Κατσαντώνης: Ο πρόδρομος της επανάστασης «ζωντανεύει» ξανά επί σκηνής

Πολιτισμός
Κατσαντώνης: Ο πρόδρομος της επανάστασης «ζωντανεύει» ξανά επί σκηνής

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το βραβευμένο βιβλίο της Μαριγώς Μπούρη, «Κατσαντώνης, ο πρόδρομος της επανάστασης», ζωντανεύει ξανά από την Εφηβική Θεατρική Σκηνή στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου - Κέντρο Νεότητας (Ιερά Μητρόπολη Κορίνθου)

Για άλλη μία φορά το βραβευμένο βιβλίο της Μαριγώς Μπούρη, ως το καλύτερο ορθόδοξο παιδικό βιβλίο «Κατσαντώνης, ο πρόδρομος της Επανάστασης», επί σκηνής.

Ειδικότερα, ζωντανεύει ξανά ο θρύλος του Κατσαντώνη, με τραγούδια, θέατρο, χορούς και εικόνεςτο Σάββατο, 25 Μαρτίου την Κυριακή, 26 Μαρτίου, το Σάββατο, 1 Απριλίου και την Κυριακή, 2 Απριλίου στις 7:30 μ.μ. από την Εφηβική Θεατρική Σκηνή στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου - Κέντρο Νεότητας (Ιερά Μητρόπολη Κορίνθου).

Για όσους θελήσουν να παρακολουθήσουν την παράσταση, που θα λάβει χώρα στην αίθουσα εκδηλώσεων του Κέντρου Νεότητας (έναντι του Ιερού Ναού), θα πρέπει αν γνωρίζουν ότι η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό.

Η συγγραφέας για το βιβλίο

Η κ. Μπούρη επέλεξε να γράψει για τον Κατσαντώνη, όπως έχει αναφέρει στο παρελθόν, καθώς δεν πιστεύει ότι υπάρχει πιο διαχρονικός και επίκαιρος ήρωας. Ο Κατσαντώνης είχε κολλήσει την επιδημιολογική αρρώστια εκείνης της εποχής, την ευλογιά, που ήταν μία σκέτη κατάρα, καθώς ήταν θανατηφόρα. Στην Ελλάδα την ονόμασαν «ευλογία», για να την εξευμενίσουν.

Στιγμιότυπο από την βράβευση του βιβλίου. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι το βιβλίο συνοδεύεται από ένα θαυμάσιο CD, στο οποίο συνεργάστηκαν αφιλοκερδώς ερασιτέχνες ηθοποιοί και καλλιτέχνες, καταθέτοντας όλο το μεράκι της καρδιάς τους, όπως και η ίδια η συγγραφέας. Πρόκειται για την Θεατρική Ομάδα του Κέντρου Νεότητας της Ενορίας Κοιμήσεως της Θεοτόκου Κορίνθου, που με πολλές δυσκολίες κατάφεραν να φέρουν εις πέρας ένα άριστο επαγγελματικό αποτέλεσμα.

Λίγα λόγια για το βιβλίο «Κατσαντώνης: Ο Πρόδρομος της Επανάστασης (1775-1808)»

Πριν από τα μαρτυρικά αλλά και δοξασμένα γεγονότα του 1821, υπήρξαν και άλλα ισάξιά τους, από ήρωες που αγωνίστηκαν κι αυτοί για τη λευτεριά μας, μόνο που ελάχιστα γνωρίζουμε γι’ αυτούς και τη δράση τους.

Ένας από αυτούς, ίσως ο σημαντικότερος, ήταν ο Κατσαντώνης. Γνωρίζουμε γι’ αυτόν όσα διασώθηκαν μέσα στα χρόνια από τα δημοτικά μας τραγούδια, που μιλούσαν για τα κατορθώματα και τους αγώνες του.

Αν και από μικρός ήταν ασθενικός και μικρόσωμος, μεγαλώνοντας δυνάμωσε και έδεσε αρκετά. Ήταν μελαχρινός με μακριά μαύρα μαλλιά και μεγάλα μαύρα μουστάκια. Είχε πυκνά φρύδια και μέτωπο αρρενωπό.

Πρόσωπο επιβλητικό, με ωραίες αναλογίες. Το στήθος του πάντα αγέρωχα προτεταμένο. Η φωνή του βαθιά και ζεστή, χωρίς πολλά και μεγάλα λόγια, αλλά με τέτοια πειθώ που σε γοήτευε! Tο όνομά του άρχισε να απλώνεται σε όλο τον Βάλτο, το Ξηρόμερο, τ’ Άγραφα, το Βελούχι πέρα στα Τζουμέρκα. Έγινε ο φόβος και ο τρόμος στους Τουρκαρβανίτες.

Το μεγαλείο του Κατσαντώνη ως πατριώτη και πολέμαρχου βρισκόταν κυρίως μέσα του και εκδηλωνόταν με το πάθος του για την ελευθερία, με το μίσος του για τους δυνάστες, με την απίστευτη εφευρετικότητά του σε στιγμές κρίσιμες και προπαντός με την αφάνταστη γενναιότητά του, που συχνά έφτανε στην αυταπάρνηση.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News