Στο ΠΣΚΗ η όπερα του Μαραμή για τον Βενιζέλο

Πολιτισμός
Στο ΠΣΚΗ η όπερα του Μαραμή για τον Βενιζέλο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με το έργο αυτό ο Δημήτρης Μαραμής ολοκληρώνει την κρητική μουσικοθεατρική τριλογία του: “Ερωτόκριτος”, “Καπετάν Μιχάλης”, “Ελευθέριος Βενιζέλος” και τις αντίστοιχες εννοιολογικές θεματικές: έρωτας και όνειρο, ελευθερία κι επανάσταση, όραμα και ηγεσία

Η νέα παραγωγή του Πολιτιστικού Συνεδριακού Κέντρου Ηρακλείου, η όπερα του Δημήτρη Μαραμή “Ελευθέριος Βενιζέλος”, παρουσιάστηκε στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου στην Αθήνα, από την πρόεδρο της ΔΕΠΑΝΑΛ Στέλλα Καλογεράκη-Αρχοντάκη, τον καλλιτεχνικό διευθυντή του ΠΣΚΗ Μύρων Μιχαηλίδη, τον συνθέτη Δημήτρη Μαραμή και τον γενικό διευθυντή του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος” Νίκο Παπαδάκη.

Ο συνθέτης Δημήτρης Μαραμής υπογράφει την πρωτοποριακή και ιστορική όπερα “Ελευθέριος Βενιζέλος”, τη νέα παραγωγή του ΠΣΚΗ που παρουσιάζεται σε παγκόσμια πρώτη στην αίθουσα “Ανδρέας και Μαρία Καλοκαιρινού”, υπό τη μουσική διεύθυνση του κορυφαίου αρχιμουσικού Μύρωνα Μιχαηλίδη και σε σκηνοθεσία του διεθνούς φήμης Ελβετού σκηνοθέτη Guy Montavon. Το λιμπρέτο υπογράφει ο ποιητής Σωτήρης Τριβιζάς, τα ιστορικά στοιχεία βασίζονται στη βιογραφία “Ελευθέριος Βενιζέλος, ο άνθρωπος, ο ηγέτης” του Νικολάου Εμμ. Παπαδάκη (Παπαδή) και η πρωτότυπη όπερα Ελευθέριος Βενιζέλος ανεβαίνει στο ΠΣΚΗ με τη Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών και με σκηνικά-κοστούμια της Άννας Μαχαιριανάκη.

Ο συνθέτης προσεγγίζει με μια τολμηρή οπερατική σύνθεση τον μεγάλο ηγέτη της νεότερης Ελλάδας, τον Ελευθέριο Βενιζέλο, που διαμόρφωσε το σύγχρονο ελληνικό κράτος. Το δραματικό υλικό της όπερας αντλείται κυρίως από την πολυτάραχη ιστορική περίοδο 1910-1930, αναδεικνύοντας τα συγκλονιστικά ιστορικά γεγονότα της εποχής, όπως την ανόρθωση της χώρας, τους Βαλκανικούς Πολέμους, τον Εθνικό Διχασμό, τη Μικρασιατική Καταστροφή, τη Συνθήκη της Λωζάνης, την ελληνοτουρκική φιλία. Οι νίκες και οι ήττες, τα μίση και τα πάθη, η ανθρώπινη πλευρά και οι έρωτες του ευφυούς, οραματιστή, τολμηρού Κρητικού και παγκόσμιας ακτινοβολίας ηγέτη παρελαύνουν σε μια καταιγιστική μουσική σύνθεση και φωτίζουν μια ολόκληρη και πολυτάραχη εποχή. Ένα έργο επίκαιρο όσο ποτέ, καθώς ο απόηχος της θεματολογίας του φτάνει έως το σήμερα.

Με το έργο αυτό ο Δημήτρης Μαραμής ολοκληρώνει την κρητική μουσικοθεατρική τριλογία του: “Ερωτόκριτος”, “Καπετάν Μιχάλης”, “Ελευθέριος Βενιζέλος” και τις αντίστοιχες εννοιολογικές θεματικές: έρωτας και όνειρο, ελευθερία κι επανάσταση, όραμα και ηγεσία.

Συμμετέχουν τέσσερις σημαντικοί και καταξιωμένοι λυρικοί ερμηνευτές: ο Άγγελος Χονδρογιάννης (βαρύτονος), ο Αντώνης Κορωναίος (τενόρος), η Μαρία Κόκκα (σοπράνο) και η Αγγελική Καθαρίου (μετζοσοπράνο), καθώς και το Χορωδιακό Σύνολο Ηρακλείου υπό τη διεύθυνση του Γιάννη Κιαγιαδάκη.

Το έργο δομείται από χαρακτήρες ιστορικών προσώπων, όπως ο Ελευθέριος Βενιζέλος και οι δύο σύζυγοί του Έλενα Σκυλίτση και Μαρία Κατελούζου, ο βασιλιάς Κωνσταντίνος Ι, η Πηνελόπη Δέλτα, ο Κεμάλ Ατατούρκ και άλλοι, μαζί με τον λαό ο οποίος σαν χορός αρχαίας τραγωδίας είτε συμμετέχει στα ιστορικά γεγονότα είτε τα αφηγείται. Οι στίχοι της χορωδίας (του λαού) προέρχονται από γνήσια λαϊκά-δημοτικά τραγούδια της εποχής εκείνης, τα οποία γράφονταν και τραγουδιόνταν για τις ιστορικές εξελίξεις εκείνων των χρόνων. Με την υποστήριξη του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος”.

Ο Δημήτρης Μαραμής

Ο συνθέτης Δημήτρης Μαραμής έχει διαγράψει σημαντική πορεία και έχει σημειώσει καλλιτεχνικές επιτυχίες με τα μεγάλης έκτασης σύγχρονα μουσικοθεατρικά του έργα: “Ερωτόκριτος” (ανάθεση της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, 2017), “Στοιχειωμένοι” (ανάθεση του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, 2019), “Καπετάν Μιχάλης” (ανάθεση της Περιφέρειας Κρήτης/ παραγωγή ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης, 2021) και το λαϊκό ορατόριο “Παλιγγενεσία” (ανάθεση της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας για τον εορτασμό της ελληνικής Επανάστασης του 1821). Έχει λάβει αναθέσεις απ’ όλους τους μεγάλους πολιτιστικούς οργανισμούς της Ελλάδας, ενώ έχει παρουσιάσει έργα του στις ΗΠΑ, τη Μεγάλη Βρετανία, τη Γερμανία, την Ισπανία, την Ελβετία, το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο. Από το 2018 είναι καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Δελφών “Το Λάλον Ύδωρ”.

Συντελεστές είναι οι εξής: σύνθεση- δραματουργία- έρευνα Δημήτρης Μαραμής, μουσική διεύθυνση Μύρων Μιχαηλίδης, λιμπρέτο Σωτήρης Τριβιζάς, σκηνοθεσία-φωτισμοί Guy Montavon, σκηνικά-κοστούμια Άννα Μαχαιριανάκη, διεύθυνση χορωδίας Γιάννης Κιαγιαδάκης, ιστορικός σύμβουλος Νικόλαος Εμμ. Παπαδάκης (Παπαδής).

Ερμηνευτές είναι οι Άγγελος Χονδρογιάννης (Ελευθέριος Βενιζέλος), Αντώνης Κορωναίος (Κωνσταντίνος Α’, Κεμάλ Ατατούρκ), Μαρία Κόκκα (Έλενα Σκυλίτση, Μαρία Κατελούζου) και Αγγελική Καθαρίου (Πηνελόπη Δέλτα).

Προπώληση εισιτηρίων

Η προπώληση των εισιτηρίων, αξίας 30, 22 και 15 ευρώ (γενική είσοδος) και 12 και 8 ευρώ (άνεργοι, ΑμεΑ, τρίτεκνοι, πολύτεκνοι, νέοι έως 25 ετών) συνεχίζεται και το κοινό μπορεί να τα προμηθευτεί από:

  • Το βιβλιοπωλείο της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης (Δευτέρα, Τετάρτη και Σάββατο, 9 π.μ.-3 μ.μ., και Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή, 9 π.μ.-2 μ.μ. και 5:30-9 μ.μ., τηλ. 2813/409.247).
  • Την ticketservices.gr, από τον παρακάτω σύνδεσμο: https://bit.ly/3utPjdI.
  • Το Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου, πριν την έναρξη κάθε εκδήλωσης.
ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News