Ηράκλειο: Εγκαινιάστηκε η ψηφιακή εγκατάσταση με τίτλο «Ανέστιοι Προσφεύγοντες» (pics)

Πολιτισμός
Ηράκλειο: Εγκαινιάστηκε η ψηφιακή εγκατάσταση με τίτλο «Ανέστιοι Προσφεύγοντες» (pics)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παρουσία του Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ.κ. Ευγενίου πραγματοποιήθηκαν το βράδυ της Δευτέρας, 3 Απριλίου τα εγκαίνια της ψηφιακής εγκατάστασης με τίτλο «Ανέστιοι Προσφεύγοντες»

Το απόγευμα της Δευτέρας 3 Απριλίου 2023, πραγματοποιήθηκαν στη Δημοτική Πινακοθήκη του Δήμου Ηρακλείου - Βασιλική του Αγίου Μάρκου, από τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Κρήτης κ.κ. Ευγένιο, Πρόεδρο του Επικοινωνιακού και Μορφωτικού  Ιδρύματος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης, τα εγκαίνια της ψηφιακής εγκατάστασης του κ. Γεωργίου Κόρδη, μαθητή του μακαριστού Φώτη Κόντογλου, με τίτλο: «Ανέστιοι Προσφεύγοντες».

Στην προσφώνησή του ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης, ιδιαίτερα συγκινημένος, αναφέρθηκε στη σπουδαία αυτή Έκθεση, που πραγματοποιείται με αφορμή τα 100 χρόνια από τον Μικρασιατικό εκπατρισμό και η οποία παρουσιάζει την πορεία ανθρώπων που βιαίως απώλεσαν την εστία τους και πορεύονται, υπό το κράτος του φόβου, προς αναζήτηση νέας, φιλόξενης γης για να στεγάσουν τη ζωή και τα όνειρά τους.

Το έργο του κ. Κόρδη είναι μία εικαστική σύνθεση - εγκατάσταση μνημειακών διαστάσεων που προσεγγίζει το θέμα της ανεστιότητας - προσφυγιάς,  ως κοινωνικό - ιστορικό φαινόμενο ανιχνεύοντας τις υπαρξιακές, ψυχολογικές και ανθρωπιστικές διαστάσεις του. Η ψηφιακή αυτή εγκατάσταση αποτελείται από 8 (οκτώ) επιμέρους αυτοτελή έργα, τα οποία συνενώνονται σε ένα ενιαίο έργο και πρόκειται για μία εξ ολοκλήρου ψηφιακή δημιουργία η οποία τυπώθηκε από το εργαστήριο Colour Consulting Group της Θεσσαλονίκης και τους αδελφούς Γράνη, με τη μέθοδο Giclee σε fine art canvas Hahnemuhle.

 Σημειώνουμε ότι, ο κ. Γεώργιος Κόρδης είναι ένας σημαντικός σύγχρονος εικαστικός και θεωρητικός της βυζαντινής τέχνης. Βασιζόμενος στις αρχές του βυζαντινού εικαστικού συστήματος και σε ανοικτό διάλογο με ρεύματα της αρχαίας και σύγχρονης τέχνης έχει διαμορφώσει το προσωπικό εικαστικό του ιδίωμα. Είναι παράλληλα πρωτοπόρος στην Ελλάδα στον χώρο της ψηφιακής ζωγραφικής, την οποία χρησιμοποιεί για την δημιουργία σύγχρονων κοσμικών  έργων καθώς  και εκκλησιαστικών εικόνων. 

Παράλληλα με την έκθεση της εικαστικής εγκατάστασης, στον χώρο της Βασιλικής του Αγίου Μάρκου προβάλλεται video art, έργο της μουσικού Φένιας Παπαδόδημα, στο οποίο παρουσιάζεται η διαδικασία δημιουργίας του έργου, με μουσική επένδυση και αυθεντικές  μαρτυρίες προσφύγων της Μικράς Ασίας και ποιητικές αναφορές.

Στα εγκαίνια της Έκθεσης παρέστησαν επίσης ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κνωσού κ. Μεθόδιος, ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος και Ιεροκήρυκας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης π. Νικηφόρος Κουνάλης, ο Γέρων Νίκων Δικαίος της Ξενοφωντινής Σκήτης Αγίων Αποστόλων, ο Υφυπουργός Πολιτισμού & Αθλητισμού κ. Ελευθέριος Αυγενάκης, ο Δήμαρχος Μαλεβιζίου κ. Μενέλαος Μποκέας, η  Αντιδή-μαρχος Πολιτισμού κ. Αριστέα Πλεύρη, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων κ. Ιωάννης Αναστασάκης, η Αντιδήμαρχος Παιδείας κ. Στυλιανή Αρχοντάκη – Καλογεράκη,  ο Αντιπλοίαρχος κ. Εμμανουήλ Σιγανός, η υπεύθυνη της Δημοτικής Πινακοθήκης κ. Μαριάννα Γιαλύτη, η υπεύθυνη της Βασιλικής του Αγίου Μάρκου κ. Μαρίζα Χριστάκη, ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης κ. Εμμανουήλ Καρτσωνάκης, ο κ. Γε-ώργιος Χαλκιαδάκης – Διοικητής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρα-κλείου, τα Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου ου Επικοινωνιακού & Μορφωτικού Ι-δρύματος, ο κ. Ιωάννης Θεοδωράκης, Πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Αγίου Πέτρου, η κ. Γεωργία Μηλάκη - Εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλος Εθελοντισμού, Τουρι-στικής Ανάπτυξης και Προβολής Π.Ε. Ηρακλείου, ο κ. Νικόλαος Βισκαδουράκης - Ζωγράφος,  ο κ. Ηρακλής Πυργιανάκης, Αρχιτέκτων Μηχανικός, ο κ. Κωνσταντίνος Παγωνάκης - Πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Αγίου Όρους Ηρακλείου,  η κ. Εύα Κουτσογιαννάκη - Πιτσικάκη - Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος σε θέματα Πολιτισμού και Μαέστρος Δημοτικής Χορωδίας Μαλεβιζίου, ο κ. Νικόλαος Γιγουρτάκης – Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Μουσείου Χριστιανικής Τέχνης της Αγία Αικατερίνης, ο κ. Γεώργιος Βασιλαράς - Διευθύνων Σύμβουλος της Panhellenic, οι Καθηγητές της Πατριαρχικής Ανώτατης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Κρήτης κ.κ. Εμμανουήλ Δουνδουλάκης, Μιχαήλ Στρουμπάκης και Εμμανουήλ Ανδρουλιδάκης, κληρικοί και άλλοι.

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News