Μιχάλης Αλεφαντινός

Μιχάλης Αλεφαντινός: Ένας γνήσιος εκφραστής της κρητικής μουσικής - «Σαν να άκουγα θεϊκή μουσική» (vid)

Πολιτισμός
Μιχάλης Αλεφαντινός: Ένας γνήσιος εκφραστής της κρητικής μουσικής - «Σαν να άκουγα θεϊκή μουσική» (vid)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Μιχάλης Αλεφαντινός μιλάει για τη ζωή, την καριέρα και την οικογένειά του

Ο Μιχάλης Αλεφαντινός είναι ένας καλλιτέχνης που έχει συνδέσει το όνομά του με την ποιότητα στην κρητική μουσική.

Με βήματα σταθερά και συνεχώς ανοδικά κατάφερε να γράψει τη δική του ιστορία. Δεξιοτέχνης στη λύρα, δημιουργικός συνθέτης και αισθαντικός ερμηνευτής, γνωρίζει καλά πως μόνο με σκληρή δουλειά μπορεί κάποιος να επιτύχει τους στόχους του. H εκπομπή “Καλό μεσημέρι” τον συνάντησε στο προσωπικό του στούντιο και μας μίλησε για τη ζωή, την καριέρα και την οικογένειά του. 

«Εγώ είμαι ένας παραδοσιακός μουσικός, αγαπώ πάρα πολύ τη δουλειά μου και προσπαθώ να την κάνω όσο γίνεται καλύτερα. Χαίρομαι που ο κόσμος αγαπά τη δουλειά μου και μου το δείχνει», μας είπε. 
Ο ίδιος θυμάται για την παιδική του ηλικία και τον πατέρα του: «Εγώ μεγάλωσα στην Αθήνα. Ο πατέρας μου ήταν ένας ευαίσθητος άνθρωπος, καλός μουσικός και πολύ καλός κατασκευαστής λύρας, οργανοποιός. Εγώ μεγάλωσα μέσα στη μουσική. Θυμάμαι που έφτιαχνε ένα όργανο ο πατέρας μου και ήθελε να το δοκιμάσει. Ο πατέρας μου δεν ήθελε να ασχοληθώ με τη μουσική, γιατί εκείνοι είχαν περάσει δύσκολα». 
Αυτά τα πρώτα ακούσματα τον οδήγησαν σχεδόν με τυφλά μάτια στο να ασχοληθεί και ο ίδιος με την κρητική μουσική. 

Ο Μιχάλης Αλεφαντινός είναι ένας καλλιτέχνης που έχει συνδέσει το όνομά του με την ποιότητα στην κρητική μουσική


«Θυμάμαι τώρα μικρό παιδί και άκουγα τον πατέρα μου και παίζανε κάτι κοντυλιές παλιές, κι εγώ είχα αυτό το συναίσθημα σαν να άκουγα θεϊκή μουσική. Πάντα ένιωθα δέος. Αυτή η μυρωδιά, η κατεργασία του ξύλου, το κατράνι που λέμε εμείς, το φοινίκι, το τελείωμα της λύρας και το παίξιμο ήταν για μένα φοβερά πλούσιο συναίσθημα». 
Ο αγαπημένος καλλιτέχνης μάς μίλησε και για τις συνεργασίες του, αλλά και για τους ανθρώπους που τον βοήθησαν: «Ένας λαουτιέρης, ο Γ. Κρουσανιωτάκης, με βοήθησε πολύ να έρθω στο Ηράκλειο. Ήρθε, με βρήκε στο χωριό και συνεργαστήκαμε, παίξαμε πολύ καλά. Με όλους τους ανθρώπους που έχω συνεργαστεί έχω καλή σχέση. Έχω κάνει πολύχρονες συνεργασίες. Με τον Κακλή ήμουν 10 χρόνια, με τον Αποστολάκη 10 χρόνια, με τον Φραγκιαδούλη τον Μιχάλη άλλα 10 χρόνια και οι σχέσεις μας ήταν και είναι πολύ καλές». 

Μιχάλης Αλεφαντινός

«Οι κριτές μου είναι οι κόρες μου» 

Πέρα όμως από την καριέρα, η οικογένεια για τον κ. Μιχάλη Αλεφαντινό είναι το παν. Ο ίδιος πιστεύει ότι η οικογένεια είναι το πρόσωπο κάποιου στην κοινωνία. Στο “κάδρο” μπαίνουν οι μεγάλες του αδυναμίες, οι κόρες του, η Στέλλα και η Βάσω. 

«Εγώ ήθελα να ασχοληθούν με τη μουσική. Ξέρεις τι είναι να έχεις έναν άνθρωπο εδώ και να ακούει να καταλαβαίνει αυτό που κάνεις, να το αγαπά; Οι κριτές μου είναι οι κόρες μου», μας είπε. 

Από την κουβέντα δε θα μπορούσε να λείπει η συμβουλή του στους νέους καλλιτέχνες. 

«Η παρουσία του καλλιτέχνη, η συμπεριφορά του, η δουλειά που κάνει, πόσο χρόνο αφιερώνει σε αυτό που κάνει είναι αυτά που χαρακτηρίζουν έναν καλλιτέχνη και να σπουδάσει τη μουσική», ανέφερε. 

Τα γλέντια είναι οι μαζώξεις που όλοι αγαπάμε στην Κρήτη. Ωστόσο, ο Μιχάλης Αλεφαντινός μάς επισημαίνει τις διαφορές σε σχέση με παλιότερα. «Υπάρχουν μεγάλες διάφορές σε σχέση με παλιά. Ο κόσμος ερχόταν, αλλά τον άκουγε κιόλας (σ.σ. τον καλλιτέχνη). Στις μέρες μας ο κόσμος πάει στα γλέντια αλλά δεν ακούει τον καλλιτέχνη, απλώς διεκπεραιώνει ένα έργο». 

Μιχάλης Αλεφαντινός

Μας μίλησε με παράπονο για το γεγονός ότι κανείς δεν ακούει τους καλλιτέχνες που μέσα από τα τραγούδια τους προσπαθούν να ενεργοποιήσουν τον κόσμο, και εύχεται και οι πολιτικοί να τους άκουγαν με περισσότερη προσοχή. 
Τέλος, αναφέρθηκε στα μελλοντικά του σχέδια για 6 δίσκους που έχει στο μυαλό του να κυκλοφορήσει το επόμενο διάστημα με κρητική μουσική, αλλά και ένα μεγάλο δίσκο με έντεχνα, λαϊκά και κρητικά τραγούδια. 

Μιχάλης Αλεφαντινός

Αστείρευτο ταλέντο και αγάπη για τη μουσική 

Ο Μιχάλης Αλεφαντινός μοιράστηκε μαζί μας δύο αγαπημένες του μαντινάδες: «Νύχτα, σκοτίδι και βροχή και να ’ρχεσαι κοντά μου,/ γνωρίζεις σε γιατί χτυπά πιο δυνατά η καρδιά μου» και «Στων αμαθιώ μου τ’ ασκιανό κάθεσαι φαίνεται μου,/ σαν την αγάπη σου γλυκιά, δεν είδα εγώ ποτέ μου». 
Σπάνια συναντάς ανθρώπους να έχουν την τύχη να δουλεύουν σε κάτι που αγαπούν πολύ. Ο Μιχάλης Αλεφαντινός, ένας γνήσιος εκφραστής της κρητικής μουσικής, με το αστείρευτο ταλέντο του και την αγάπη του για τη μουσική, είναι σίγουρο ότι έχει να μας χαρίσει πολλές μοναδικές μουσικές στιγμές. 
 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News