Ημέρες Ραδιοφώνου

Ιστορίες Ραδιοφώνου με χρώμα νοσταλγίας στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων (pics)

Πολιτισμός
Ιστορίες Ραδιοφώνου με χρώμα νοσταλγίας στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων (pics)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η έκθεση διοργανώνεται από την Περιφέρεια Κρήτης με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου και θα είναι ανοικτή για το κοινό καθημερινά μέχρι και την ερχόμενη Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου

Ένα ταξίδι στον κόσμο του ραδιοφώνου, από την εποχή που εμφανίστηκε δειλά στην Ελλάδα, υπόσχεται στους επισκέπτες η έκθεση με τίτλο "Κλείσε τα μάτια για να δεις" που φιλοξενείται στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων. Συλλέκτες-  λάτρεις του ραδιοφώνου παρουσιάζουν ραδιοφωνικά μοντέλα που κάποτε άλλαξαν τον τρόπο ψυχαγωγίας και ενημέρωσης των Ελλήνων και επικράτησαν για δεκαετίες, μέχρι τη ραγδαία εξέλιξη και την ψηφιακή πια μορφή του ραδιοφώνου.

Ημέρες Ραδιοφώνου

Η μαγεία του ραδιοφώνου συμπυκνωμένη σε ένα ήχο που λατρεύτηκε από εκατομμύρια Έλληνες και από πολλές γενιές. Μια ιστορία που αρχίζει να γράφεται γύρω στο 1920 και που απομεινάρια της συναντά κανείς ακόμη και σήμερα σε ελληνικά σπίτια. Είναι οι πρώτες συσκευές ραδιοφώνου.

Ο κ. Νίκος Λαμπράκης, συλλέκτης και συντηρητής ραδιοφώνων, απόστρατος της πολεμικής αεροπορίας, μίλησε στο neakriti.gr για «μια συλλογή ορισμένων φίλων των ερτζιανών την οποία θέλουμε να παρουσιάσουμε στον κόσμο για να θυμηθούν οι παλιοί και να μάθουν οι νεότεροι τη φιλοσοφία του παλαιού ραδιοφώνου. Του ραδιοφώνου που δεν έχει καμία σχέση με τα σύγχρονα όπως είναι τα mp3, τα ψηφιακά ραδιόφωνα και το ρομαντισμό που είχε εκείνη η εποχή. Ακόμη κι αυτό το "Κλείσε τα μάτια για να δεις" είναι πολύ σημαντικό, διότι ακούγαμε θεατρικές παραστάσεις, ρομάντζα, ειδήσεις και φυσικά μέσα από το ραδιόφωνο περνούσαν οι διάφορες προπαγάνδες».

Ημέρες Ραδιοφώνου

Η έκθεση "Κλείσε τα μάτια για να δεις", που φιλοξενείται στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων, παρακινεί τις παλιότερες γενιές σε ένα νοσταλγικό ταξίδι και συστήνει στις νεότερες ραδιοφωνικές συσκευές που ξυπνούσαν τις αισθήσεις και τη φαντασία των ακροατών, σε εποχές που η ψυχαγωγία ήταν πολυτέλεια για λίγους. Σύμφωνα με τον συλλέκτη και ηθοποιό Λευτέρη Λαμπράκη, «το ραδιόφωνο ήταν ένα είδος πολυτελείας για εκείνη την εποχή. Αφού τρόμαξε τον κόσμο, κατάφερε μετά να μπει μέσα στο σπίτι του ,να το αγκαλιάσει, στην αρχή αυτοί που είχαν λεφτά, μετά  έγινε ευρύτερα γνωστό και πιο προσιτό και φτάσαμε στο ραδιόφωνο που όλοι αγαπήσαμε κι έχουμε στις παιδικές μας μνήμες». 

Ημέρες Ραδιοφώνου

Η έκθεση που διοργανώνεται από την Περιφέρεια Κρήτης και την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου και θα είναι ανοικτή για το κοινό καθημερινά μέχρι και την ερχόμενη Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου. Τα εγκαίνια α γίνουν απόψε στις 7 το απόγευμα με επίσημη προσκεκλημένη την πρώτη εκφωνήτρια της ΕΡΑ Χανίων, Καίτη Αλέξη.

 

Ημέρες Ραδιοφώνου
Ημέρες Ραδιοφώνου
Ημέρες Ραδιοφώνου
Ημέρες Ραδιοφώνου
Ημέρες Ραδιοφώνου
Ημέρες Ραδιοφώνου
Ημέρες Ραδιοφώνου
Ημέρες Ραδιοφώνου
ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News