Panagia Kamariani

Παναγία Καμαριανή: Η Νέα Αλικαρνασσός τιμά την ιερά της σύναξη - Όλη η ιστορία της εικόνας

Πολιτισμός
Παναγία Καμαριανή: Η Νέα Αλικαρνασσός τιμά την ιερά της σύναξη - Όλη η ιστορία της εικόνας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όλη η ιστορία της εικόνας - Πώς βρέθηκε και πώς κατέληξε στην Νέα Αλικαρνασσό

Την Τετάρτη, 29 Μαΐου, η ενορία της Παναγίας Καμαριανής εορτάζει την σύναξη της Υπεραγίας Θεοτόκου της επονομαζόμενης Καμαριανής, που φυλάσσεται η φερώνυμος Εικόνα Αυτής.

Την Τρίτη, 28 Μαΐου και ώρα 6:30 μ.μ. θα τελεστεί ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, προεξάρχοντος του Πανοσιολογιωτάτου ΑΤχιμανδρίτου Διονυσίου Χαριτάκη, καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Αγκαράθου και στη συνέχεια η Ιερά Παράκληση της Παναγίας Καμαριανής.

Την Τετάρτη, 29 Μαΐου και ώρα 7:00 το πρωί θα τελεστεί ο όρθρος, η ευλόγηση των άρτων και η Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ.κ. Ευγενίου. Μετά το πέρας τη Θείας Λειτουργίας θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση, υπέρ των ενδόξως κοιμηθέντων Ορθοδόξων Μικρασιατών των εκ της Μικράς Ασίας εκδιωχθέντων και μαρτυρικώς θανόντων.

Όλη η ιστορία της εικόνας

Στην παλιά Αλικαρνασσό (Μικρά Ασία) καθόταν μια απλή γυναίκα στο σπίτι της, που πίστευε πολύ στην Παναγία.

Μια νύχτα στον ύπνο της εμφανίστηκε μια μαυροφόρα γυναίκα να της λέγει να φύγει γιατί ήταν δικό της!

Την επόμενη μέρα το αφηγείται στον άνδρα της και την καθησυχάζει λέγοντας της ότι είναι όνειρο.

Αλλά το όνειρο αυτό επαναλήφθηκε τρεις φορές. Τότε της λέει ο άνδρας της όταν την ξαναδεί να τη ρωτήσει ποια γυναίκα είναι.

Πράγματι όταν την ξαναείδε την ρωτά, «Ποια είσαι και μου λες να φύγω από σπίτι μου;» τότε εκείνη της απαντά:

«Είμαι η Παναγία και σκάψετε στο τάδε μέρος να βρείτε την εικόνα μου. Θέλω να μου κτίσετε εκεί το σπίτι μου .

Πήγαν και έσκαψαν και βρήκαν την εικόνα σε ένα καμαράκι, γι’ αυτό την λένε και Καμαριανή....

Το θαύμα της Καμαριανής

Στον Τουρκικό πόλεμο πήρανε όλους τους Χριστιανούς έξω από την πόλη μικρούς και μεγάλους.

Η Μαριγίτσα Τακόρη που καθόταν απέναντι από το εκκλησάκι πήρε την εικόνα της Παναγίας μαζί της και την παρακαλούσε να βοηθήσει τον κόσμο.

Και Ω του θαύματος:

Εκεί που περίμεναν τον θάνατο ήρθε ειδοποίηση από τον Μεγάλο Τούρκο να μην σκοτώσουν τους Χριστιανούς μόνο να αφήσουν να επιστρέψουν στα σπίτια τους!

Μετά ήρθε άλλη διαταγή να φύγει ο κόσμος και να πάει στα Δωδεκάνησα που ήταν κοντά....

Τότε λέγει η Μαριγίτσα Τακόρη «Παναγία μου’ το σπιτάκι δεν μπορώ να το πάρω αλλά εσένα δεν θα σε αφήσω στους τούρκους (διότι αυτή περιποιόταν το εκκλησάκι της)»

Έτσι και έγινε. Πήρε την εικόνα και ήλθανε στην Κάλυμνο.

Εκεί την είχε σπίτι της από όπου την παίρνανε οι Καλύμνιες και της κάνανε ξενύχτια και λειτουργίες.

Τα παιδιά της οικογένειας Τακόρη πήγαν στην Αθήνα να εργασθούν και πήραν την εικόνα μαζί τους.

Μάθανε οι πατριώτες ότι η Καμαριανή Παναγία βρίσκεται στην Αθήνα.

Τότε φεύγει από την Νέα Αλικαρνασσό ο Αρχιμ. Τιμόθεο Καλαμπερίδη προηγούμενος της Ιστορικής Μονής Αγκαράθου, ο οποίος ταξίδευσε στην Αθήνα με την επιτροπή των Αλικαρνασσέων όπου οι συγγενείς της κ. Μαριγίτσας τους παρέδωσαν την Εικόνα την οποία μετέφεραν στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Ν. Αλικαρνασσού.

Τους είπαν: «να μας δώσετε την Παναγία την Καμαριανή γιατί θέλουν οι πατριώτες να την έχουν στην νέα πατρίδα (Ν. Αλικαρνασσό) να την προσκυνούν και να τους προστατεύει από κάθε κακό». Αυτοί την έδωσαν.

Panagia kamariani

Με μεγάλη χαρά την υποδέχθηκαν, την τοποθέτησαν μέσα στον Ναό του Αγίου Νικολάου και έκτοτε πόθος των κατοίκων ήταν κτισθεί μια καινούργια εκκλησία της Παναγίας για να τιμάται το εικόνισμα της Παναγίας της Καμαριανής.

Πόθος των κατοίκων της Νέας Αλικαρνασσού ήταν να οικοδομηθεί Ναός της Υπεραγίας Θεοτόκου, ο οποίος θεμελιώθηκε το έτος 1986, αποπερατώθηκε και εγκαινιάστηκε στις 29 Ιουνίου 2003..Το οικόπεδο το δώρισε  η χήρα Διονυσία Βαρδαξή.

Η Εικόνα ανήκει στον εικονογραφικό τύπο της Βρεφοκρατούσας Θεοτόκου. Είναι φορητή-σκαφωτή Εικόνα, ανυπόγραφη και προέρχεται πιθανότατα από Μοσχοβίτη Αγιογράφο. Χρονολογικά τοποθετείται ανάμεσα στα μέσα του 14ου αιώνα έως και τον 16ο αιώνα.

Κατά την παράδοση η Εορτή της Συνάξεως της Ιεράς Εικόνος τελείται την Τετάρτη της Μεσοπεντηκοστής, πιθανόν ημέρα της ευρέσεώς της...

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News