008

Μενδώνη: «Ο πολιτισμός συμβάλλει στην αντιμετώπιση του δημογραφικού»

Πολιτισμός
Μενδώνη: «Ο πολιτισμός συμβάλλει στην αντιμετώπιση του δημογραφικού»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η πολιτική του πολιτισμού είναι οριζόντια γιατί διαπερνά τις περισσότερες πτυχές και της κοινωνικής και της οικονομικής ζωής, τόνισε η υπουργός Πολιτισμού

Το συνέδριο διοργανώθηκε από την Εφημερίδα Real News με τη συνεργασία και υποστήριξη της Eurobank, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, στο Αμφιθέατρο του Μουσείου της Ακρόπολης, όπως ενημερώνει ανακοίνωση του ΥΠΠΟ.

«Η πολιτική του πολιτισμού είναι οριζόντια πολιτική γιατί διαπερνά τις περισσότερες πτυχές και της κοινωνικής και της οικονομικής ζωής. Υπό την έννοια αυτή εμπλέκεται και με το δημογραφικό», σημείωσε η κ. Μενδώνη. Αναφερόμενη στις δράσεις του υπουργείου Πολιτισμού που μπορούν να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση του δημογραφικού, τόνισε: «Στο υπουργείο Πολιτισμού έχουμε καταρτίσει, αυτά τα χρόνια, την Χάρτα Πολιτιστικής Ανάπτυξης και Ευημερίας, η οποία συντίθεται από μία εξιδεικευμένη Χάρτα, για κάθε περιφέρεια. Στις 13 αυτές Χάρτες έχουμε συμπεριλάβει -σύμφωνα με τις ιδιαιτερότητες κάθε περιφέρειας- έργα τα οποία πρέπει να γίνουν. Έχουμε συμπεριλάβει πολιτικές οι οποίες πρέπει να εφαρμοστούν. Μεταρρυθμίσεις που αφορούν στη συγκεκριμένη περιφέρεια». Ως παράδειγμα έφερε την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και τη Σχολή της Πέτρας και Παραδοσιακών Μορφών Δόμησης, η οποία ιδρύεται στον Πεντάλοφο Κοζάνης από το ΥΠΠΟ, σε συνεργασία με την οικεία περιφέρεια και με την τοπική αυτοδιοίκηση. «Η Σχολή αυτή θα εκπαιδεύει τους νέους ανθρώπους που θέλουν να μείνουν στον τόπο τους, αλλά δεν έχουν στην πραγματικότητα κατοχύρωση επαγγελματική. Θα τους εκπαιδεύσει να συνεχίσουν να δουλεύουν το παραδοσιακό υλικό, που είναι άφθονο στην περιοχή τους, και να διδάσκονται από τους λίγους αλλά πολύ σημαντικούς τεχνίτες της πέτρας που έχουν ακόμη απομείνει», πρόσθεσε η υπουργός.

«Το ανάλογο συμβαίνει και με τη Σχολή Μαρμαροτεχνίας στην Τήνο, στην οποία τώρα δίνουμε μία εντελώς διαφορετική διάσταση. Με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης διευρύνουμε και επεκτείνουμε τη Σχολή. Δημιουργούμε εντελώς νέες υποδομές για να φοιτούν οι νέοι που θέλουν να μυηθούν στην τέχνη του μαρμάρου στις πλέον αρμόζουσες συνθήκες. Οι απόφοιτοι των Σχολών Πέτρας και Μαρμαροτεχνίας, με διαβαθμισμένο πλέον το πτυχίο της Σχολής τους, θα είναι περιζήτητοι. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι στην Τήνο -το καλοκαίρι σφύζει από ζωή, αλλά τον χειμώνα δεν είναι ίδια η κατάσταση- και στη Δυτική Μακεδονία θα υπάρχουν νέοι άνθρωποι που θα μείνουν εκεί και δεν θα αναγκαστούν να φύγουν για τις πόλεις, δεν θα πάνε στη Θεσσαλονίκη, δεν θα έρθουν στην Αθήνα. Θα αισθάνονται ότι τους παρέχει μία ασφάλεια το κράτος. Άρα μπορούν να δημιουργήσουν τις δικές τους οικογένειες».

Το υπουργείο Πολιτισμού, αυτήν τη στιγμή, εκτελεί ένα εκτεταμένο πρόγραμμα δημιουργίας πολιτιστικών υποδομών, με περισσότερα από 850 έργα σε όλη την επικράτεια. «Αυτό σημαίνει ότι δημιουργούνται πολιτιστικοί προορισμοί, τουριστικοί πόλοι, άρα αναπτυξιακοί πόροι, στους οποίους μπορούν να απασχοληθούν, να βρουν θέσεις εργασίας νέοι άνθρωποι αυξημένων προσόντων και μάλιστα περισσότερες γυναίκες. Η χώρα μας έχει την ευλογία να έχει μία διασπορά μνημείων παντού. Επομένως, το να εκτελεί το υπουργείο Πολιτισμού έργα στον Έβρο, στο Νεστόριο στη Δυτική Μακεδονία, στο Καστελόριζο, στην Κρήτη, στη Ρόδο, στην Κέρκυρα, στους Παξούς, αυτομάτως δημιουργεί προορισμούς, άρα ενισχύει τις τουριστικές ροές και την ανταγωνιστικότητα του τουρισμού, συμβάλλοντας στην επέκταση της τουριστικής περιόδου. Από την άλλη πλευρά, αυτό που διαπιστώνουμε είναι ότι σε περιοχές στις οποίες δημιουργούνται από το ΥΠΠΟ πολιτιστικοί προορισμοί ή δομές σύγχρονης πολιτιστικής δημιουργίας, λειτουργούν και ως πόλοι προσέλκυσης startups επιχειρήσεων. Αυτό σιγά-σιγά παρατηρείται και στη Μακεδονία», επεσήμανε η κ. Μενδώνη.

Τέλος, η υπουργός αναφέρθηκε στον καθοριστικό ρόλο του πολιτισμού, ο οποίος «ενισχύει το αίσθημα του συνανήκειν, της κοινής μας πορείας, ως μέλη της ίδιας κοινωνίας, μετριάζοντας τις εκφράσεις της ατομικότητας». «Επενδύοντας στον πολιτισμό δημιουργούμε καλύτερη κοινωνία. Τα μέλη της κοινωνίας αναπτύσσουν συντροφικότητα και αλληλεγγύη, περιορίζουν την ατομικότητα και το εγώ, προσανατολίζονται στην υπηρέτηση συλλογικότερων στόχων», κατέληξε η κ. Μενδώνη Πολιτισμού.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News