Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 22 Απριλίου - Ο Απόστολος που σταυρώθηκε από ειδωλολάτρες

Πολιτισμός
Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 22 Απριλίου - Ο Απόστολος που σταυρώθηκε από ειδωλολάτρες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δείτε ποιοι γιορτάζουν σήμερα για να μην παραλείψετε να τους πείτε "χρόνια πολλά"

Σήμερα Δευτέρα, 22 Απριλίου, σύμφωνα με το εορτολόγιο τιμάται η μνήμη του Αγίου Νεάρχου, του Αγίου Ναθαναήλ του Αποστόλου και του Οσίου Θεοδώρου του Συκεώτη. 

Τα ονόματα που γιορτάζουν σήμερα είναι τα εξής:
Νέαρχος,
Νιάρχος,
Ναθαναήλ,
Ναθάνης,
Ναθαναήλος,
Ναθαναήλης,
Ναθαναηλία,
Ναθανηλία.

Άγιος Ναθαναήλ ο Απόστολος

Ο Άγιος Ναθαναήλ (Σίμων ο Ζηλωτής ή Βαρθολομαίος – υιός του Θολομαίου) καταγόταν από την Κανά της Γαλιλαίας όπου ο Κύριος πραγματοποίησε το πρώτο του θαύμα. Ήταν στενός φίλος του Αποστόλου Φιλίππου, ο οποίος και του ανήγγειλε την υλοποίηση της προφητείας στο Πρόσωπο του Ιησού Χριστού.

Στη συνέχεια έγινε ένας εκ των 12 Αποστόλων για τον οποίο ο Κύριος έπλεξε το εγκώμιο λέγοντας:« Ίδε αληθής Ισραηλίτης, εν ω δόλη ουκ έστιν». Η αποστολική δράση του Απόστολου Ναθαναήλ επεκτείνεται μέχρι την Αφρική, τη Μαυριτανία και τη Βρετανία, όπου και σταυρώθηκε από ειδωλολάτρες.

Όσιος Θεόδωρος ο Συκεώτης, επίσκοπος Αναστασιουπόλεως

Ο Άγιος Θεόδωρος ο Συκεώτης έζησε στα τέλη του 6ου και τις αρχές του 7ου αιώνα. Καταγόταν από το χωριό Συκεοί της Γαλατίας της Μικράς Ασίας, από το οποίο πήρε το προσωνύμιο «Συκεώτης».

Η μητέρα του Μαρία ήταν πρώην πόρνη, η οποία αφιερώθηκε στην ανατροφή του παιδιού της. Ο πατέρας του ονομαζόταν Κοσμάς και ήταν βασιλικός ταχυδρόμος. Ο Κοσμάς εγκατέλειψε όμως την έγκυο Μαρία.

Ο Θεόδωρος εκάρη μοναχός στη Μονή Χοτζεβά της Παλαιστίνης και μόνασε σε διάφορες μονές τόσο της Παλαιστίνης όσο και της χριστιανικής Ανατολής. Κλήθηκε μάλιστα από τον Αυτοκράτορα και τον Πατριάρχη στην Πόλη για να ευλογήσει και να κηρύξει. Όμως επειδή η φήμη του μεγάλωνε και δεν ήθελε να του αποδίδονται τιμές, επέστρεψε στο μοναστήρι του. Επίσης, διετέλεσε επίσκοπος Αναστασιουπόλεως.

Ο Όσιος Θεόδωρος κοιμήθηκε με ειρήνη το έτος 613 μ.Χ.

Απολυτίκιον

Ἦχος πλ. α'. Τὸν συνάναρχον Λόγον
Ἐκ σπάργανων ἐπλήσθης τῆς θείας χάριτος, καὶ τῷ Θεῷ ἀνετέθης ὡς Σαμουὴλ ὁ κλεινός, τὴν ὑπέρτιμον στολὴν Πάτερ κληρούμενος, ὅθεν θαυμάτων αὐτουργός, καὶ Χριστοῦ μυσταγωγός, Θεόδωρε ἀνεδείχθης, θεοδωρήτως ἐκλάμπων, τᾶς ψυχοτρόφους δωρεᾶς τοὶς πιστοίς.

Επίσης σήμερα είναι η Ημέρα της Γης
Ανατολή ήλιου: 06:39 – Δύση ήλιου: 20:07
Σελήνη 13.3 ημερών

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News