5

Εκδήλωση αποκαλυπτηρίων γλυπτικής σύνθεσης στο Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη - Με την στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης

Πολιτισμός
Εκδήλωση αποκαλυπτηρίων γλυπτικής σύνθεσης στο Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη - Με την στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Lu Xun – Νίκος Καζαντζάκης. Η συνάντηση δύο κορυφαίων

Το Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη, μένοντας πιστό στον δρόμο που άνοιξε ο ίδιος ο συγγραφέας με τα ταξίδια του στην Κίνα, έχει αναπτύξει στενούς δεσμούς με τη μακρινή αυτή χώρα.

Κορυφαία παραδείγματα αποτελούν η αδερφοποίησή του με το Μουσείο του μεγάλου Κινέζου συγγραφέα Lu Xun (Λου Σιούν) (2012) που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία αλλά και την υποστήριξη του ιδρυτή και επίτιμου Προέδρου της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη (ΔΕΦΝΚ), κ. Γιώργου Στασινάκη, το Φεστιβάλ «Ταξιδεύοντας Κίνα» που διοργανώθηκε με μεγάλη επιτυχία στη Μυρτιά και το Ηράκλειο (2019), καθώς και η υπογραφή νέου μνημονίου συνεργασίας μεταξύ των δύο μουσείων το 2023.

Το Μουσείο Lu Xun βρίσκεται στη Shaoxing (Σαοσίνγκ), τη γενέθλια πόλη του κορυφαίου αυτού συγγραφέα.

Ο Lu Xun έγραψε διηγήματα, δοκίμια, ποιήματα, είχε σπουδαίο μεταφραστικό έργο και θεωρείται ως ο ιδρυτής της Σύγχρονης Κινεζικής Λογοτεχνίας. Οι Κινέζοι φίλοι του καζαντζακικού έργου ονόμασαν τον σπουδαίο συγγραφέα «Κινέζο Καζαντζάκη» και τον Καζαντζάκη «Έλληνα Lu Xun».

Στο πλαίσιο της συνεργασίας των δύο μουσείων, το Μουσείο Lu Xun ανέλαβε την κατασκευή δυο πανομοιότυπων αγαλμάτων με σκοπό να τοποθετηθούν στις εισόδους τους. Η γλυπτική σύνθεση από μπρούτζο σε φυσικό μέγεθος αναπαριστά τον Lu Xun και τον Νίκο Καζαντζάκη να συνδιαλέγονται. Γλύπτης είναι ο σπουδαίος καλλιτέχνης Wu Weishan, Διευθυντής του Εθνικού Μουσείου Τέχνης της Κίνας, που έχει επίσης φιλοτεχνήσει τα αγάλματα του Σωκράτη και του Κομφούκιου στην Αρχαία Αγορά της Αθήνας.

thumbnail_Αφίσα Ελληνικά νεα.jpg
ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News