ekklisia kantyli
Φωτ. shutterstock

«Δεῦτε ὀπίσω μου» – Το κάλεσμα του Χριστού και η άμεση ανταπόκριση των πρώτων μαθητών

Πολιτισμός
«Δεῦτε ὀπίσω μου» – Το κάλεσμα του Χριστού και η άμεση ανταπόκριση των πρώτων μαθητών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ευαγγελική περικοπή της Κυριακής Β΄ Ματθαίου παρουσιάζει τη στιγμή κατά την οποία ο Χριστός καλεί τους πρώτους μαθητές Του να Τον ακολουθήσουν. Η πρόθυμη ανταπόκρισή τους αποτελεί διαχρονικό μήνυμα πίστης, εμπιστοσύνης και ολοκληρωτικής αφοσίωσης στο θέλημα του Θεού

Η δεύτερη Κυριακή του Ματθαίου είναι αφιερωμένη στην κλήση των πρώτων μαθητών του Χριστού, ενός γεγονότος που σηματοδοτεί την απαρχή της δημόσιας δράσης Του και τη συγκρότηση του πυρήνα της Εκκλησίας. Ο Κύριος συναντά απλούς ανθρώπους της καθημερινότητας, ψαράδες της Γαλιλαίας, και τους απευθύνει ένα κάλεσμα που θα αλλάξει για πάντα τη ζωή τους. Χωρίς δισταγμό, ο Πέτρος, ο Ανδρέας, ο Ιάκωβος και ο Ιωάννης εγκαταλείπουν τα δίχτυα, το επάγγελμα και τις βεβαιότητες της ζωής τους, επιλέγοντας να ακολουθήσουν τον Χριστό.

Η ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΗ ΠΕΡΙΚΟΠΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ Β΄ΜΑΤΘΑΙΟΥ

Κατά Ματθαίον, κεφ. Δ΄, εδάφια 18-22

18 Περιπατν δ παρ τν θλασσαν τς Γαλιλαας εδε δο δελφος, Σμωνα τν λεγμενον Πτρον κα ᾿Ανδραν τν δελφν ατο, βλλοντας μφβληστρον ες τν θλασσαν· σαν γρ λιες· 19 κα λγει ατος· δετε πσω μου κα ποισω μς λιες νθρπων. 20 Ο δ εθως φντες τ δκτυα κολοθησαν ατ. 21 Κα προβς κεθεν εδεν λλους δο δελφος, ᾿Ικωβον τν το Ζεβεδαου κα ᾿Ιωννην τν δελφν ατο, ν τ πλοίῳ μετ Ζεβεδαου το πατρς ατν καταρτζοντας τ δκτυα ατν, κα κλεσεν ατος. 22 Ο δ εθως φντες τ πλοον κα τν πατρα ατν κολοθησαν ατ.

Ερμηνευτική απόδοση από τον μακαριστό Παν. Τρεμπέλα

18 Και ενώ περπατούσε κοντά στη θάλασσα της Γαλιλαίας, είδε δύο αδελφούς, τον Σίμωνα, τον οποίο κατόπιν ονόμασε Πέτρο, και τον Ανδρέα, τον αδελφό του, οι οποίοι έριχναν δίχτυα στη θάλασσα, διότι ήταν ψαράδες. 19 Και τους λέει: «Ακολουθήστε με, και θα σας κάνω ικανούς να ψαρεύετε αντί για ψάρια ανθρώπους. Αυτούς θα ελκύετε στη βασιλεία των ουρανών με τα πνευματικά δίχτυα του κηρύγματος». 20 Και αυτοί αμέσως άφησαν τα δίχτυα τους και Τον ακολούθησαν. 21 Και αφού προχώρησε πιο πέρα από εκεί, είδε άλλους δύο αδελφούς, τον Ιάκωβο, τον γιο του Ζεβεδαίου, και τον Ιωάννη τον αδελφό του, να ετοιμάζουν τα δίχτυα τους μέσα στο πλοίο μαζί με τον πατέρα τους Ζεβεδαίο. Και τους κάλεσε. 22 Και αυτοί αμέσως άφησαν το πλοίο και τον πατέρα τους και Τον ακολούθησαν.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News