Φεστιβάλ Γρίφων

Το 3ο Φεστιβάλ Γρίφων Καστελλορίζου από τις 20 έως τις 22 Οκτωβρίου 2023

Πολιτισμός
Το 3ο Φεστιβάλ Γρίφων Καστελλορίζου από τις 20 έως τις 22 Οκτωβρίου 2023

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το Φεστιβάλ Γρίφων Καστελλορίζου επιφυλάσσει στους επισκέπτες του κάθε ηλικίας πολλές και ποικίλες εκπλήξεις

Tο Καστελλόριζο μπορεί να δημιουργήσει τον δικό του πολιτισμό;

Αυτός ήταν ο στόχος του τολμηρού εγχειρήματος  του 1ου Φεστιβάλ Γρίφων το 2021, και  τα κατάφερε! Επιβεβαιώθηκε περίτρανα με το 2ο Φεστιβάλ αλλά και τα αντίστοιχα φεστιβάλ της Πάτρας και Αθήνας το 2022, και τώρα επανέρχεται, καταξιωμένο και σίγουρο, για να αποδείξει πως είναι πλέον θεσμός.

Κινητήρια δύναμη του φεστιβάλ αποτελούν ο ιδρυτής του Μουσείου Γρίφων Μεγίστης, Πανταζής Χούλης, μαθηματικός και η Ελένη Γραμματικοπούλου, γνωστή για τη μακρά εμπειρία της στον χώρο της επικοινωνίας της Επιστήμης. Πλαισιώνονται από καταξιωμένους ακαδημαϊκούς, ερευνητές, επιστήμονες, εκπαιδευτικούς και ανθρώπους της τέχνης που συμμερίζονται το όνειρο τους και  με ενθουσιασμό συμμετέχουν σε όλες τις  διοργανώσεις.

Το πλέον σημαντικό  γεγονός  του φετινού φεστιβάλ θα αποτελέσει η συμμετοχή του ακαδημαϊκoύ κ. Σταμάτη Κριμιζή, διεθνώς διακεκριμένοu διαστημικoύ επιστήμονα και πρωτοπόρου ερευνητή με συμμετοχή στα σπουδαιότερα διαστημικά προγράμματα των Η.Π.Α. και της NASA. 

Το Φ.Γ. με επίκεντρο τη θεματική των Γρίφων αλλά και με παράλληλες επιστημονικές δράσεις και βιωματικά δρώμενα θα δώσει την ευκαιρία σε μαθητές από το νησί, αλλά και από τη Ρόδο, Σύμη, Χάλκη και Αθήνα καθώς  και στους ενήλικες ντόπιους και επισκέπτες να δουν και να ακούσουν, αλλά και να εκφραστούν, να κατανοήσουν, να πειραματιστούν, να δημιουργήσουν,  να σκεφτούν και να βιώσουν την επιστήμη ως μια συναρπαστική εμπειρία!

Το 3ο Φεστιβάλ Γρίφων  Καστελλορίζου επιφυλάσσει στους επισκέπτες του κάθε ηλικίας πολλές και ποικίλες εκπλήξεις.

Η όλη οργάνωση πραγματοποιείται από την ΕΝ.Ι.Γ.ΜΑ (Ένωση Ιδεών, Γρίφων, Μαθηματικών), όπου το πλέον σημαντικό στοιχείο δράσης της αποτελεί το Μουσείο Γρίφων Μεγίστης, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου και  με τη στήριξη του Δήμου Μεγίστης. Τελεί υπό την αιγίδα των Υπουργείων Εθνικής Άμυνας, Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής και της Γενικής Γραμματείας Έρευνας & Καινοτομίας Στηρίζεται οικονομικά και από ιδιώτες χορηγούς.

Καλωσορίστε ξανά (!) το Φεστιβάλ Γρίφων Καστελλορίζου, με το καθιερωμένο πλέον μήνυμα, το οποίο θα εκπέμπει εφεξής: Δεν επαναλαμβάνουμε απλώς γεγονότα του παρελθόντος, αλλά γράφουμε ιστορία πραγματοποιώντας εξαγωγή παραδοσιακού, καινοτόμου, δημιουργικού πολιτισμού

➢ από τους Καστελλοριζιούς στο Καστελλόριζο,

➢ από το Καστελλόριζο στην υπόλοιπη Ελλάδα,

➢ και από την Ελλάδα σε όλο τον κόσμο

Για περισσότερες πληροφορίες και το πρόγραμμα επισκεφθείτε την ιστοσελίδα: https://kastellorizofestival.com/

Λογότυπο

Οστομάχιον, το νέο λογότυπο του Φεστιβάλ:
Για το 2023, το νέο λογότυπο του 3ου Φεστιβάλ Γρίφων Καστελλορίζου παραπέμπει στον αρχαιότερο καταγεγραμμένο γρίφο στην ιστορία της ανθρωπότητας, το Οστομάχιον του Αρχιμήδη. Η ετυμολογία της λέξης ερμηνεύεται από την έκφραση «Μάχη των Οστών», διότι είχε κατασκευαστεί από ελεφαντόδοντο. Με τη διάσωση του διάσημου παλίμψηστου που περιείχε περαιτέρω πληροφορίες, αποδείχτηκε πως αυτός ο γρίφος αποτελούσε πρόβλημα Συνδυαστικής, κάτι το οποίο εξέπληξε την επιστημονική κοινότητα.
Ο σκοπός του γρίφου είναι η επανατοποθέτηση 14 κομματιών σε ένα τετράγωνο πλαίσιο. Το 2003 βρέθηκε πως υπήρχαν 536 τρόποι. Αλλά μετά από έρευνα στο Καστελλόριζο, νέα δεδομένα βασισμένα στα αρχαία κείμενα αποδεικνύουν πως τρεις από τις τομές ήταν αβάσιμες, και πως τελικά υπάρχουν σχεδόν δεκαπλάσιοι τρόποι. 

 

 

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News