Οι λιτανείες του Πάσχα αναπόσπαστο κομμάτι της Μεγάλης Εβδομάδας

Πολιτισμός
Οι λιτανείες του Πάσχα αναπόσπαστο κομμάτι της Μεγάλης Εβδομάδας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Ισπανία έχει έναν μοναδικό τρόπο για να γιορτάζει το Πάσχα, ειδικά η περιοχή της Ανδαλουσίας είναι διάσημη για τις τελετές της

Η Μεγάλη Εβδομάδα αποτελεί τη σπουδαιότερη θρησκευτική εορτή του χρόνου στην Ισπανία, κάτι που σημαίνει διακοπές και πολλές λιτανείες. Στη διάρκεια του Πάσχα, οι Ισπανοί γεμίζουν τους δρόμους και παρακολουθούν αναπαραστάσεις του Θείου Πάθους, ενώ απολαμβάνουν λίγες ημέρες διακοπών με την οικογένεια και τους φίλους τους.

Οι περίτεχνες λιτανείες αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της Μεγάλης Εβδομάδας στην Ισπανία. Διοργανώνονται από αδελφότητες (cofradias), πολλές εκ των οποίων υπάρχουν ήδη από τον Μεσαίωνα! Στην πόλη Τουντέλα, για παράδειγμα, έχουν την Κάθοδο του Αγγέλου (Bajada del Angel), η οποία γίνεται στις 9 π.μ. της Κυριακής. Χιλιάδες συγκεντρώνονται στην Πλάθα δε λος Φουέρος, και ένα παιδί ντυμένο άγγελος κατεβαίνει πετώντας στην εικόνα της Θεοτόκου, το κεφάλι της οποίας είναι καλυμμένο με μαύρο πέπλο λόγω πένθους για τον θάνατο του Ιησού. Ο άγγελος αφαιρεί το πέπλο, σηματοδοτώντας το χαρμόσυνο μήνυμα της Ανάστασης.

Μία ημέρα πριν, το Μεγάλο Σάββατο, η Τουντέλα καίει τον Ιούδα. Τον... ρόλο του Ιούδα “αναλαμβάνει” μία κρεμασμένη ξύλινη κούκλα, στην οποία μπαίνουν πυροτεχνήματα. Όταν αυτά αρχίσουν να σκάνε, η κούκλα κινείται με βίαιο τρόπο, μέχρι που πέφτει διαλυμένη στο έδαφος, αναπαριστώντας την προδοσία και την αυτοκτονία εντέλει του Ισκαριώτη.

Στην πόλη Κορέγια λαμβάνει χώρα τη Μεγάλη Παρασκευή μια μεγαλοπρεπής λιτανεία. Θρησκευτικές εικόνες που παρουσιάζουν το Θείο Πάθος και βιβλικούς χαρακτήρες χρησιμοποιούνται στη λιτανεία, η οποία χρονολογείται από τον 18ο αιώνα. Το 1967 η συγκεκριμένη λιτανεία κηρύχθηκε από το υπουργείο Τουρισμού εκδήλωση τουριστικού ενδιαφέροντος, καθώς πρόκειται για μία από τις 50 πιο αντιπροσωπευτικές λιτανείες της Ισπανίας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News