Φιγούρες της Κρητικής Μυθολογίας και του Μινωικού Πολιτισμού παίρνουν «ζωή» στα χέρια της Κρητικιάς γλύπτριας Anais, που κατάφερε να αποσπάσει ένα σημαντικό τίτλο για εξαιρετικά ταλέντα στο Panorama International Arts Festival. Η Anais, κέρδισε το πρώτο Βραβείο PIAF 2023 στην θεματική «Γλυπτική» με ένα εντυπωσιακό γλυπτό, το οποίο απεικονίζει την «Κόρη του Αίολου».
Ειδικότερα, τα Διεθνή Βραβεία Γλυπτικής Πανόραμα τίμησαν την Άννα Αθητάκη - Γιακουμάκη (Anais) με το πρώτο βραβείο, για το εξαιρετικό γλυπτό της από πέτρα, μέταλλο και άλλα υλικά, επιδεικνύοντας τον περίπλοκο συνδυασμό δημιουργικότητας και δεξιοτεχνίας. Οι κριτές μάλιστα - καθηγητές Καλών Τεχνών, από όλες τις χώρες του κόσμου - έδωσαν το πρώτο βραβείο σε τρεις ακόμα γλύπτριες στον συγκεκριμένο διαγωνισμό για τα εξαιρετικά γλυπτά τους, την Lidia Nica, Shura Oyarce και την Daniela Carletti.
Διαβάστε επίσης ►Καλλιτέχνις από το Ηράκλειο φτιάχνει Μινωικά αγαλματίδια από τσιμέντο και γύψο - Πώς κέρδισε την αγορά του εξωτερικού (pics)
Η τελετή των βραβείων Panorama International Arts Festival (PIAF) 2023 «φώτισε» την Αθήνα με τη λάμψη εξαιρετικών καλλιτεχνών, γλυπτών, φωτογράφων και νέων ταλέντων. Έλαβε χώρα στις 25 Οκτωβρίου στην πρωτεύουσα, σε μία εκθαμβωτική βραδιά που γιόρτασε το πάντρεμα της δημιουργικότητας και της δεξιοτεχνίας. Μάλιστα, την ίδια ημέρα, την ίδια ώρα και σε άλλες χώρες του κόσμου γινόταν η ίδια εκδήλωση και όσοι καλλιτέχνες, δεν μπορούσαν να συμμετάσχουν δια ζώσης, συμμετείχαν διαδικτυακά.
Το neakriti.gr, επικοινώνησε με την γλύπτρια η οποία δηλώνει συγκινημένη και ενθουσιασμένη για τον τίτλο αυτόν που της απονεμήθηκε. Μα πάνω απ’ όλα αισθάνεται όπως μας λέει ευλογημένη, καθώς καταφέρνει να κάνει αυτό που αγαπάει πολύ. «Πάνω απ’ όλα αγαπάω την χώρα μου, την Ελλάδα, την Κρήτη, τον τόπο που γεννήθηκα και το χωριό μου το Πετροκέφαλο. Χαίρομαι πολύ γι’ αυτό, γιατί η ιστορία και ο πολιτισμός μας μεταδίδεται και μέσα από αυτά τα έργα, που δημιουργούνται με αγάπη και αναγνωρίζονται διεθνώς».
Λίγα λόγια για την Anais
Αυτό που την χαρακτηρίζει είναι το πάθος σε ότι κάνει, αλλά κυρίως το πάθος για την τέχνη. Για εκείνη η τέχνη είναι χαρά, ζωή, έρωτας. Η Ηρακλειώτισσα γλύπτρια Anais Anais - όπως είναι ευρύτερα γνωστή - δημιουργεί ξεχωριστά έργα με γύψο και τσιμέντο.
Αυτό που κάνει μάλιστα ξεχωριστά τα έργα της είναι το γεγονός ότι τα δημιουργεί με πολύ αγάπη και πάθος όπως προαναφέραμε, ενώ πολλές φιγούρες που παίρνουν «ζωή», μέσα από τα χέρια της είναι εμπνευσμένες από την μυθολογία και τον Μινωικό Πολιτισμό.
H Anais είναι φανατική θαυμάστρια όλων των μορφών της τέχνης που βοηθούν τον άνθρωπο να γίνει καλύτερος και να κατανοήσει καλύτερα το εαυτό του, όπως η ίδια εξομολογείται στο neakriti.gr.
Γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Ηράκλειο, εργάστηκε ως ελεύθερη επαγγελματίας στο χώρο της υψηλής ραπτικής για μία δεκαετία, ενώ ταυτόχρονα παρακολουθούσε μαθήματα ζωγραφικής. Με την συγκεκριμένη τέχνη ασχολείται είκοσι χρόνια περίπου, ενώ έργα της κοσμούν αρκετές ιδιωτικές συλλογές.
Τα γλυπτά της, που χαρακτηρίζεται από μια μοναδική αίσθηση κίνησης αποτελούν ένα αριστουργηματικό μείγμα τσιμέντου, γύψου και μπογιάς, ξεπερνώντας τον χρόνο και μας προσκαλούν να βιώσουμε τις ιστορίες που διαμόρφωσαν την πατρίδα της. Με τρεις ατομικές εκθέσεις και πληθώρα ομαδικών βιτρινών σε όλο τον κόσμο, η καλλιτεχνία της Anais Anais έχει αφήσει ανεξίτηλο στίγμα στην παγκόσμια σκηνή.
Πέρα από τις δημιουργικές της προσπάθειες, η Άννα είναι ένα αφοσιωμένο μέλος του ομίλου θα την UESCO Lpeech Arts & Sciences of Greece, δείχνοντας τη δέσμευση της για την διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Η ίδια μάλιστα πραγματοποιεί ένα μεγάλο της όνειρο αυτό το διάστημα και δεν είναι άλλο από την ίδρυση ενός μουσειακού χώρου, ο οποίος θα στεγάσει τα έργα της. Μάλιστα όπως είχε εξομολογηθεί στο neakriti.gr πρόσφατα, «είμαστε ένα βήμα πριν την ίδρυση του χώρου αυτού, ο οποίος θα ονομαστεί «Σύγχρονο Μουσείο Κρητικής Μυθολογίας». Αυτό το μουσείο θα γίνει στο χωριό μου, εκεί που γεννήθηκα και μεγάλωσα, στο πατρικό μου σπίτι, στο Πετροκέφαλο Ηρακλείου. Είναι ένας χώρος 200 τετραγωνικών με όλες τις προδιαγραφές ενός σύγχρονου μουσείου. Πρώτα ο Θεός πιστεύω σε λίγους μήνες θα είναι έτοιμο να δεχτεί τους πρώτους επισκέπτες του».
Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για ένα και μοναδικό μουσειακό χώρο Κρητικής Μυθολογίας, στο οποίο θα υπάρχει και αίθουσα για τον Μινωικό Πολιτισμό, με έργα τα οποία δεν εκτίθενται σε άλλο μουσείο στην Κρήτη, αλλά και πουθενά αλλού, τα οποία είναι έργα δικά της και εμπνευσμένα από την ζωή των Μινωιτών.