Θεοφάνια

Πώς θα εορταστούν τα Θεοφάνια στην Κρήτη - Λαμπρές εκδηλώσεις απ’ άκρη εις άκρη του νησιού

Πολιτισμός
Πώς θα εορταστούν τα Θεοφάνια στην Κρήτη - Λαμπρές εκδηλώσεις απ’ άκρη εις άκρη του νησιού

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δεκάδες κολυμβητές αναμένεται να βουτήξουν και φέτος στα κρύα νερά του λιμανιού για να πιάσουν τον Τίμιο Σταυρό, σημάδι ευλογίας και καλοτυχίας

Με λαμπρότητα θα εορταστούν και φέτος, σε κάθε γωνιά της Κρήτης, τα Θεοφάνια. Εκατοντάδες πιστοί, με σύμμαχο τον ανοιξιάτικο καιρό, αναμένεται να συρρεύσουν αύριο Σάββατο στα λιμάνια, τα φράγματα και τις παραλίες του νησιού για την τελετή καθαγιασμού των υδάτων, ένα έθιμο που συμβολίζει τη βάφτιση του Χριστού στον Ιορδάνη Ποταμό.

Στο Ηράκλειο, θα τελεστούν ο Όρθρος, η πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και η Ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίου Τίτου Ηρακλείου, ιερουργούντος του Σεβασμιότατου Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ.κ. Ευγενίου.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας θα ακολουθήσει η καθιερωμένη λιτανεία προς το λιμάνι του Ηρακλείου, όπου περίπου στις 11 το πρωί θα τελεστεί ο αγιασμός των υδάτων. Δεκάδες κολυμβητές αναμένεται να βουτήξουν και φέτος στα κρύα νερά του λιμανιού για να πιάσουν τον Τίμιο Σταυρό, σημάδι ευλογίας και καλοτυχίας.

 

Στο Ρέθυμνο

 

Στο Ρέθυμνο, ο καθαγιασμός των υδάτων θα πραγματοποιηθεί στο ενετικό λιμάνι, στις 11 το πρωί. Το Λιμεναρχείο Ρεθύμνου ενημερώνει όσους επιθυμούν να καταδυθούν για την ανεύρεση και ανάσυρση του Τιμίου Σταυρού, ότι θα πρέπει να δηλωθεί η συμμετοχή τους στο Γραφείο Γενικής Αστυνομίας του Λιμεναρχείου Ρεθύμνου (τηλ. 28310/22.276) το αργότερο μέχρι τις 9 το πρωί του Σαββάτου 6 Ιανουαρίου.

 

Αγιασμός στα φράγματα

 

Ο καθιερωμένος τα τελευταία χρόνια “Αγιασμός των υδάτων” σε εγκαταστάσεις νερού, που διαχειρίζεται και λειτουργεί ο ΟΑΚ σε ολόκληρη την Κρήτη, θα πραγματοποιηθεί και φέτος.

Πιο συγκεκριμένα, αγιασμός θα πραγματοποιηθεί:

- Στη λιμνοδεξαμενή Αγίου Γεωργίου στο Οροπέδιο Λασιθίου, στις 10:30 το πρωί.

- Στο φράγμα Αποσελέμη στο Ηράκλειο, στις 12 το μεσημέρι.

- Στο φράγμα Ποταμών Αμαρίου στο Ρέθυμνο, στις 12 το μεσημέρι.

«Ο “Αγιασμός των υδάτων” στα φράγματα και τη λιμνοδεξαμενή που διαχειρίζεται ο ΟΑΚ Α.Ε. είναι τα τελευταία χρόνια θεσμός ως γεγονός για τις ευρύτερες περιοχές των έργων αυτών, προσελκύοντας τη συγκεκριμένη ημέρα του χρόνου πλήθος κόσμου που συμμετέχει στις εκδηλώσεις που οργανώνονται. Ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης έχει φροντίσει την ημέρα αυτή να υπάρχουν αρμόδιοι υπάλληλοι του Οργανισμού, που θα ενημερώνουν τους ενδιαφερόμενους για την κατασκευή, τη λειτουργία και τη χρησιμότητα των έργων αυτών. Οι προαναφερθείσες προγραμματισμένες εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν σε χώρους που έχουν διαμορφωθεί στις όχθες των ταμιευτήρων», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Οργανισμός.

 

Στον Δήμο Μαλεβιζίου

 

Με λαμπρότητα θα εορταστούν τα Θεοφάνια και στον Δήμο Μαλεβιζίου. Το πρόγραμμα καθαγιασμού των υδάτων έχει ως εξής:

* Στις 11 το πρωί στην κεντρική δεξαμενή του Κρουσώνα.

* Επίσης στις 11 το πρωί στην Αμμουδάρα, στο ύψος του κέντρου “Λωτός”.

* Στις 11:15 το πρωί στο αλιευτικό καταφύγιο στην Παντάνασσα.

* Στις 11:30 το πρωί στη Λυγαριά, στη δυτική πλευρά της παραλίας.

* Στις 12 το μεσημέρι, στην Αγία Πελαγία, στο κέντρο της παραλίας.

* Επίσης στις 12 το μεσημέρι στο Παλαιόκαστρο.

* Στις 12:30 μ.μ. στο Μαδέ και

* Στη 1:15 το μεσημέρι στο Φόδελε.

 

Στον Δήμο Μινώα

 

Στον Δήμο Μινώα Πεδιάδας αύριο Σάββατο 6 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Ανδρέα Αρχιεπισκόπου Κρήτης και τελετές αγιασμού των υδάτων σε Θραψανό και Τσούτσουρα.

Επιπλέον, μεθαύριο Κυριακή 7 Ιανουαρίου, ημέρα εορτής του Αγίου Ιωάννη Προδρόμου, εορτάζει η Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννη Καλλέργη στη Δημοτική Ενότητα Καστελίου. Στο πλαίσιο της εορτής θα πραγματοποιηθεί, όπως κάθε χρόνο, τελετή αγιασμού των υδάτων με το παραδοσιακό έθιμο της “στέρνας”. Τον Μέγα Αγιασμό των Θεοφανίων θα τελέσει ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου, Καστελίου και Βιάννου κ.κ. Ανδρέας.

 

Στον Δήμο Χερσονήσου

 

Λαμπρές εκδηλώσεις για τα Φώτα έχουν προγραμματιστεί και στον Δήμο Χερσονήσου. Συγκεκριμένα:

- Στις 10:30 π.μ. θα πραγματοποιηθεί ο αγιασμός των υδάτων στο λιμάνι Χερσονήσου, μπροστά από το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο, στην Ανάληψη μπροστά στο εκκλησάκι της Αγίας Μαρίνας, στην Κόξαρη, στην υδατοδεξαμενή των φυσικών πηγών του “Καρκανιά” και στο Κράσι, στις πέτρινες τοξωτές του πλατάνου.

- Στις 11 το πρωί θα πραγματοποιηθεί ο αγιασμός των υδάτων στο λιμάνι των Γουρνών, στην πρώην αμερικανική Βάση Γουρνών, στις Κάτω Γούβες, στην εκκλησία Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης, στην παραλία Κοκκίνη Χάνι, κάτω από την ταβέρνα του Χατζή, στον Ανισαρά, μπροστά από το ξενοδοχείο “Serita” και στη Σταλίδα, στην παραλία μπροστά από το κατάστημα του “Φοίνικα”.

- Στις 12 το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί ο αγιασμός των υδάτων στα Μάλια, στο λιμάνι Μαλίων, στην περιοχή του Αγίου Πνεύματος, ενώ στη 1 το μεσημέρι ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ.κ. Ευγένιος θα τελέσει τον καθαγιασμό των υδάτων και τη ρίψη του Τιμίου Σταυρού στο Ενυδρείο Κρήτης – “Cretaquarium”.

 

Στον Δήμο Γόρτυνας

 

Με κατάνυξη θα πραγματοποιηθεί αύριο Σάββατο ο εορτασμός των Θεοφανίων και στον Δήμο Γόρτυνας. Το πρόγραμμα του καθαγιασμού των υδάτων έχει ως εξής:

* Στις 10 το πρωί: Καθαγιασμός υδάτων στο παλαιό υδραγωγείο Πλώρας.

* Στις 10:30 το πρωί: Καθαγιασμός υδάτων στην παραλία της Ιεράς Μονής Κουδουμά (Θεία Λειτουργία 07:00-10:00).

* Στις 11 το πρωί: Καθαγιασμός υδάτων στη λιμνοδεξαμενή της Γέργερης.

* Στις 12 το μεσημέρι: Καθαγιασμός υδάτων στην παραλία του Λέντα.

* Στη 1 το μεσημέρι: Καθαγιασμός υδάτων στον λιμένα της Λούτρας.

Επιπλέον, την Κυριακή 7 Ιανουαρίου, ανήμερα της γιορτής του Αγίου Ιωάννη Προδρόμου, θα πραγματοποιηθεί τελετή αγιασμού των υδάτων στον Αϊ Γιάννη, στις 10:30 το πρωί (Θεία Λειτουργία 07:30-10:00).

 

Στον Δήμο Βιάννου

 

Αύριο Σάββατο είναι προγραμματισμένες οι καθιερωμένες εκδηλώσεις για τον εορτασμό των Θεοφανίων και στον Δήμο Βιάννου.

Εκδηλώσεις, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν σε όλες τις παραλίες και τα λιμενικά καταφύγια του Δήμου, σύμφωνα με το πρόγραμμα που ακολουθεί:

- 10:15 π.μ.: Αγιασμός των υδάτων στην παραλία της Ψαρής Φοράδας.

- 10:30 π.μ.: Αγιασμός των υδάτων στην παραλία Τέρτσα.

- 10:30 π.μ.: Αγιασμός των υδάτων στο λιμάνι της Άρβης.

- 10:45 π.μ.: Αγιασμός των υδάτων στη δεξαμενή της Άνω Βιάννου.

- 12:15 μ.μ.: Αγιασμός των υδάτων στο λιμάνι του Καστρίου με την παρουσία του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Αρκαλοχωρίου, Καστελίου και Βιάννου κ.κ. Ανδρέα.

 

Στον Δήμο Πλατανιά

 

Το πρόγραμμα του εορτασμού των Θεοφανίων στον Δήμο Πλατανιά έχει ως εξής:

- Στις 10:30 π.μ.: Αγιασμός των υδάτων στο λιμανάκι του Πλατανιά.

- Στις 11 π.μ.: Αγιασμός των υδάτων στην παραλία του Ταυρωνίτη.

- Στις 11 π.μ.: Αγιασμός των υδάτων στην παραλία των Καμισιανών.

- Στις 11:30 π.μ.: Αγιασμός των υδάτων στην παραλία του Γερανίου.

- Στις 12 μ.: Αγιασμός των υδάτων από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Κισσάμου & Σελίνου κ.κ. Αμφιλόχιο, στο λιμάνι Κολυμπαρίου.

 

Ο εορτασμός των Φώτων στο Ενυδρείο Κρήτης

 

Οι εορταστικές εκδηλώσεις του Ενυδρείου Κρήτης κορυφώνονται και φέτος την ημέρα των Θεοφανίων, περίπου στη 1 το μεσημέρι, με την τελετή του αγιασμού των υδάτων από τον Σεβασμιότατο Αρχιεπίσκοπο Κρήτης κ.κ. Ευγένιο.

Το Ενυδρείο Κρήτης θα είναι επισκέψιμο εκείνη την ημέρα κανονικά από τις 9:30 το πρωί με εισιτήριο και μετά τις 12:30 το μεσημέρι θα δοθεί συγκεκριμένος αριθμός δωρεάν προσκλήσεων, προκειμένου να μπει ο κόσμος μέσα και να παρακολουθήσει τον αγιασμό των υδάτων μπροστά από την πανοραμική δεξαμενή και από οθόνες προβολής που υπάρχουν σε διάφορα σημεία του Ενυδρείου.

«Τονίζουμε ότι για λόγους ασφαλείας θα τηρηθεί αυστηρά το όριο χωρητικότητας, που θα μας επιτρέψει να προσφέρουμε μια ασφαλή και ευχάριστη παραμονή στον χώρο μας. Για τους επισκέπτες που δε θα καταφέρουν να μπουν εντός του Ενυδρείου την ώρα του Αγιασμού λόγω πληρότητας, θα υπάρχει η δυνατότητα, μετά τη λήξη της τελετής, να επισκεφτούν κι αυτοί τον χώρο μας δωρεάν μέχρι τις 4:30 το απόγευμα», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

 

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News