62 Μάρτυρες

Τιμή στους 62 Μάρτυρες που εκτελέστηκαν πριν από 82 χρόνια - Ποιοι ήταν

Πολιτισμός
Τιμή στους 62 Μάρτυρες που εκτελέστηκαν πριν από 82 χρόνια - Ποιοι ήταν

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε κλίμα συγκίνησης το μνημόσυνο των ηρώων που θυσιάστηκαν για την πατρίδα

Αρχιερατικό μνημόσυνο πραγματοποιήθηκε στη μνήμη των 62 Μαρτύρων, που εκτελέστηκαν πριν από 82 χρόνια από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής, στην εκκλησία των Αγίων Πάντων στο Γάζι. Την Πολιτεία εκπροσώπησαν βουλευτές και στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Επίσης, στην εκδήλωση συμμετείχαν εκπρόσωποι από τις οικογένειες των εκτελεσθέντων, αντιστασιακοί και πολιτιστικοί σύλλογοι. 

Μπορεί να πέρασαν 82 χρόνια από την εκτέλεση των 62 Μαρτύρων, ωστόσο το μήνυμα της θυσίας τους για την ελευθερία παραμένει επίκαιρο και αποτελεί σημαντική παρακαταθήκη για τις νεότερες γενιές. Ειδικά, τα τελευταία χρόνια που το “φάντασμα” του νεοναζισμού πλανάται απειλητικά πάνω από την Ευρώπη και οι οπαδοί της μισαλλοδοξίας τείνουν να κυριαρχήσουν στην πολιτική ζωή, η διατήρηση της ιστορικής μνήμης είναι αναγκαία όσο ποτέ. Οι τιμές προς εκείνους που θυσίασαν τη ζωή τους για να απολαμβάνουμε εμείς σήμερα τα αγαθά της ελευθερίας και της δημοκρατίας είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε, μπροστά στο ανυπέρβλητο μεγαλείο αυτών των ανθρώπων που κατόρθωσαν να εξασφαλίσουν την καλύτερη υστεροφημία. 

εκδ.

Στις 3 Ιουνίου 1942 έγιναν οι 12 πρώτες εκτελέσεις. Τα πρόσωπα που ξεχωρίζουν είναι ο δήμαρχος Ηρακλείου Μηνάς Γεωργιάδης, μαζί με τ’ άλλα δύο αδέλφια του, τον δικηγόρο και πολιτικό Τίτο Γεωργιάδη και τον έμπορο και διανοούμενο, προσωπικό φίλο της Μαρίκας Κοτοπούλη, Μανόλη Γεωργιάδη. Στις 14 Ιουνίου, τα γερμανικά στρατεύματα εκτέλεσαν και άλλους 50 αντιστασιακούς. 

Αρχιερατικό μνημόσυνο πραγματοποιήθηκε στη μνήμη των 62 Μαρτύρων, που εκτελέστηκαν πριν από 82 χρόνια από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής, στην εκκλησία των Αγίων Πάντων στο Γάζι

Στη διαχρονικότητα του μηνύματος της θυσίας των 62 Μαρτύρων αναφέρθηκε ο Μενέλαος Μποκέας: «Σε μία εποχή που η άνοδος της ακροδεξιάς σε ολόκληρη την Ευρώπη προκαλεί προβληματισμό και ανησυχία, αποτελεί χρέος μας να κρατάμε ζωντανή τη μνήμη αυτών που αντιτάχθηκαν στον ναζισμό. Η σημερινή (σ.σ. χθεσινή) τελετή τιμής και μνήμης δεν είναι απλώς μια υπενθύμιση της θλιβερής ιστορίας μας, αλλά και μια ευκαιρία να αναλογιστούμε τις αξίες της ελευθερίας, της δικαιοσύνης και της ειρήνης, για τις οποίες αγωνίστηκαν και έδωσαν τη ζωή τους. Η θυσία των 62 Μαρτύρων μάς υπενθυμίζει το χρέος μας να διατηρούμε ζωντανή την ιστορική μνήμη και να προστατεύουμε τις δημοκρατικές αξίες, που αποτελούν το θεμέλιο της κοινωνίας μας», ανέφερε ο δήμαρχος Μαλεβιζίου Μενέλαος Μποκέας κατά την τελετή τιμής και μνήμης για τους 62 Μάρτυρες στον Ιερό Ναό Αγίων Πάντων στην Αμμουδάρα. 

62 Μάρτυρες

Στη θυσία και στα γεγονότα που οδήγησαν στην εκτέλεση των 62 Μαρτύρων αναφέρθηκε κατά την ομιλία του ο προϊστάμενος της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης κ. Δημήτρης Σάββας. 

Το “παρών” στις εκδηλώσεις έδωσε και ο δήμαρχος Βιάννου Παύλος Μπαριτάκης, ο οποίος, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στη σημαντική προσφορά πέντε Βιαννιτών που ήταν ανάμεσα στους εκτελεσθέντες: «Σαν σήμερα, 62 συμπατριώτες μας εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς ναζί, στην περιοχή Ξηροποτάμου του Γαζίου, δίνοντας τη ζωή τους για την ελευθερία. Ανάμεσα στους ήρωες αυτούς ήταν και πέντε επίλεκτα μέλη της κοινωνίας της Βιάννου και συγκεκριμένα: ο μοίραρχος Σπύρος Καπετανάκης, διοικητής Χωροφυλακής Βιάννου, ο Μύρων Εμμ. Κονδυλάκης, ο Μιχάλης Γ. Παπαδογιάννης, ο Χαράλαμπος Εμμ. Πετράκης και ο γιος του, Νικόλαος Χαρ. Πετράκης. Σε αυτούς τους Εθνομάρτυρες, που αποτελούν σύμβολα θάρρους και αυταπάρνησης, δείχνοντας σε όλους εμάς ποιος είναι ο δρόμος του καθήκοντος για την πατρίδα, αποτίνουμε φόρο τιμής». 
Ο δήμαρχος Μινώα Πεδιάδος Βασίλης Κεγκέρογλου εξήρε τον αγώνα των θυσιασθέντων και αναφέρθηκε στη συνδρομή τεσσάρων επίλεκτων μελών με καταγωγή από τον δήμο του: «Σήμερα (σ.σ. χθες) τιμήσαμε τη μνήμη των 62 Μαρτύρων που εκτελέστηκαν εν ψυχρώ, σε δύο διαδοχικές εκτελέσεις από τα γερμανικά στρατεύματα Κατοχής, τον Ιούνιο του 1942 στη θέση “Ξεροπόταμος”, στο Γάζι. Ανάμεσα στους 62 Εθνομάρτυρες ήταν και τέσσερα επίλεκτα μέλη του Δήμου Μινώα Πεδιάδας: οι Εμμανουήλ Ι. Κουτεντάκης, Μιχάλης Ι. Κουτεντάκης, Παύλος Μιχ. Κουτεντάκης και Γεώργιος Ν. Κουρομιχελάκης, οι οποίοι αντιμετώπισαν με υπερηφάνεια το εκτελεστικό απόσπασμα. Οι 62 Ήρωες της Εθνικής Αντίστασης αποτελούν ιερά σύμβολα της πάλης για την Ελευθερία και η θυσία τους παραμένει πάντα ζωντανή, αποτελώντας ακόμα και σήμερα φωτεινό παράδειγμα Αγώνα, Ευθύνης, Θάρρους, Πατριωτισμού, Αξιοπρέπειας και Αυταπάρνησης». 

Μπορεί να πέρασαν 82 χρόνια από την εκτέλεση των 62 μαρτύρων, ωστόσο το μήνυμα της θυσίας τους για την ελευθερία παραμένει επίκαιρο και αποτελεί σημαντική παρακαταθήκη για τις νεότερες γενιές

Στην τελετή παρευρέθηκαν οι δήμαρχοι Μαλεβιζίου Μενέλαος Μποκέας και Ηρακλείου Αλέξης Καλοκαιρινός, η βουλευτής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ Ελένη Βατσινά, η γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης Μαρία Κοζυράκη, οι αντιπεριφερειάρχες Ηρακλείου Νίκος Συριγωνάκης και Τεχνικών Έργων Νίκος Σκουλάς, επίσης οι δήμαρχοι Μινώα Πεδιάδος Βασίλης Κεγκέρογλου και Βιάνου Παύλος Μπαριτάκης, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ανωγείων Μιχάλης Δραμουντάκης, οι αντιδήμαρχοι Μαλεβιζίου Βαγγέλης Παρασύρης, Μαρίνα Βογιατζή, Γιώργος Πετούσης, Γρηγόρης Φασουλάκης και Μανόλης Βίστης, ο πρόεδρος της Κοινότητας Γαζίου Νίκος Πατραμάνης, ο ανώτερος διοικητής Φρουράς Ηρακλείου, ταξίαρχος Κωνσταντίνος Σπανουδάκης, ο αστυνομικός διευθυντής Ηρακλείου Γιάννης Αμαργιαννιτάκης, ο λιμενάρχης Ηρακλείου Νίκος Τσομπάνης, εκπρόσωποι των οικογενειών των 62 Μαρτύρων, αντιστασιακών ομάδων, αποστράτων και πολιτιστικών συλλόγων. 

Ποιοι ήταν οι 62 εκτελεσθέντες 

Στις 3/6/1942 εκτελέστηκαν οι: 
Τίτος Γεωργιάδης, 
Εμμανουήλ Γεωργιάδης, 
Μηνάς Γεωργιάδης, 
Ζαχαρίας Λεβής, 
Εμμανουήλ Λεβής, 
Μιχαήλ Σηφάκης, 
Νικόλαος Ανωγειανάκης, 
Μιχαήλ Γκολέμης, 
Ιωάννης Φανουράκης, 
Ιωάννης Σερμετζάκης, 
Μενέλαος Πατεράκης, 
Εμμανουήλ Σαμαρείτης. 

Στις 14/6/1942 εκτελέστηκαν οι: 
Γεώργιος Σκουλάς, 
Αντώνιος Καστρινάκης, 
Γεώργιος Μεθυμάκης, 
Σπύρος Μπογδάνος, 
Νικόλαος Σουργιαδάκης, 
Γεώργιος Βοΐλας, 
Γεώργιος Κουρομιχελάκης, 
Αλκιβ. Μαρής, 
Νικόλαος Κατεχάκης, 
Αριστείδης Ραγκαβής, 
Γεώργιος Σηφάκης, ιερεύς, 
Κων/νος Σημαιονόγλου, 
Κων/νος Καρακωνσταντάκης, 
Ζαχαρίας Καρβουνάκης, 
Ιωάννης Αναγωνιάκης, 
Εμμανουήλ Αποστολάκης, 
Ευάγγελος Σηφάκης, 
Δημήτριος Πατεράκης, 
Νικόλαος Σηφάκης, 
Δημήτρης Ανωγειανάκης, 
Γεώργιος Πατεράκης, 
Στυλιανός Καπετανάκης, 
Μιχαήλ Κονδυλάκης, 
Μιχαήλ Παπαδογιαννάκης, 
Χρήστος Πετράκης, 
Νικόλαος Πετράκης, 
Εμμανουήλ Κουτεντάκης, 
Παύλος Κουτεντάκης, 
Μιχαήλ Κουτεντάκης, 
Ιωάννης Μετζάκης, 
Ιωάννης Ρωμάνος, 
Εμμανουήλ Μαυρονύχτης, 
Γεώργιος Μαυρονύχτης, 
Αντώνιος Βαρούχας, 
Γεώργιος Μεταξάς, 
Εμμαν. Μιγάδης ή Πλανόδιος, 
Ιωάννης Μανουσάκης, 
Δημήτριος Γρηγοράκης, 
Ιεροθ. Κονταδάκης, 
Παναγ. Φρυσούλης, 
Μιχαήλ Περκατσούνης, 
Χριστοφ. Παπαδάκης, 
Νικόλαος Ηλιού, 
Ανδρέας Τσεπαπαδάκης, 
Εμμαν. Σπυριδάκης, 
Γεώργιος Σαμαρείτης, 
Χαράλαμπος Σαμαρείτης, 
Βασιλ. Σαμαρείτης, 
Ιωάννης Μπαντουβάς, 
Ιωάννης Αποστολάκης.
 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News