Βιβλιοπαρουσίαση

Άγνωστες πτυχές της εισβολής στην Κύπρο: Διπλή βιβλιοπαρουσίαση με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων

Πολιτισμός
Άγνωστες πτυχές της εισβολής στην Κύπρο: Διπλή βιβλιοπαρουσίαση με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Την ιστορική βαρύτητα των πενήντα χρόνων από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο αναδεικνύουν τα δύο βιβλία που παρουσιάστηκαν την Τρίτη 18 Ιουνίου στο Πολύκεντρο του Δήμου Ηρακλείου και αναδεικνύουν σημαντικά γεγονότα

Την ιστορική βαρύτητα των πενήντα χρόνων από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο αναδεικνύουν τα δύο βιβλία που παρουσιάστηκαν προχθές Τρίτη 18 Ιουνίου στο Πολύκεντρο του Δήμου Ηρακλείου και αναδεικνύουν σημαντικά γεγονότα. Το βιβλίο “Δημήτρης Ψαθάς ο Πόντιος χρονογράφος και η γη της Κύπρου” του Αχιλλέα Αιμιλιανίδη και το βιβλίο “Νταλγκά Νταλγκά” της Σοφίας Ιορδανίδου ξεδιπλώνουν με γλαφυρό τρόπο αυτό τα σημαντικό εθνικό θέμα. 

Τα βιβλία παρουσίασαν ο Στέλιος Περράκης, ομότιμος καθηγητής Ευρωπαϊκών και Διεθνών Θεσμών, Πάντειο Πανεπιστήμιο και η δικηγόρος Θεογνωσία Κουσπή. Την εκδήλωση συντόνισε ο δημοσιογράφος Γιώργος Σαχίνης.

Βιβλιοπαρουσίαση

Ο Στέλιος Περράκης, ομότιμος Καθηγητής Ευρωπαϊκών και Διεθνών θεσμών ανέφερε ότι τόσο το βιβλίο “Δημήτρης Ψαθάς ο Πόντιος χρονογράφος και η γη της Κύπρου”, όσο και το βιβλίο της Σοφίας Ιορδανίδου, το οποίο είναι η ομολογία ενός Τούρκου αξιωματικού για το τι συνέβη στην δεύτερη φάση της εισβολής της Κύπρου είναι δύο αξιόλογα έργα. «Μέσα από αυτές τις ματιές καταλαβαίνουμε τι έγινε το 1974. Και τα δύο βιβλία προσπαθούν να προσεγγίσουν συνολικά το Κυπριακό ζήτημα» τόνισε. 

Η συγγραφέας και δημοσιογράφος Σοφία Ιορδανίδου μίλησε για το βιβλίο της στην κάμερα της Κρήτη ΤV και υπογράμμισε ότι «μέσα από τις σελίδες του ομολογεί με κάθε λεπτομέρεια άγνωστες πτυχές της Τουρκικής εισβολής. Το βιβλίο είναι το αποτέλεσμα μιας πολύ δύσκολης δουλειάς που έγινε με την συνδρομή του καθηγητή Γιαλτσίν Κιουτσούκ το 1998. Είναι η πρώτη ουσιαστικά ομολογία από Τουρκικής πλευράς για το τι συνέβη στην εισβολή της Κύπρου. Αναδεικνύονται πολλά πράγματα από την εποχή εκείνη, καθώς τα μαρτυρεί ένας αξιωματικός της εισβολής, ο οποίος μιλάει για πολύ δύσκολες στιγμές και σκηνικά, όπως για βιασμούς, για πλιάτσικο και κτηνοβασίες. Το σημαντικό όμως στοιχείο του βιβλίου είναι ό,τι περιγράφει το συγκείμενο, δηλαδή το τι οδήγησε την Τουρκία να αναδείξει την Κύπρο ως στόχο».

Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο αναπληρωτής περιφερειάρχης Κρήτης Γιώργος Πιτσούλης, εκ μέρους του Ελευθερουδάκη ο Αντώνης Νάθενας και εκ μέρους του εκδοτικού οίκου η Ήρα Ιωάννου Αιμιλιανίδου.

Στην ομιλία του, ο Αναπληρωτής Περιφερειάρχης Γιώργος Πιτσούλης είπε ότι «είναι πολλά τα πολιτιστικά, πολιτισμικά και ιστορικά στοιχεία που προκύπτουν μέσα από τα δύο έργα. Λαοί με φρόνημα, αδούλωτοι άνθρωποι με ιδιαίτερη ντοπιολαλιά, ιστορία μέσα από αιώνες κατακτήσεων και πολέμων είναι μερικά μόνο από αυτά που μπορεί να εντοπίσει ο αναγνώστης. Η Κύπρος επανέρχεται στο μυαλό μας μέσα από την παρουσίαση των βιβλίων».

Λίγα λόγια για τα βιβλία

 

Σύντομη περιγραφή των δύο βιβλίων:

- “Νταλγκά Νταλγκά” (“Κύματα Κύματα”) σε νέα αναθεωρημένη έκδοση, της δημοσιογράφου Σοφίας Ιορδανίδου. Στις σελίδες του βιβλίου, ο δρ. Γιαλτσίν Κιουτσούκ, αξιωματικός του Αττίλα, ομολογεί, με κάθε λεπτομέρεια, άγνωστες πτυχές της τουρκικής εισβολής: σφαγές αμάχων, βιασμούς, πλιάτσικα, κ.ά. Οι προσωπικές αποκαλύψεις του Τούρκου αξιωματικού μάς επιτρέπουν να αποκρυπτογραφήσουμε τις τότε πολιτικές εξελίξεις στην Τουρκία, να κατανοήσουμε τα κίνητρα της Άγκυρας, ενώ μέχρι σήμερα η Τουρκία συνεχίζει να είναι εκτεθειμένη για τα παραπάνω εγκλήματα πολέμου.

- “Δημήτρης Ψαθάς- Ο Πόντιος Χρονογράφος και η Γη της Κύπρου”, του δικηγόρου και κοσμήτορα της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας Αχιλλέα Κ. Αιμιλιανίδη. Από τον Φεβρουάριο του 1951, όταν ο Ψαθάς επισκέφτηκε την Κύπρο ως απεσταλμένος της εφημερίδας “Τα Νέα”, μέχρι και τον θάνατό του, η Κύπρος τον απασχολούσε ανελλιπώς. Δε σταματούσε να επαναλαμβάνει ότι το Κυπριακό ήταν το σημαντικότερο εθνικό θέμα και δεν έπαψε ποτέ να το συνδέει με την παράλλη ιστορία του Πόντου, που ήταν και η δική του μητέρα πατρίδα. 

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News