Καπεταν Μιχάλης

«Καπετάν Μιχάλης»: Avant premier για τους τηλεθεατές της ΚΡΗΤΗ TV στο «Αστόρια» (pics, vid)

ακρόαση άρθρου
Πολιτισμός
«Καπετάν Μιχάλης»: Avant premier για τους τηλεθεατές της ΚΡΗΤΗ TV στο «Αστόρια» (pics, vid)
Στις 19 Δεκεμβρίου, στο «Αστόρια», σε πρώτη προβολή, αποκλειστικά για τους τηλεθεατές της ΚΡΗΤΗ TV η κινηματογραφική μεταφορά του εμβληματικού μυθιστορήματος του Νίκου Καζαντζάκη

Ο «Καπετάν Μιχάλης», το κορυφαίο ίσως μυθιστόρημα του σπουδαίου Νίκου Καζαντζάκη, «ζωντανεύει» για πρώτη φορά στη μεγάλη οθόνη. Ο Όμιλος της “ΚΡΗΤΗ TV” - πιστός στο ραντεβού του με τους σινεφίλ του νησιού - δίνει τη δυνατότητα στους τηλεθεατές, αναγνώστες και ακροατές του Ομίλου να παρακολουθήσουν πρώτοι, σε avant premiere, την πολυαναμενόμενη ταινία.

Η προβολή θα γίνει την Τρίτη 19 Δεκεμβρίου, στις 8 το βράδυ, στον κινηματογράφο “Αστόρια”. Η ταινία θα “βγει” από την “The Film Group” στους κινηματογράφους για το ευρύ κοινό δύο ημέρες μετά, δηλαδή στις 21 Δεκεμβρίου.

Καπετάν Μιχάλης

Κερδίστε προκλήσεις

Πώς μπορούν να κερδίσουν προσκλήσεις οι ενδιαφερόμενοι; Παρακολουθώντας καθημερινά τις εκπομπές “Καλό Μεσημέρι” και “Κρήτη Σήμερα”, μέσα από τη ραδιοφωνική συχνότητα του Ράδιο 98,4, αλλά και από τα social media του Ομίλου της “ΚΡΗΤΗ TV”, όπου θα δίνονται δωρεάν προσκλήσεις.

Για πρώτη φορά στη μεγάλη οθόνη

«Δε ζυγιάζω, δε μετρώ, δε βολεύoμαι! Ακολουθώ το βαθύ μου χτυποκάρδι»... Το πλέον ευπώλητο μυθιστόρημα του Νίκου Καζαντζάκη, “Ο Καπετάν Μιχάλης”, ζωντανεύει για πρώτη φορά στη μεγάλη οθόνη, με τον Αιμίλιο Χειλάκη να ερμηνεύει τον ομώνυμο ήρωα.

Την κινηματογραφική μεταφορά αυτού του εμβληματικού βιβλίου αναλαμβάνει ο Κώστας Χαραλάμπους, ο οποίος υπογράφει το σενάριο και τη σκηνοθεσία της. Μία υπερπαραγωγή που αναπαριστά πιστά την εποχή με γυρίσματα σε όλο το εύρος της κρητικής τοπιογραφίας, που επιχειρεί να διαδώσει εντός και εκτός συνόρων το αέναο κρητικό φρόνημα για ελευθερία και αυτοδιάθεση.

Η ταινία θα βγει στους κινηματογράφους στις 21 Δεκεμβρίου από τη “The Film Group”.

Σε σημείωμά του ο καθηγητής Νεοελληνικής Γραμματείας του ΑΠΘ, Δημήτρης Κόκορης, γράφει για το αριστούργημα του Καζαντζάκη: «Το μυθιστόρημα “Ο Καπετάν Μιχάλης” είναι από τα σημαντικότερα και γνωστότερα έργα του Νίκου Καζαντζάκη. Εκδόθηκε το 1953. Στη δεύτερη έκδοση του βιβλίου (1955), ο συγγραφέας πρόσθεσε έναν υπότιτλο, ο οποίος φωτίζει τον βαθύτερο πυρήνα τόσο του συγκεκριμένου μυθιστορήματος, όσο και όλων των βασικών έργων του, και περιλαμβάνει τους όρους “Ελευθερία” και “Θάνατος”. Η πλοκή του “Καπετάν Μιχάλη” εκτυλίσσεται κατά την κρητική επανάσταση του 1889, ωστόσο οι θεματικές αναλογίες του έργου με την ομηρική “Ιλιάδα” είναι εμφανείς.

Καπετάν Μιχάλης

Τα κεντρικά πρόσωπα της υπόθεσης οικοδομήθηκαν και από παιδικά βιώματα του συγγραφέα, αλλά και από την ανάγκη οι λογοτεχνικοί ήρωες να λειτουργήσουν συμβολικά, ώστε οι συγκρούσεις και οι αντιθέσεις τους, μέσα στο μυθιστορηματικό πλαίσιο, να αναδείξουν τις σύνθετα διαμορφωμένες φιλοσοφικές και λογοτεχνικές αναζητήσεις του Καζαντζάκη και να σχηματίσουν τη βιοθεωρητική του πρόταση: συνεχής αγώνας κατά το “ανηφόρισμα του ανθρώπου”, ηθικό “χρέος” και υπαρξιακή “κραυγή” που παλεύουν να αρθρώσουν έναν λόγο ελευθερίας, ο οποίος φιλοσοφικά αποκρυσταλλωμένος και με λογοτεχνικό οίστρο εκπεφρασμένος και στον “Καπετάν Μιχάλη”, οροθετήθηκε ως πλήρης αποδέσμευση της ανθρώπινης οντότητας από κάθε φόβο αλλά και κάθε ελπίδα».

Συντελεστές

Η σκηνοθεσία είναι του Κώστα Χαραλάμπους. Παίζουν οι ηθοποιοί: Αιμίλιος Χειλάκης, Αλέκος Συσσοβίτης, Λουκία Μιχαλοπούλου, Τζένη Καζάκου, Παναγιώτης Μπουγιούρης, Σπύρος Μπιμπίλας, Γιώργος Γεροντιδάκης, Γιάννης Συλιγνάκης, Μάνος Ιωάννου, Γεράσιμος Σοφιανός, Στράτος Χρήστου, Κυριακή Γάσπαρη, Γιώργος Γαρνάβος, Δημήτρης Χαβρές, Νίκος Αναστασόπουλος, Χρήστος Χαλβατζάρας, Αλέξανδρος Ιωαννίδης, Κορίνα Αλεξανδρίδου, Σταύρος Καλιγάς, Ελένη Βουτυρά, Γιάννης Τσαγκαράκης, Έλενα Γαβρά κ.ά.

Παραγωγή: Eyesin Productions-Femeway Limited. Διανομή: “The Film Group”. Σημειώνεται ότι το βιβλίο του Νίκου Καζαντζάκη “Ο Καπετάν Μιχάλης” κυκλοφορεί από τις εκδόσεις “Διόπτρα”.

Λίγα λόγια για την ταινία

Ένας ασυμβίβαστος Κρητικός

Κρήτη 1889, η χρονιά της επανάστασης. Κεντρικός ήρωας είναι ο Καπετάν Μιχάλης, ένας ασυμβίβαστος Κρητικός, μαυροντυμένος και αξύριστος ωσότου ελευθερωθεί η Κρήτη. Τη στιγμή όμως που συναντά την Εμινέ, γυναίκα του αδελφοποιητού του, Νουρήμπεη, τον κυριεύει ένας δαίμονας. Ο πειρασμός δεν τον αφήνει σε ησυχία και τον αποσπά από αυτό που θεωρεί ιερό καθήκον, την απελευθέρωση της Κρήτης από τους Τούρκους. Γρήγορα τα πράγματα περιπλέκονται και μια νέα εξέγερση ξεσπά, η οποία θα αλλάξει για πάντα τις ζωές όλων των ηρώων.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News