xania

“Χανιά - Τόπος να ’ρθεις, τρόπος να ζεις”: “Άρωμα” Κρήτης στο Φεστιβάλ Γης

Πολιτισμός
“Χανιά - Τόπος να ’ρθεις, τρόπος να ζεις”: “Άρωμα” Κρήτης στο Φεστιβάλ Γης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επίκεντρο του Φεστιβάλ η ανάδειξη των ποιοτικών προϊόντων και της λαϊκής παράδοσης

Πτυχές της κρητικής γαστρονομίας, της παράδοσης και του λαϊκού πολιτισμού της Κρήτης προβάλλει η φετινή διοργάνωση του Φεστιβάλ Γης - Άνθρωποι και Προϊόντα, που πραγματοποιείται στον αύλειο χώρο του Πειραματικού Γυμνασίου στα Χανιά, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κρήτης και με τη συμμετοχή όλων των Δήμων του νομού. Η θεματολογία των βιωματικών δράσεων είναι φέτος επικεντρωμένη στην ανάδειξη του νησιού ως ευρωπαϊκή περιφέρεια γαστρονομίας. 

Η κ. Μαρία Πετραντωνάκη, διευθύντρια της Περιφερειακής Αναπτυξιακής Εταιρείας Κρήτης, εξήγησε ότι το πρόγραμμα του φεστιβάλ περιστρέφεται γύρω από την κρητική γαστρονομία, ενώ επεσήμανε ότι είναι εμπλουτισμένο με περισσότερες δράσεις και βιωματικά εργαστήρια, με στόχο οι επισκέπτες να έρθουν πιο κοντά στις παραδόσεις και τις αξίες που αυτές πρεσβεύουν. 

Στα πλαίσια του Φεστιβάλ, οι επισκέπτες μπορούν να γνωρίσουν τα μικρά και μεγάλα μυστικά της Κρήτης και του πολιτισμού της

Οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να γευτούν, μεταξύ άλλων, την εμπειρία του παραδοσιακού καφενείου, το οποίο αναβιώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος “Το Ρόδο”, μεταφέροντας στοιχεία του παρελθόντος, της κουλτούρας και τους δημοφιλούς σημείου συνάντησης των Κρητικών στο σήμερα. 

Όπως είπε στη “Νέα Κρήτη” και το neakriti.gr ο κ. Νίκος Μαθιουδάκης, πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου “Το Ρόδο”, το καφενείο αυτό έχει ταξιδέψει στο εξωτερικό, έχει πάρει μέρος σε εκθέσεις στην Ιταλία και στη Σουηδία. 

xania

«Το καφενείο ανέκαθεν ήταν ένας κοινωνικός χώρος στην Κρήτη, εκεί διαδραματίζονταν η χαρά, η λύπη, η τέχνη, ο κινηματογράφος. Μέσα σ’ αυτόν τον χώρο του καφενείου, η Κρήτη ζει και αναπνέει, με την παράδοσή της, την κρητική διατροφή, τα ήθη και τα έθιμά της», τόνισε. 

Το ελαιόλαδο και τα μυστικά της κρητικής γαστρονομίας 

Κατά τη δεύτερη μέρα της διοργάνωσης και μέσα από τη δράση γευσιγνωσίας του ελαιολάδου, προβλήθηκαν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του κυρίαρχου προϊόντος της κρητικής γης. Ο γνωστός σεφ κ. Ιωσήφ Πετρώφ τόνισε τη σημασία οι επαγγελματίες του κλάδου της εστίασης να γνωρίζουν την αξία του ελαιολάδου, ώστε να επιλέγουν το καλύτερο και ποιοτικότερο προϊόν. 

«Είναι το προϊόν φάρος της κρητικής γης, απλώς πρέπει να καταλάβουμε τις απεριόριστες δυνατότητες της χρήσης του», σημείωσε ο κ. Πετρώφ. 

xania

Το πλούσιο γαστρονομικό πρόγραμμα του φεστιβάλ αναδεικνύει την αξία της κρητικής διατροφής και αποκαλύπτει ακόμη και παρασκευές λιγότερο γνωστές. 

Η κ. Ιωάννα Παντελάκη-Τερεζάκη, μέλος της Ελληνικής Ακαδημίας Αρχιμαγείρων, έδειξε πως τα ντοματίνια γίνονται γλυκό κουταλιού, παρασκευάζοντας μια μεγάλη ποσότητα, η οποία προσφέρθηκε στους επισκέπτες. Μιλώντας στη “Νέα Κρήτη” και το neakriti.gr τόνισε τον πλούτο των προϊόντων της κρητικής γης, ενώ ειδικότερα για τις παρασκευές γλυκών κουταλιού είπε πως όλα τα φρούτα και τα λαχανικά μπορούν να γίνουν γλυκό. 

Οι διοργανωτές και το πρόγραμμα της εκδήλωσης 

Με το σύνθημα “Χανιά - Τόπος να ’ρθεις, τρόπος να ζεις”, το Φεστιβάλ Γης συνενώνει Αυτοδιοίκηση, ιδρύματα, φορείς, επιχειρήσεις, παραγωγούς και πολιτιστικά σχήματα, σε μια γιορτή βιωματικής γνωριμίας με τα Χανιά.

Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται δράσεις δημιουργικής απασχόλησης, αλλά και εκπαίδευσης των παιδιών, με άξονα τα θέματα διατροφής και περιβάλλοντος που υλοποιούνται σε ειδικά διαφορετικό διαμορφωμένο χώρο. 

Κρητικοί καλλιτέχνες βάζουν τη δική τους πινελιά στο Φεστιβάλ Γης, που ολοκληρώνεται αύριο Κυριακή 6 Ιουλίου. 
 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News