οποίες συνθέτουν σε τελική ανάλυση, το ιστορικό μωσαϊκό της Ευρωπαϊκής Ενοποίησης, αλλά και ένα βιβλίο το οποίο προσεγγίζει, ερμηνεύει και επεξηγεί με έναν ιδιαίτερα ενδιαφέροντα και πολυμετρικό τρόπο, το ίδιο το Ενωσιακό Εγχείρημα" πρόσθεσε ο κ. Παπαδάκης.

Την εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου του Δημήτρη Τσιόδρα διοργάνωσαν οι εκδόσεις «Μίνωας» από τις οποίες κυκλοφορεί και το βιβλίο, ενώ τη συζήτηση συντόνισε η δημοσιογράφος Νικολέτα Σφακιανάκη.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News