Σπύρος Μπιμπίλας

Σπύρος Μπιμπίλας στο neakriti.gr: «Με ενοχλεί αφάνταστα κάθε είδους στερεότυπο»

Πολιτισμός
Σπύρος Μπιμπίλας στο neakriti.gr: «Με ενοχλεί αφάνταστα κάθε είδους στερεότυπο»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

O δημοφιλής ηθοποιός βρίσκεται στην Κρήτη με αφορμή την προβολή της ταινίας "Για θύμισέ μου" την Τετάρτη 22 Απριλίου στο Αστόρια. Όπως λέει χαρακτηριστικά "Οι νέοι θα αλλάξουν τον κόσμο μας προς το καλύτερο και γι αυτό χρειάζεται να τους δίνουμε χείρα βοηθείας"

Πολυσχιδής και πολυτάλαντος, με μια φυσική ευγένεια που κερδίζει αβίαστα τον συνομιλητή του, ο Σπύρος Μπιμπίλας ανήκει σε εκείνες τις προσωπικότητες που δεν περιορίζονται σε μία μόνο ιδιότητα. Η διαδρομή του γεμάτη εναλλαγές, προκλήσεις και σημαντικές στιγμές, αποτυπώνει έναν άνθρωπο που εξελίσσεται διαρκώς, παραμένοντας ταυτόχρονα αυθεντικός και βαθιά ανθρώπινος.

Ο ίδιος μας μιλά με ειλικρίνεια για τις εμπειρίες που τον καθόρισαν, για τις επιλογές που διαμόρφωσαν την επαγγελματική και προσωπική του ταυτότητα, αλλά και για τις αξίες που τον συνοδεύουν μέχρι σήμερα.
  
Αρχαίο δράμα, stand up, μιούζικαλ, δραματικοί, κωμικοί ρόλοι, ραδιόφωνο, μεταγλωττίσεις, διδασκαλία, drag show, συνδικαλισμός, βουλή και πολλά ακόμη. Τι απολαύσατε/απολαμβάνετε περισσότερο από όλα αυτά που έχετε κάνει και εξακολουθείτε να κάνετε μέχρι σήμερα; 

«Η ερώτηση αυτή έχει να κάνει με την πολυσχιδή ζωή που κάνω σε τόσα πολλά και διαφορετικά επίπεδα… Έχω απολαύσει και απολαμβάνω ακόμα την ζωή σε όλα της τα επίπεδα γιατί νοιώθω ένας χρήσιμος άνθρωπος για την κοινωνία, για το περιβάλλον, την πατρίδα μας αλλά και για όλη την γη που είναι η ευρύτερη πατρίδα μας. Σαν αλτρουιστής που είμαι θα εξακολουθήσω την ίδια πορεία ζωής γιατί αυτό με γεμίζει σαν άνθρωπο, με κάνει ευτυχή και με κρατάει πολύ ζωτικό κι εύχομαι ειλικρινά αυτή η υπερδραστηριότητα μου να συνεχιστεί και μετά τα 100 μου που σκοπεύω να φθάσω». 
 
Είχατε την τύχη να συνεργαστείτε δυο φορές με τον Θανάση Βεγγο στην Επίδαυρο. Τι σας δίδαξε αυτή η εμπειρία; Τι κρατάτε από εκείνα τα χρόνια; 

«Είχα τη μεγάλη τύχη να συνεργαστώ με τον Θανάση Βέγγο, που ήτανε το ίνδαλμά μου από τα παιδικά μου χρόνια, γιατί σε αυτόν τον άνθρωπο έβλεπα από μικρός το εύρος του σπουδαίου καλλιτέχνη. Ο Θανάσης Βέγγος που χαρακτηρίζεται ως μέγας κωμικός ηθοποιός στην πραγματικότητα ήταν ένας ηθοποιός που έπαιζε το δράμα τον ηρώων που ερμήνευε, γι αυτό και ήταν αυθεντικός και επειδή ήταν ακραίο το δράμα του, φαινόταν κωμικός στα μάτια του μεγάλου κοινού. Η συνεργασία μου μαζί του ήταν φανταστική, αποκόμισα διδάγματα για τον τρόπο ερμηνείας των κωμικών χαρακτήρων και αυτό ακολουθώ μέχρι σήμερα όταν καλούμαι να ερμηνεύσω έναν ήρωα που προκαλεί το γέλιο, γιατί αυτός ο ήρωας στην πραγματικότητα ζει ένα δράμα. Η ομορφιά της συνάντησής μας στην Επίδαυρο θα μείνει βαθιά χαραγμένη στη μνήμη μου σαν ορόσημο γιατί ήταν από τις καλύτερες συνεργασίες που έχω κάνει και από τις καλύτερες συναντήσεις με σπουδαίους ηθοποιούς κι ανθρώπους της προηγούμενης γενιάς. Και μάλιστα η περίοδος εκείνη ήταν και σε συνδυασμό με το ότι σκηνοθετούσε ο μέγας σκηνοθέτης Γιώργος Μιχαηλίδης που δυστυχώς έχει φύγει κι αυτός από κοντά μας».
 
Νοσταλγείτε καθόλου την εποχή που ξεκινούσατε; 

«Ναι φυσικά και νοσταλγώ στιγμές από την περίοδο που ξεκινούσα γιατί υπήρχε η αγνότητα και η άγνοια το τι θα ακολουθούσε...Τα όνειρα ήταν εκείνα που έκαναν εκείνη την περίοδο ιδιαίτερα σημαντική, γιατί ξεκίνησα μέσα από τις νέες ομάδες της μεταπολίτευσης, τις ομάδες τις πολύ ελπιδοφόρες. .Έζησα μία περίοδο πολύ ουσιαστική με εντάσεις και γεμάτη με μεγάλο αγώνα για να πετύχω από έναν ορθό δρόμο. Νοσταλγώ το ότι τότε ονειρευόμουν πως θα γνωρίσω αυτούς που θαύμαζα κι αφού το πέτυχα νιώθω απερίγραπτη ευτυχία». 

Για θύμισέ μου

 
Είστε ένας άνθρωπος ο οποίος πάντοτε στέκεται δίπλα στους νέους, τους ενθαρρύνει και τους στηρίζει έμπρακτα. Όπως συνέβη στην περίπτωση της ταινίας «Για θύμισε μου», μια ταινία για το Alzheimer, μια εθελοντική προσπάθεια που αποτυπώνει μεταξύ άλλων τη δύναμη της τέχνης για ευαισθητοποίηση και κοινωνική αλλαγή…
 
«Η γνωριμία μου με τη Μαρία Σβολιανοπούλου και την σημαντική δουλειά της μου ισχυροποίησαν την πεποίθηση μου, που από χρόνια υπηρετώ, να είμαι κοντά στους νέους ανθρώπους, γιατί αυτοί θα αλλάξουν τον κόσμο μας προς το καλύτερο και γι αυτό χρειάζεται να τους δίνουμε χείρα βοηθείας πού είναι η έμπρακτή μας συμμετοχή στην επίτευξη των στόχων τους. Το ίδιο μου συμβαίνει και με τους νέους ανθρώπους που υπηρετούν το θέατρο μας μέσα σε αντίξοες συνθήκες και οι οποίοι είναι πολύ σημαντικοί και για αυτό στέκομαι πλάι τους και τους θαυμάζω».

Μπιμπίλας

 «Ξεκίνησα μέσα από τις νέες ομάδες της μεταπολίτευσης, τις ομάδες τις πολύ ελπιδοφόρες. Έζησα μία περίοδο πολύ ουσιαστική με εντάσεις και γεμάτη με μεγάλο αγώνα για να πετύχω από έναν ορθό δρόμο»


Κάνετε απολογισμό της δράσης σας στο πολιτικό γίγνεσθαι; Τελικά η πολιτική είναι για εσάς ; Εσείς θεωρείτε ότι είστε καλός γι' αυτήν;
 
«Η πολιτική για μένα είναι η απόρροια της συνδικαλιστικής μου δράσης και σαν τέτοια την αντιμετωπίζω. Η πολιτική είναι ένα όραμα, είναι ένας τρόπος για να μπορείς να κάνεις τον κόσμο καλύτερο. Και έτσι ως τώρα αντιμετωπίζω την παρουσία μου στην βουλή προσπαθώντας να κάνω πράξη αυτόν τον σκοπό. Η εμπειρία μου όμως μέσα στη βουλή δεν είναι θετική. Αισθάνομαι ότι οι άνθρωποι αντί να ασχολούνται με το να κάνουν έναν κόσμο καλύτερο καταξοδεύονται με το να διαφωνούν μη εποικοδομητικά για τους άλλους και για τον εαυτό τους, παρατηρώ έναν πολιτικό ξεπεσμό, μία διχόνοια ανεξήγητη, κατακερματισμό των αριστερών προοδευτικών δυνάμεων χωρίς νόημα και δικαιολογία, αλαζονική συμπεριφορά από την εικονική πλειοψηφία των κυβερνώντων και για αυτό δεν αισθάνομαι ότι μπορώ να είμαι μέρος αυτής της τραγελαφικής κατάστασης και προτιμώ να μην το συνεχίσω».
 
Ποια είναι η πιο "θεατρική στιγμή" που έχετε ζήσει μέσα στη Βουλή;

«Προφανώς από την ερώτηση σας καταλαβαίνω ότι εκλαμβάνω τα όσα συμβαίνουν στη βουλή ως μία θεατρική πράξη και πολλές φορές έτσι είναι. Όντως πολλές φορές έχω αισθανθεί, ιδιαίτερα από τις απαντήσεις που δίνουν κάποιοι υπουργοί, ότι παίζουν ένα πολύ κακό θέατρο όταν φωνασκούν και προσπαθούν να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα. Δεν μπορώ να ξεχωρίσω κάποια συγκεκριμένη σκηνή αλλά οι προσλαμβάνουσες που έχω πραγματικά δείχνουν ότι κάποιοι δεν υπηρετούν την αλήθεια, αλλά εμφανώς λένε ψέματα με απίστευτες δικαιολογίες για να καλύψουν παρανομίες, παραπτώματα και απρέπειες».

Μπιμπίλας

 
Ποιο στερεότυπο για τους ΛΟΑΤΚΙ+ ανθρώπους σας ενοχλεί περισσότερο σήμερα;

«Κάθε είδους στερεότυπο με ενοχλεί αφάνταστα γιατί δεν μπορεί να υπάρχει μία γενικευμένη πεποίθηση για μία τόσο μεγάλη ομάδα ανθρώπων που δεν είναι όλοι ίδιοι έτσι κι αλλιώς. Υπάρχουν πολλές υποκατηγορίες ανθρώπων μέσα σε αυτήν την ομάδα εξάλλου όσοι ανήκουν στη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα δεν έχουν κάτι διαφορετικό από τους υπόλοιπους ανθρώπους.Υπάρχουν καλοί και κακοί χαρακτήρες όπως υπάρχουν παντού, για αυτό οι γενικεύσεις με βρίσκουν εξαιρετικά αντίθετο. Σέβομαι κάθε ομάδα ανθρώπων είτε ανήκουν στους ομοφυλόφιλους είτε στους ετεροφυλόφιλους ανθρώπους».
 
Υπήρξε κάποια στιγμή/εμπειρία που άλλαξε ριζικά τον τρόπο που βλέπετε τον εαυτό σας και ποια ήταν αυτή; 

«Ναι για μένα ήταν πολύ καθαριστικά τα όσα έγιναν κατά τη διάρκεια του metoo και ιδιαίτερα με τη δίκη του Πέτρου Φιλιππίδη που υπήρξε άνθρωπος της ζωής μου. Η στάση μου στην περίπτωση αυτή ήταν καθοριστική για το πώς βλέπω τον κόσμο και για το πόση δύναμη μπορεί να χρειάζεται για να μπορείς να πεις την αλήθεια. Τα όσα συνέβησαν τότε και με το γεγονός ότι άνθρωποι της προσωπικής μου ζωής ενεπλάκησαν στην υπόθεση αυτή από δω και πέρα με καθορίζουν σαν άνθρωπο για να αντιμετωπίζω με διαφορετικό τρόπο και με περισσότερη φιλοσοφία την ζωή μου. Γηράσκω αεί διδασκόμενος και ωριμάζω».

«Η ομορφιά της συνάντησής μας (σ.σ. με τον Θανάση Βέγγο) στην Επίδαυρο θα μείνει βαθιά χαραγμένη στη μνήμη μου σαν ορόσημο (...). Ήταν από τις καλύτερες συναντήσεις με σπουδαίους ηθοποιούς κι ανθρώπους της προηγούμενης γενιάς»


 Τελικά τι είναι πιο δύσκολο; Να μας αγαπούν ή να αγαπάμε; 

«Από τις εμπειρίες της ζωής μου έχω διαισθανθεί ότι είναι περισσότερο δύσκολο να κατορθώσουμε να μας αγαπούν οι άλλοι παρά να αγαπάμε και να δινόμαστε ολοκληρωτικά σε κάποιον άνθρωπο εμείς. Χρειάζεται πολύ μεγάλη προσοχή στην αντιμετώπιση του ανθρώπου που μας ενδιαφέρει, για να τον κάνουμε να καταλάβει ότι αξίζουμε την αγάπη του».
 
Πόσο σας άλλαξαν / καθόρισαν οι άνθρωποι που ερωτευτήκατε; 

«Αν και είναι πολύ προσωπική η ερώτηση αυτή δεν διστάζω να απαντήσω ότι οι άνθρωποι που πέρασαν από τη ζωή μου, μου άφησαν πολύ μεγάλα μαθήματα, με στιγμάτισαν, μου άφησαν και πληγές από τις οποίες όμως βγήκα αλώβητος δυνατότερος και πιο φιλοσοφημένος. Βεβαίως και οι έρωτες, αν ήταν ουσιαστικοί κι όχι επιδερμικοί, μας καθορίζουν το υπόλοιπο του βίου μας, αλλά αυτό είναι που κάνει και τη ζωή μας ενδιαφέρουσα και πολυποίκιλη».
 
Είστε μια πολυσχιδής προσωπικότητα, διαρκώς ενεργή σε πολλά και διαφορετικά πεδία. Τι είναι αυτό που αντισταθμίζει την κούρασή σας στην καθημερινότητα; 

«H αισιοδοξία μου για τη ζωή και για το μεγάλο μέλλον που ελπίζω ότι έχω ακόμα καθρεφτίζεται σε δύο πράγματα… Στο ότι όση κούραση κι αν συσσωρεύεται κι όσες δυσκολίες κι αν υπάρχουν, η πεποίθηση μου είναι ότι και την επόμενη ημέρα θα είμαι όρθιος για να απολαύσω ξανά τον λαμπερό ήλιο και το γαλάζιο της θάλασσας. Κι αυτό με γεμίζει με δύναμη για την συνέχεια του ωραίου ταξιδιού της ζωής...».
 

 
 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News