7

Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη: Πρώτη προβολή του μίνι ντοκιμαντέρ «Είμαι λέφτερος»

Πολιτισμός
Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη: Πρώτη προβολή του μίνι ντοκιμαντέρ «Είμαι λέφτερος»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για την παρουσίαση του μίνι ντοκιμαντέρ, το κοινό θα καλείται να βουτήξει στον κόσμο του Νίκου Καζαντζάκη, έτσι όπως τον είδε ο σκηνοθέτης

Το Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη ολοκλήρωσε με επιτυχία τα γυρίσματα του “Είμαι λέφτερος”, ενός νέου μίνι ντοκιμαντέρ για τη ζωή και το έργο του Νίκου Καζαντζάκη.

7

Το μίνι ντοκιμαντέρ είναι μια παραγωγή της EyeQ creative media σε σκηνοθεσία Νίκου Παντερμαράκη και καλλιτεχνική επιμέλεια Σάντρας Οντέτ Κυπριωτάκη. Πρόκειται για ένα μικρό φιλμ-εισαγωγή στην τεράστια εργογραφία αλλά και βιογραφία του Νίκου Καζαντζάκη που φωτίζει την αισθητική, τις σκέψεις, τα σύμβολά του. Το εξαιρετικό αρχειακό υλικό του Μουσείου Νίκου Καζαντζάκη δένει με τις εμβληματικές σκηνές που γυρίστηκαν για τις ανάγκες του ντοκιμαντέρ. Σκηνές απλότητας, ακινησίας, βάθους και συμβολισμών, ανοιχτές σε ερμηνείες και σκέψεις.

Η γλώσσα του ντοκιμαντέρ είναι τα Ελληνικά, ενώ κατά την παραγωγή λήφθηκε ειδική μέριμνα για τη διατήρηση και εξασφάλιση της οικουμενικότητας του μεγάλου συγγραφέα και παρήχθησαν υπότιτλοι σε 10 διαφορετικές γλώσσες (Ελληνικά, Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά, Ιταλικά, Ισπανικά, Ρωσικά, Κινεζικά, Κορεατικά και Εβραϊκά).

Η επίσημη πρώτη παρουσίαση του μίνι ντοκιμαντέρ θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 18 Απριλίου 2024 στις 19.30 στην Αίθουσα Φουγάρο στο Ηράκλειο.

Για την παρουσίαση του μίνι ντοκιμαντέρ, το κοινό θα καλείται να βουτήξει στον κόσμο του Νίκου Καζαντζάκη, έτσι όπως τον είδε ο σκηνοθέτης. Θα ακουστεί ένα ηχοτοπίο με αποφθέγματα του Νίκου Καζαντζάκη, ενώ θα πραγματοποιηθεί παράλληλα ένα μικρό κινησιολογικό performance που δίνει μια ιδέα για το έργο. Θα ακολουθήσει η προβολή του ντοκιμαντέρ. Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με ένα μικρό κέρασμα με κρασί και κρύο μπουφέ.

Το ντοκιμαντέρ έγινε στο πλαίσιο του έργου «Ο Νίκος Καζαντζάκης αλλιώς: Ψηφιακές πολιτιστικές διαδρομές εντός και εκτός του ομώνυμου μουσείου» και χρηματοδοτήθηκε από το επιχειρησιακό πρόγραμμα ΕΠΑνΕΚ 2014-2020 

Το ντοκιμαντέρ, μετά την πρώτη παρουσίασή του, θα προβάλλεται στο εξής στο Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη, που ανανεωμένο και εμπλουτισμένο με νέα ψηφιακά μέσα ανοίγει ξανά τις πόρτες του στις 20 Απριλίου 2024.

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News