default-image

Έκθεση «Αιώνια Μήτρα» στο δουκικό ναό του Αγίου Μάρκου στο Ηράκλειο

Πολιτισμός
Έκθεση «Αιώνια Μήτρα» στο δουκικό ναό του Αγίου Μάρκου στο Ηράκλειο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η έκθεση θα λάβει χώρα στο δουκικό ναό του Αγίου Μάρκου, με συμμετοχή Ελλήνων εικαστικών με ζωγραφικά έργα, γλυπτά, video art, φωτογραφίες και εγκαταστάσεις από την Τετάρτη 1 έως και την Τρίτη 14 Μαρτίου 2023

«Αιώνια Μήτρα», είναι ο τίτλος της έκθεσης που θα εγκαινιαστεί 1 Μαρτίου 2023 και ώρα 19:30, από την κολεκτίβα Δίπολα, με θεωρητική επιμέλεια της ιστορικού τέχνης και μέλους της AICA HELLAS, Μπίας Παπαδοπούλου.

Η έκθεση θα λάβει χώρα στο δουκικό ναό του Αγίου Μάρκου – Πινακοθήκη Ηρακλείου με συμμετοχή Ελλήνων εικαστικών με ζωγραφικά έργα, γλυπτά, video art, φωτογραφίες και εγκαταστάσεις, από την Τετάρτη 1η έως και την Τρίτη 14 Μαρτίου 2023. 

Η ιστορικός τέχνης και επιμελήτρια εκθέσεων, Μπία Παπαδοπούλου, αναφέρει: «Η έκθεση «Αιώνια Μήτρα» της ομάδας ΔΙΠΟΛΑ στο ιστορικό κτίριο της Βασιλικής του Αγίου Μάρκου στο Ηράκλειο Κρήτης συγκεντρώνει Έλληνες καλλιτέχνες σε ένα γόνιμο διαγενεακό διάλογο γύρω από την τέχνη και τη ζωή. Αποτελεί τη συνέχεια του ομώνυμου εγχειρήματος που έλαβε χώρα το περασμένο καλοκαίρι στις εγκαταστάσεις Digenakis Winery, στα περίχωρα του Ηρακλείου, λειτουργώντας ως μια έκθεση εν εξελίξει εμπλουτισμένη με νέα έργακαι τη συμμετοχή πολλών ακόμα καταξιωμένων και υποσχόμενων καλλιτεχνών. Το σκεπτικό της έκθεσης θέτει επίκαιρους προβληματισμούς γύρω από την υπόσταση του καλλιτεχνικού έργου την εποχή του διαδικτύου, της πληροφορικής επανάστασης και της άυλης κρυπτοτέχνης (NFT). Η λέξη «μήτρα», σε συνάρτηση με το εικαστικό πεδίο, ανασύρει τις έννοιες του πρωτότυπου και του πολλαπλού, της μοναδικότηταςαυθεντικότητας και του αντίγραφου. Έννοιες που αναδιαμορφώνονται υπό τη νέα συνθήκη της ψηφιοποιημένης πραγματικότητας των NFT.

Οι περισσότεροι καλλιτέχνες προσεγγίζουν το θέμα με ελεύθερο πνεύμα, αποδομώντας την εικόνα και δίνοντας έμφαση στην ιδέα του θραύσματος. Εδώ, τα πολλαπλά σπαράγματα που στοιχειοθετούν το συνολικό εικαστικό αποτέλεσμα –συχνά φαινομενικά όμοια μεταξύ τους, παραπέμπουν συνειρμικά στην έννοια του πολλαπλού. Κάτι που τονίζεται μέσα από την παράθεση και τη δομική ρυθμική επανάληψη παρόμοιων γραμμών, σημείων, αυθόρμητων χειρονομιών και γραφών, μονάδων και μοτίβων μέσα στο ίδιο το έργο.

Σε ένα ευρύτερο φιλοσοφικό πλαίσιο, η έκθεση αναφέρεται στη γένεση, την αέναη ροή του χρόνου και τον αδιάλειπτο κοσμικό κύκλο. Σχέδια και πίνακες ζωγραφικής συνυπάρχουν με γλυπτά, εγκαταστάσεις, κατασκευές, ψηφιακές εκτυπώσεις και εφήμερες αρχιτεκτονικές επεμβάσεις. Τα έργα απλώνονται στον τοίχο και το δάπεδο ή αναρτώνται μετέωρα στον χώρο. Συγκροτούν συνθέσεις που δημιουργούν την εντύπωση ότι θα μπορούσαν να προεκτείνονται στο άπειρο. Όπως τα βίντεο και οι περφόρμανς, αποτελούν και αυτά παράγωγα μιας ρευστής διαδικασίας αλληλουχιών˙ αλληγορίες για την ατέρμονη και ατελεύτητη ύπαρξη.

Οι καλλιτέχνες χρησιμοποιούν πληθώρα διαφορετικών υλικών και πολυφωνία μέσων, παραδοσιακών, μηχανικών και τεχνολογικών. Γίνεται έτσι σαφές ότι η σύγχρονη αισθητική άποψη δεν είναι απόρροια της πρώτης ύλης και της μεθόδου παραγωγής αλλά της εννοιολογικής σύλληψης και της ιδιαιτερότητας της καλλιτεχνικής ματιάς.»

Αιώνια μήτρα | Η ολοκλήρωση της αρχικής παρουσίασης και η συνέχεια της στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου

Η έννοια του χρόνου ως ροή, και η εικαστική αποτύπωση της εξέλιξης, παρουσιάζονται στην έκθεση με τίτλο «Αιώνια μήτρα». Η μορφή της γέννησης και η μορφή της επιστροφής συναντώνται και συνδιαλέγονται στο πεδίο της συγχρονικότητας. Επιστροφή στη γενέτειρα καλλιτεχνικά πολιτιστικά, σημειολογικά. Επιστροφή, ωστόσο, όχι υπό το πρίσμα μιας παρελθοντολαγνικής θεώρησης, αλλά διαλεκτικά, μέσα από ένα πολιτισμικό διάλογο πάνω στο υφαντό υπόστρωμα της νεωτερικότητας. Επιστροφή στη ρίζα που γεννά, που διαρκώς υπενθυμίζει την ανάγκη για ατελεύτητη συνύπαρξη στη βάση του αέναου κύκλου ενός ζωοποιού θανάτου. Εδώ, η ανάμνηση γίνεται μνήμη, γίνεται παρόν, γίνεται είναι. Η έννοια του χρόνου υπερβαίνει τα οντολογικά της όρια και μετατοπίζεται στο πεδίο του μεταφυσικού. Η γεωμετρική σχέση του παρελθόντος με το παρόν, τώρα γίνεται ένα, γίνεται ταυτόχρονο. Η επιστροφή γίνεται ζώσα μνήμη και όχι μνημείο. Η επιστροφή σηματοδοτεί ένα διάλογο μέσα στο χρόνο, ο οποίος καλλιτεχνικά ανανεώνεται και διαρκώς καθιστά το παρελθόν και το παρόν δημιουργικά άχρονο.

Λευτέρης Διγενάκης, Οινοποιός

Στην έκθεση λαμβάνουν μέρος εικαστικοί, τόσο από την Κρήτη όσο και από την υπόλοιπη Ελλάδα: Γεώργιος Ξένος, Γιάννης Λασηθιωτάκης, Θάλεια Χιώτη, Άγγελος Σκούρτης, Χάρης Κοντοσφύρης, Νίκος Βισκαδουράκης, Πάνος Βορριάς, Γιώργος Χούντας, Νίκος Έξαρχος, Ιάνθη Αγγελίογλου, Μαργαρίτα Πέτροβα, Αποστόλης Φιλίππου, Πόπη Σταυριανού, Σοφία Μπακιρτζή, Christina Pancess, Έλλη Βέλλιου, Ιωάννης Πολιτόπουλος, Εύη Μιχελάκη, Χρήστος Χριστοδουλόπουλος, Ανδρέας Στυλιανουδάκης, Δήμητρα Τριανταφυλλοπούλου, Βασίλης Καβουρίδης, Τάκης Μπρέντας, Άννα Αντάρτη, Αντιγόνη Βαλέρη, Αιμιλία Αντωνίου, Μπέσσυ Ράλλη, Ίων Ρούντολφ, Elena Di giosia, Αγγελική Παπαδάκη, Αγγελική Τριαντοπούλου, Αθανάσιος Κόκκινος, Αθηνά Κανελλοπούλου, Αλεξάνδρα Τσιτσίντα, Ανδριανή Δαούτη, Άννα Μαρία Χατζηστεφάνου, Αργυρώ Δρίβα, Βασιλική Δημητρίου, Βασιλική Κοσκινιώτου, Βασιλική Σαγκιώτη, Βασιλική Σόφρα, Βερονίκη Δαμιανίδου, Βίβιαν Χαλκίδη, Γεωργία Τρούλη, Γιάννης Δημουλάς, Γιούλη Χάλαρη, Γιώργος Αναστασιάδης, Γιώργος Φύτας, Γιώτα Μπούζα, Δήμητρα Γούναρη, Δημητρίου Στεφανή, Εβελίνα Ντουντουνάκη, Ειρήνη Βαζούκου, Ειρήνη Ζήνωνος, Έλενα Σταματογιάννη, Καλομοίρα Γιαντζίκη, Κατερίνα Κατσιούρα, Κατερίνα Κουνάβη, Κρίστι Γρηγορίου, Κύρα Αλιγιζάκη, Κυριάκος Θεoχάρους, Κωνσταντίνα Παρασκευοπούλου, Λίνα Παπαγεωργίου, Μάγδα Αποστόλου, Μάγδα Μάρα, Μαρία Δημητροπούλου, Μαρία Ζυγομαλά, Μαρία Σταμάτη, Μαριάννα Κοντόε, Μαρίνα Μπαστουνοπούλου, Μιχάλης Παρλαμάς, Νάντια Σκορδοπούλου,, Νατάσα Μπαλουκτσή, Νεκτάριος Κωνσταντίνος Κολέτσος, Όλγα Μπογδάνου, Παναγιώτης Φερεντίνος, Πηνελόπη Ακριτίδου, Σοφι Σένογλου, Σπύρος Δελάλης, Σπυρούλα Σκόρδη, Στάθης Μαυρίδης, Σταυρούλα Μιτσάκου, Σταυρούλα Μιχαλόπουλου, Στέλλα Τσουματίδου, Τζένη Πετροπούλου, Χριστίνα Αδάμ, Χριστίνα Μιχαλοπούλου.

Εγκαίνια: 1 Μαρτίου 2023, ώρα 19:30

Διάρκεια: 1 – 14 Μαρτίου 2023

Βασιλική του Αγίου Μάρκου – Δημοτική Πινακοθήκη Ηρακλείου, Πλ. Καλλεργών 100, Ηράκλειο 712 02

ΔΙΠΟΛΑ|DIPOLA: Instagram: https://www.instagram.com/dipolartplatform Facebook group: https://www.facebook.com/groups/75436622462966

Website: https://www.dipolaartplatform.com

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News