«Ο Πέτρος και ο λύκος»: Στην Κρήτη το διασημότερο μουσικό παραμύθι

Πολιτισμός
«Ο Πέτρος και ο λύκος»: Στην Κρήτη το διασημότερο μουσικό παραμύθι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το διασημότερο μουσικό παραμύθι όλων των εποχών με τον Χρήστο Τριπόδη σε περιοδεία στην Κρήτη - Από Πέμπτη 27 έως Κυριακή 30 Απριλίου - Σε Άγιο Νικόλαο, Ρέθυμνο, Χανιά, Ηράκλειο

H εταιρεία θεατρικών παραγωγών ΜΕΘΕΞΙΣ παρουσιάζει το διασημότερο μουσικό παραμύθι όλων των εποχών «Ο Πέτρος και ο λύκος», του  Σεργκέι Προκόφιεφ, με τον Χρήστο Τριπόδη, πέντε μουσικούς, δυο χορεύτριες και επτά μουσικά όργανα, σε μία περιοδεία σε όλη την Κρήτη.

Το έργο παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα σε μεταγραφή για πιάνο, βιολί, φλάουτο, βιολοντσέλο σαξόφωνο και κρουστά, ζωντανά επί σκηνής, με την παράσταση να «σπάει» την κλασική φόρμα της εκτέλεσης από ορχήστρα με συνοδεία αφήγησης, όπως έχουμε συνηθίσει στις διαφορετικές εκδοχές του, ανά τον κόσμο. Πρόκειται για μια θεατρική προσέγγιση του παραμυθιού, η οποία θα περιλαμβάνει στοιχεία χοροκίνησης, τραγούδια βασισμένα στις πρωτότυπες μελωδίες, διαδραστικό παιχνίδι με τους μικρούς θεατές, καθώς και θέατρο σκιών. Με τον τρόπο αυτό, τα παιδιά αντιλαμβάνονται ευκολότερα τις έννοιες της μουσικής και των μουσικών οργάνων.

Το μαγευτικό κείμενο του Ρώσου συνθέτη Σεργκέι Προκόφιεφ γράφτηκε το 1936 και θεωρείται ένα από τα πιο σημαντικά μουσικά παραμύθια όλων των εποχών. Το 1936 ο Προκόφιεφ αποδέχεται την πρόταση της Διευθύντριας του Παιδικού Θεάτρου της Μόσχας να συνθέσει ένα μουσικό παραμύθι. «Το έργο θα πρέπει να βοηθήσει τα παιδιά να καταλάβουν και να αγαπήσουν τη μουσική. Το σημαντικότερο απ’ όλα είναι να βρεθεί μια κοινή μουσική γλώσσα με αυτά…» σημειώνει ο Προκόφιεφ. Έτσι, λοιπόν, δεν διστάζει να θέσει τη μουσική του εξ’ ολοκλήρου στην υπηρεσία του κειμένου, ώστε να προκαλέσει τους κατάλληλους συνειρμούς στο παιδικό του ακροατήριο.

Κάθε όργανο της ορχήστρας αντιστοιχεί σε έναν χαρακτήρα του παραμυθιού. Επιδίωξη του συνθέτη είναι να δημιουργήσει μια πραγματική, απλή και κατανοητή μουσική, η οποία δεν απευθύνεται μόνο σε παιδιά, αλλά και σε ενήλικες, διατηρώντας όλα τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα του μουσικού ύφους του Προκόφιεφ. Η τεράστια δημοτικότητα του έργου σε συνδυασμό με τις μεταφράσεις του παραμυθιού σε πολλές γλώσσες – το κείμενο του οποίου γράφτηκε από τον ίδιο τον συνθέτη – σύντομα καθιέρωσαν το έργο στην παγκόσμια μουσική φιλολογία.

«Ο Πέτρος δε φοβάται τους λύκους κι ας λέει ο παππούς ότι είναι επικίνδυνοι… Είναι επειδή ο παππούς είχε δει λύκους εκεί τριγύρω, ενώ το αγόρι όχι. Μέχρι, βέβαια, τη μέρα που άφησε ανοιχτή την πόρτα του φράχτη και βγήκε έξω από το κτήμα τους. Η συντροφιά του παράξενη! Το μικρό πουλί που τσακώνεται με τη στρουμπουλή πάπια στη λίμνη, η πονηρή γάτα που παραμονεύει να τους φάει και κάπου πιο πέρα κρυμμένος ο λύκος!!! Όμως, όταν αποφασίσει να επιτεθεί ο Πέτρος ο γενναίος, θα φανεί πιο έξυπνος από τον λύκο και θα του στήσει παγίδα. Θα σώσει, άραγε, ο Πέτρος τους μικρούς του φίλους; Κι ο λύκος; Ποια θα είναι η μοίρα του τώρα που έφτασαν οι κυνηγοί;».

Συνθέτης/Συγγραφέας: Σεργκέι Προκόφιεφ

Θεατρική Διασκευή/Σκηνοθεσία: Χρήστος Τριπόδης

Χορογραφίες: Χριστίνα Μπίτου

Κοστούμια: Μυρτώ Πετάση

Φωτισμοί: Ρίζος Τσιγάρης

Χρήστος Τριπόδης

Μάριος Ιβάν Παπούλιας (Ενορχήστρωση - Βιολί)

Αλέξανδρος Ζουγανέλης (σαξόφωνο - φλάουτο)

Δέσποινα Σπανού/ Φωτεινή Νικολοπούλου (Βιολοντσέλο)

Κωνσταντίνα Βεντούρη Ρούσσου (Φλάουτο)

Γιώργος Αιμιλιανός Σταυρινός (Πιάνο-Πλήκτρα-Κρουστά)

Χριστίνα Μπίτου                                        

Αριάννα Ζαρμακούπη                               

  • Πέμπτη 27 Απριλίου 2023, Άγιος Νικόλαος - Κιν/θέατρο ΡΕΞ
  • Παρασκευή 28 Απριλίου 2023 / Ρέθυμνο - Κιν/θέατρο Παντελής
  • Σάββατο 29 Απριλίου 2023 / Χανιά - Κιν/θέατρο Ελληνίς
  • Κυριακή 30 Απριλίου 2023 / Ηράκλειο - Κιν/θέατρο Αστόρια

Τιμή Εισιτηρίου: Προπώληση 10€ / 12€ στα ταμεία του θεάτρου                                         

Group άνω των 20 ατόμων: 8€/άτομο

Διάρκεια παράστασης: 60’ (χωρίς διάλειμμα)

Προπώληση: https://www.viva.gr/tickets/theater/periodeia/o-petros-kai-o-lykos/

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News