Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα Πέμπτη, 8 Δεκεμβρίου

Πολιτισμός
Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα Πέμπτη, 8 Δεκεμβρίου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 8 Δεκεμβρίου

Σήμερα Πέμπτη, 8 Δεκεμβρίου είναι του Οσίου Πατάπιου.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το Ορθόδοξο εορτολόγιο σήμερα είναι του: Οσίου Παταπίου, επίσης των Αγίων Σωσθένη, Κηφά, Απολλώ, Τυχικό, Καίσαρ και Επαφρόδιτου των Αποστόλων εκ των Εβδομήκοντα, Οσίου Σωφρόνιου Επισκόπου Κύπρου, του Άγιου Αέρος του Αρχιεπισκόπου και του Όσιος Παρθένιος ο εν Χίω

Ο Όσιος Πατάπιος                         

Διάσημος ασκητής, η μνήμη του οποίου τιμάται κάθε χρόνο στις 8 Δεκεμβρίου. Την ημέρα αυτή γιορτάζουν όσοι φέρουν το όνομα Πατάπιος και Παταπία.

Ο Πατάπιος καταγόταν από τις Θήβες της Αιγύπτου. Όταν μεγάλωσε, μοίρασε την περιουσία του στους φτωχούς και αποσύρθηκε στην έρημο. Μετά από καιρό πήγε στην Κωνσταντινούπολη, όπου ζούσε ασκητική ζωή στη Μονή Βλαχερνών. Έκανε πολλά θαύματα και βοήθησε πολλούς ανθρώπους. Πέθανε σε βαθιά γηρατειά.

Ενώ μέχρι τον 10ο αιώνα το λείψανό βρισκόταν στην προς τιμή του ιδρυθείσα γυναικεία μονή στην Κωνσταντινούπολη, το 1904 βρέθηκε εντοιχισμένο σε ναΰδριο - ασκητήριο που έφερε το όνομά του στα Γεράνεια Όρη κοντά στο Λουτράκι. Εκεί το 1934 ιδρύθηκε το γυναικείο μοναστήρι του Οσίου Παταπίου.

Θείας κλήσεως, ιχνηλατήσας, εκ νεότητας, τας επιδόσεις, δι’ ασκήσεως τω κόσμω εξέλαμψας, και δοξασθείς απαθείας ταις χάρισι, πάθη ποικίλα ίασαι Πατάπιε, Πάτερ Όσιε, Χριστόν τον Θεόν ικέτευε, δωρήσασθαι ημίν το μέγα έλεος.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News