Πόντιοι-Άγιος Νίκων-νέα

Εδώ "χτυπάει" η καρδιά της Μικρασίας (photos)...

Πολιτισμός
Εδώ "χτυπάει" η καρδιά της Μικρασίας (photos)...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η στήλη για όσους έχουν ρίζες στις αλησμόνητες πατρίδες όπως δημοσιεύτηκε χθες στην εφημερίδα "Νέα Κρήτη"...

Εδώ είμαστε! Καλό μήνα σε όλα τα πατριωτάκια!

Οι Πόντιοι του Ηρακλείου τίμησαν με την παρουσία τους τον από καταγωγής Πόντιο Άγιο Νίκων τον "Μετανοείτε", στον Ιερό Ναό που έχει και το δικό του όνομα στον Καρτερό. Να αναφέρουμε πως ο Άγιος Νίκων είχε έρθει στο Ηράκλειο μαζί με τα στρατεύματα του Νικηφόρου Φωκά για να επαναφέρει στην χριστιανοσύνη τον κόσμο που αλλαξοπίστησε από τον φόβο των Σαρακηνών.

Τελευταίος μήνας του χρόνου όμως πλέον και επειδή χωρίς ίχνος υπερβολής οι Μικρασιάτες μέχρι και την…τελευταία μέρα κάθε έτους θέλουν να γίνονται και σοφότεροι, την Κυριακή ο «Άγιος Πολύκαρπος» επισκέφτηκε την Κυριακή το πρωί το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου και πραγματικά όλα τα μέλη εντυπωσιάστηκαν!

Τελευταίος μήνας του χρόνου και επειδή οι Μικρασιάτες μέχρι και την…τελευταία μέρα κάθε έτους θέλουν να γίνονται και σοφότεροι, την Κυριακή ο «Άγιος Πολύκαρπος» επισκέφτηκε την Κυριακή το πρωί το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου και πραγματικά όλα τα μέλη εντυπωσιάστηκαν!

Αρχαιολογικό Μουσείο-Μικρασιάτες

Να θυμίσουμε πως τόσο ο συγκεκριμένος σύλλογος όσο και ο σύλλογος Αλατσατιανών σας περιμένουν για να αγοράσετε τα ημερολόγιά τους (συλλεκτικά όπως πάντα) για το 2025 ενώ παραμονή Χριστουγέννων, η Χορωδία του «Αγ.Πολυκαρπου» θα πει τα κάλαντα σε Περιφέρεια Κρήτης και Αρχιεπισκοπή! Bέβαια οι Αλατσατιανοί μας καλούν και τον Σάββατο στις 18.00 στη στέγη τους για ένα διαφορετικό θεατρικό παιχνίδι...

Σήμερα όμως θα κλείσουμε με το σπουδαίο έθιμο του Δεκέμβρη για τους Μικρασιάτες, τα «Βάρβαρα»! Και αφού ο Νοέμβρης έκλεισε με τη γιορτή του Αγίου Ανδρέα και τους αγαπημένους μας λουκουμάδες! Ένα έθιμο 2500 χρόνων, προς τιμήν της Εκάτης και της Δήμητρας που στην Ιωνική γη γιόρταζαν τα «πολυσπόρια» όπως ονομάζονταν στην αρχαιότητα, ξορκίζοντας τις αρρώστιες, αναβιώνει στις μέρες μας με την ονομασία Βάρβαρα ή Βαρβάρα...

Αργότερα (σύμφωνα και με την ιστοσελίδα mikrasiatis.gr) οι Μικρασιάτες συνέχισαν αυτό το έθιμο στα τρίστρατα των χωριών και πόλεων της Μικράς Ασίας και σχετίστηκε με την γιορτή της Αγίας Βαρβάρας (4 Δεκεμβρίου) και την βοήθεια της να γλιτώσουν από της μολυσματικές ασθένειες της εποχής.Ενα έθιμο για για καλοτυχία και ευρωστία. Τα συστατικά της συνταγής είναι στάρι, όσπρια, ξηροί καρποί, σταφίδες και μυρωδικά. Η φωτιά στα καζάνια θα ανάψει από νωρίς, το στάρι θα βράσει και θα προστεθούν τα φασόλια, τα ρεβίθια τα κουκιά, οι σταφίδες η ζάχαρη και το καβουρδισμένο σουσάμι. Συμπληρώνετε αμύγδαλα και καρύδια, λίγο καβουρδισμένο αλεύρι για να δέσει ο χυλός και κανέλα για άρωμα !Τα τελευταία χρόνια γίνεται αναβίωση του εθίμου Βάρβαρα, από πολλούς Μικρασιατικούς Συλλόγους ανά την Ελλάδα με τη δημιουργία δρώμενων την παραμονή της εορτής της θαυματουργού Αγίας Βαρβάρας (3 Δεκεμβρίου). Θα κλείσουμε όμως με το κάλεσμα που κάνει ο Σύλλογος Θρακιωτών Κρήτης για το συγκεκριμένο έθιμο: «Ο Σύλλογος Θρακιωτών σας προσκαλεί με ιδιαίτερη χαρά στην αναβίωση του παραδοσιακού εθίμου της Βαρβάρας, που θα πραγματοποιηθεί Τετάρτη, 4 Δεκεμβρίου 2024, μπροστά από την Περιφέρεια Κρήτης (από τις 4 το απόγευμα και μετά).

Βαρβαρα

Σας περιμένουμε με τη ζεστή φιλοξενία και το άρωμα της παράδοσης να μας συντροφεύουν σε αυτή τη γιορτή γεμάτη γεύσεις, ιστορίες και μουσικές. Ελάτε να δοκιμάσουμε την παραδοσιακή Βαρβάρα, να μάθουμε για το έθιμο και την ιστορία του, και να μοιραστούμε στιγμές παράδοσης και χαράς. Με τη συμμετοχή σας, στηρίζετε τη διατήρηση και τη διάδοση των παραδόσεων μας. Σας περιμένουμε όλους!». Εκεί θα είμαστε, πρώτα ο Θεός! Και να ξέρετε πως οι Θρακιώτες κάνουν εκπληκτικά… events…

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News