idiorrithmo

Με... άρωμα Κρήτης το πρώτο «Anafono» - Συμμετέχει και το μουσικό σύνολο «Ιδιόρρυθμο» (vid)

Πολιτισμός
Με... άρωμα Κρήτης το πρώτο «Anafono» - Συμμετέχει και το μουσικό σύνολο «Ιδιόρρυθμο» (vid)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όλα έτοιμα για το μουσικό φεστιβάλ που θα πραγματοποιηθεί το σαββατοκύριακο στην Ανάφη

Κρήτη και Ανάφη αυτό το καλοκαίρι έρχονται πιο κοντά εξαιτίας του “Anafonó”. Πρόκειται για ένα μουσικό φεστιβάλ που στόχο έχει την ενίσχυση της μαθητικής κοινότητας Ανάφης. 

Εκεί στη μικρή, απομονωμένη στεριά που περιβάλλεται από θάλασσα, οι ιστορίες των ανθρώπων διαφέρουν. Οι λιγοστοί κάτοικοι δίνουν ένα αγώνα άνισο προκειμένου να ξεπεραστούν τα καθημερινά προβλήματα και οι δυσκολίες στην εκπαίδευση. Το “Anafonó” είναι το πρώτο μουσικό φεστιβάλ που πραγματοποιεί ο Δήμος Ανάφης, σε συνεργασία με το Γυμνάσιο “Μ. Γλέζος” και θα πραγματοποιηθεί αύριο Σάββατο 15 Ιουνίου και μεθαύριο Κυριακή 16 Ιουνίου, με σκοπό την υποστήριξη της μαθητικής κοινότητας του νησιού. 

Το φεστιβάλ θα δώσει μια όμορφη αφορμή να σμίξουν άνθρωποι που να σκιαγραφήσουν την προσπάθεια για την ποιοτική αναβάθμιση της εκπαιδευτικής ζωής. Για τον σκοπό αυτό μια ομάδα μουσικών από την Κρήτη θα ταξιδέψει ως εκεί και θα συμμετέχει στο φεστιβάλ αφιλοκερδώς. 

Οι Αντώνης Λεοντίδης (κρητική λύρα, φωνή), Bernardo Isola (κρητικό λαούτο), Χάρης Μπάκας (κρουστά), Νίκος Μουλουδάκης (λαούτο, φωνή), Γιώργος Μουλουδάκης (παραδοσιακό βιολί), Γιώργος Κλάδος (ούτι), Σωκράτης Βακιρτζιάν (κιθάρα), Μάλαμα Πατρέλη (φωνή), METAMAN + special guest (αστική ηλεκτρονική ποίηση) και Khmer θα αποτυπώσουν ένα πλούσιο μουσικό πρόγραμμα με τραγούδια από την Κρήτη, τη Σμύρνη, αλλά και ηλεκτρονική μουσική του σήμερα. 

Με τη συμμετοχή του “Ιδιόρρυθμου” 

Στο Φεστιβάλ “Anafonó” όμως θα συμμετέχει και το νέο μουσικό σύνολο “Ιδιόρρυθμο”, που γεννήθηκε τους τελευταίους μήνες στις Μαργαρίτες Μυλοποτάμου υπό τη διεύθυνση του Αντώνη Λεοντίδη. Ο στόχος του μουσικού συνόλου είναι να εκφράσει μουσικά τα στοιχεία μιας πολιτισμικής συνέχειας, ουσιαστικά πρόκειται για μια προσπάθεια αναπαραγωγής μουσικής μέσα από ηχογραφήσεις. Στο ξεκίνημά του μάλιστα το μουσικό σύνολο ασχολήθηκε με το δισκογραφικό έργο του Νικολάου Κατσούλη (“Κουφιανός”) από τον Κουφό Χανιών, και του Αντώνη Παπαδάκη (“Καρεκλάς”) από τα Περβόλια Ρεθύμνου, δύο λυράρηδες γεννημένους στα τέλη του 19ου αιώνα, με διαφορετικό μουσικό χρώμα και επιρροές.

αδαδ

Η συμμετοχή του μουσικού συνόλου από την Κρήτη συγκινεί ιδιαίτερα με τη συμμετοχή του στο πρώτο μουσικό φεστιβάλ που πραγματοποιεί ο Δήμος Ανάφης. Το “Ιδιόρρυθμο” δεν αποτελείται μόνο από επαγγελματίες μουσικούς, αλλά και από ερασιτέχνες που αγαπούν την κρητική μουσική, ασχολούνται με τη μελέτη, την καταγραφή, τη διασκευή... έτσι δίνουν παράλληλα και το μήνυμα ότι, όσο και αν τα χρόνια περνούν, αν γνωρίσεις, αγαπήσεις και νιώσεις τα στοιχεία μιας πολιτισμικής ταυτότητας, αποτυπώνεις βιώματα ανθρώπων, τις ιστορίες τους, συνδέεις το παρελθόν με το παρόν και το ταξιδεύεις όλο αυτό στο μέλλον. 

Είναι πασίδηλο ότι ο πολιτισμός μπορεί να γίνει μοχλός που θα ενισχύσει, θα εμπνεύσει, θα κάνει τα όνειρα να γίνουν πραγματικότητα. Κάπως έτσι, άλλωστε, είχε ιδρυθεί και το Γυμνάσιο Ανάφης. Ήταν ένα όνειρο-όραμα που κατόρθωσε με Προεδρικό Διάταγμα τον Σεπτέμβριο του 1986 να γίνει πραγματικότητα και να δώσει την ώθηση να ιδρυθούν από το 1986-87 πενήντα ημερήσια Γυμνάσια, μεταξύ των οποίων ήταν και το Γυμνάσιο Ανάφης, που το 2021 μετονομάστηκε “Μανώλης Γλέζος”. 

Ζούμε μια εποχή που όλα αλλάζουν, οι εικόνες μεταφέρονται με αστραπιαία ταχύτητα, οι γνώσεις πολλαπλασιάζονται, η τεχνολογία εξελίσσεται, όταν όμως βρίσκεται στην αισθητηριακή μας αντίληψη ο πολιτισμός, αποδεικνύεται ότι δεν υπάρχει μοναξιά, δεν υπάρχει τοπίο μακρινό, υπάρχει το “μαζί” και αυτό εκμηδενίζει αποστάσεις μα και προβλήματα. 
 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News