ΟΡΛΑΝΤΟ

Θέατρο στα Ενετικά Τείχη: Η παράσταση "Ορλάντο" της Βιρτζίνια Γουλφ στην Πύλη Βιττούρι

Πολιτισμός
Θέατρο στα Ενετικά Τείχη: Η παράσταση "Ορλάντο" της Βιρτζίνια Γουλφ στην Πύλη Βιττούρι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένα από τα πιο εκκεντρικά έργα της Βιρτζίνιας Γουλφ “Ορλάντο” ανεβαίνει - για τέσσερις, μόνο, παραστάσεις - στα Ενετικά Τείχη Ηρακλείου, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Φοινίτση. Οι παραστάσεις θα δοθούν από 2 έως 5 Ιουλίου στην Πύλη Βιτούρι, με ώρα έναρξης τις 9:30 το βράδυ.

Το πρόσωπο του Ορλάντο είναι ταυτόσημο της θεατρικότητας. Μια πολλαπλή προσωπικότητα που υπό μορφή μύθου σαρώνει στο διάβα του προσωπεία, τίτλους, εποχές, αλλαγές, μεταβάσεις, εμπειρίες και συγκινήσεις. Η πολυτάραχη ζωή ενός ανδρόγυνου από τον 16ο αιώνα και την ελισαβετιανή εποχή έως τις μέρες μας. Με όχημα τον Ύπνο - δίδυμο αδελφό του Θανάτου - μεταμορφώνεται κι επιστρέφει εκ νέου στη ζωή ως άλλος/άλλη. 


Η Βιρτζίνια Γουλφ επιλέγει το όνομα του κεντρικού προσώπου της μυθιστορίας της από τον Σαίξπηρ και δη από το θεατρικό έργο “Όπως σας αρέσει”, για να μιλήσει για το φύλο και τις εκφάνσεις του στο πέρασμα του χρόνου και του κόσμου. Η αλλαγή φύλου του Ορλάντο θα μεταμορφώσει το μέλλον του, χωρίς να αλλάξει την ταυτότητά του. Ένα έργο από το χθες για το τώρα! 


Συντελεστές: Κείμενο Βιρτζίνια Γουλφ, μετάφραση Αργυρώ Μαντόγλου, σκηνοθεσία- θεατρική διασκευή- καλλιτεχνική επιμέλεια Δημήτρης Φοινίτσης, ερμηνεία Ράνια Πλατάκη, βίντεο Μάνος Κασαπάκης, κίνηση Ροδούλα Κρανιωτάκη. 
Παραγωγή: “Ενοδία”. 

 

ΟΡΛΑΝΤΟ


Οι τιμές εισιτηρίων είναι 13 ευρώ (κανονικό) και 10 ευρώ (μειωμένο). Τηλέφωνο κρατήσεων: 6976/331.107. 
Περισσότερα για το έργο και την παράσταση: Το έργο “Ορλάντο” (1928) της Αγγλίδας συγγραφέως Virginia Woolf (1882-1941) αποτυπώνει στο χαρτί τη δαιδαλώδη πορεία ενός ανδρόγυνου κεντρικού προσώπου, ενσωματώνοντας πλήθος ευφυών λογοτεχνικών και ιστορικών σχολίων. Ο Jorge Luis Borges θεωρούσε το “Ορλάντο” ως «το πιο δυνατό έργο της Γουλφ και ένα από τα αυθεντικότερα έργα της εποχής μας». 


Κατά το διάστημα της μακραίωνης ζωής του ο/η Ορλάντο, στην αρχή σαν άντρας κι ύστερα σαν γυναίκα, δοκιμάζει όλες τις εμπειρίες: την αγωνία και το πάθος της καλλιτεχνικής δημιουργίας, τις χαρές και τις λύπες του έρωτα, τη λαχτάρα για δόξα, την απογοήτευση από τους ανθρώπους, την καταφυγή στη φύση και τα ζώα, τη μοναξιά και την περισυλλογή, εξωτικές περιπέτειες, την εύνοια των ισχυρών και του στέμματος, πλούτη και μεγαλεία. Όλες τις εμπειρίες εκτός από τη γέννηση και τον θάνατο (ή μήπως η αλλαγή φύλου μπορεί να θεωρηθεί σαν μια γέννηση ή ένας θάνατος;). 


Το λογοτεχνικό είδος στο οποίο ανήκει το έργο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί σαν μυθιστορία, παραμύθι, ιστορικό μυθιστόρημα, σάτιρα, φεμινιστική μπροσούρα, φιλοσοφικός μύθος ή ακόμα: το ερωτικό γράμμα μιας γυναίκας σε μια γυναίκα (σ.σ.: παραλήπτρια η συγγραφέας Βίτα Σάκβιλ- Γουέστ).
 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News