Πανάγιος Τάφος: Ένα μνημείο που "μιλάει" σε όλη την ανθρωπότητα

Πολιτισμός
Πανάγιος Τάφος: Ένα μνημείο που "μιλάει" σε όλη την ανθρωπότητα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η επικεφαλής της ομάδας του ΕΜΠ που αποκατέστησε το κορυφαίο μνημείο της Χριστιανοσύνης μιλά για την εμπειρία της

Την εμπειρία της από το έργο της αποκατάστασης του Ιερού Κουβουκλίου του Πανάγιου Τάφου στα Ιεροσόλυμα μετέφερε η καθηγήτρια του ΕΜΠ, Τόνια Μοροπούλου, επικεφαλής της διεπιστημονικής ομάδας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου για τη συντήρηση του κορυφαίου μνημείου της Χριστιανοσύνης.

Με αφορμή τις εργασίες του 3ου Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου ΤΜΜ-CH, που διοργανώθηκε από το ΕΜΠ και το ΤΕΕ με θέμα “Καινοτόμος Διεπιστημονική, Ψηφιακή Διατήρηση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς: Επαναπροσδιορίζοντας την ταυτότητα του κόσμου σε κρίση και σύρραξη, μέσα από τον πολιτισμό” η κ. Μοροπούλου ξεδίπλωσε τις συγκλονιστικές αναμνήσεις της. «Αυτό που δε θα ξεχάσω ποτέ και θα έλεγα ότι έχει “σφραγίσει” την προσωπικότητά μου είναι ότι έμαθα να συνομιλώ με τους συναδέλφους μου, διαφόρων επιστημονικών ειδικοτήτων, τους τεχνίτες, τους “ιδιοκτήτες” του έργου -τους Πατριάρχες-, να συνομιλώ με μια πόλη ανοιχτή σε δύο λαούς και τρεις θρησκείες.

Γιατί αυτό το έργο έγινε σ’ ένα περιβάλλον κοινής αποδοχής από όλους, με μόνον αντίπαλο αυτούς που ήθελαν η όψη της Ιερουσαλήμ να μην έχει τον χαρακτήρα της ενότητας και της ειρήνης, αλλά της σύγκρουσης και της τρομοκρατίας», επεσήμανε η κ. Μοροπούλου, που δε θα ξεχάσει επίσης ποτέ τα «μαθήματα» που πήρε από τον ίδιο τον Πανάγιο Τάφο. «Όταν τον ανοίξαμε, η ενέργεια την οποία αισθανθήκαμε ήταν καταλυτική. Είναι ένα μνημείο που “μιλάει” σε όλη την ανθρωπότητα, έτσι είπα στο National Geographic όταν βγήκα από το Ιερό Κουβούκλιο εκείνο το βράδυ. Τρία δισεκατομμύρια κόσμος παρακολούθησε αυτό το εγχείρημα και αισθανόμασταν ότι είχαμε μαζί μας όλη την ανθρωπότητα. Ένα μνημείο ιερό που το ανοίξαμε και το αγγίξαμε με μεγάλο δέος, ένα μνημείο που εμπνέει την ενότητα όλων των δυνάμεων, της θρησκείας, της επιστήμης, της προόδου. Ένα μνημείο που φέρνει δίπλα του όλη την ανθρωπότητα. Αν οι χριστιανοί είναι 2 δισεκατομμύρια, τα 3 δισεκατομμύρια που παρακολούθησαν το έργο καταλαβαίνετε τι σημαίνουν. Αν ήταν 12 εκατομμύρια τον χρόνο που πήγαιναν σε θρησκευτικό τουρισμό στο Ισραήλ, τώρα πάνε 50 εκατομμύρια, γιατί αυτό το μεγάλο ενδιαφέρον της ανθρωπότητας για τον Πανάγιο Τάφο ομολογώ άλλαξε τα δεδομένα και για το ίδιο το Ισραήλ. Όπως είχε αναφέρει τις ημέρες του συνεδρίου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Τ. Μοροπούλου, «είμαστε περήφανοι, γιατί αυτός ο “σπόρος” που ξεκίνησε από την κορύφωση μιας δουλειάς στο Ιερό Κουβούκλιο είναι ένας “σπόρος” που πλέον δίνει τους καρπούς του και μας ξεπερνάει».

Η ίδια αποκάλυψε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «αυτή τη στιγμή, σε συνέχεια του δικού μας έργου, βρίσκεται στην Ιερουσαλήμ το Πανεπιστήμιο Σαπιέντσα της Ρώμης που με απόφαση των “τριών” πραγματοποιεί ανασκαφές στον υπόγειο χώρο, κάτω από το Ιερό Κουβούκλιο. Το Πανεπιστήμιο Σαπιέντσα, όμως, μετέχει μαζί μας, όπως και με το ισραηλινό πανεπιστήμιο της Bezalel, καθώς και με την Εφορεία Αρχαιοτήτων του Ισραήλ στο ERASMUS+EDICULA, ώστε να μεταφέρουμε την τεχνογνωσία που αναπτύξαμε στο έργο μας και στα συγκεκριμένα πανεπιστήμια αλλά και σε όλο τον κόσμο. Γιατί αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία είναι ότι σήμερα επιστρέφουμε όχι μόνο στον Πανάγιο Τάφο, αλλά και στη διεθνή επιστημονική κοινότητα και στους νέους ανθρώπους, τη γνώση που μας επέτρεψε το μοναδικό αυτό έργο να αναπτύξουμε».

Αναφερόμενη στο συνέδριο η κ. Μοροπούλου τόνισε ότι «έχοντας την τιμή να είμαι επικεφαλής της διεπιστημονικής ομάδας του ΕΜΠ για την αποκατάσταση του Ιερού Κουβουκλίου του Παναγίου Τάφου, το έργο που κατέστη εφικτό χάρη στην ιστορική απόφαση των τριών κουστωδών του, του Ελληνορθόδοξου Πατριαρχείου, του Τάγματος των Φραγκισκανών και του Αρμένικου Πατριαρχείου των Ιεροσολύμων και το οποίο αποδόθηκε τον Μάρτιο 2017, μας κληροδότησε την ευθύνη να μεταφέρουμε την τεχνογνωσία που αναπτύξαμε επιστημονικά. Μια τεχνογνωσία που επιτρέπει να πούμε ότι σήμερα υπάρχει μια τεχνολογική βάση, ένα υπόβαθρο ψηφιακό στη διεπιστημονικότητα, έτσι ώστε να εφαρμοστεί στα μνημεία γενικότερα η καινοτομία που αναπτύξαμε στον Πανάγιο Τάφο», πρόσθεσε η επικεφαλής της Διεπιστημονικής Ομάδας του ΕΜΠ, υπεύθυνη για τη μελέτη, τον σχεδιασμό, τον συντονισμό των εργασιών και την επιστημονική παρακολούθηση του εμβληματικού αυτού έργου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News