Πανήγυρι για τον εορτασμό του Αγίου Αρσενίου του Καππαδόκη στο Ηράκλειο

Πολιτισμός
Πανήγυρι για τον εορτασμό του Αγίου Αρσενίου του Καππαδόκη στο Ηράκλειο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με λαμπρότητα αναμένεται να πραγματοποιηθεί ο εορτασμός του Αγίου Αρσενίου του Καππαδόκη, στον Ιερό Ναό των Αγίων Πάντων στα Δύο Αοράκια

Ειδικότερα, αύριο Τετάρτη, 9 Νοεμβρίου, στις 5 μ.μ. θα τελεστεί ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός.

Στις 7 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί η Παράκληση του Αγίου Αρσενίου.

Μεθαύριο Πέμπτη 10 Νοεμβρίου στις 7 π.μ. θα τελεστούν ο Όρθρος, η Θεία Λειτουργία και η ευλόγηση των άρτων.

Στις 5 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί η Παράκληση των Αγίων Αρσενίου και Παϊσίου.

Ο Εσπερινός και η Θεία Λειτουργία θα γίνει στον Ιερό Ναό του Αγίου Παϊσίου που βρίσκεται στην είσοδο των Αγίων Πάντων στα Δύο Αοράκια (ΒΙ.ΠΕ. Ηρακλείου).

Παρακαλούνται οι ευσεβείς χριστιανοί όπως τιμήσουν τη μνήμη του Οσίου Πατρός.

Ποιος ήταν ο Άγιος Αρσένιος

Ο Άγιος Αρσένιος ο Καππαδόκης ήταν αρχιμανδρίτης από το χωριό Φάρασα (ή Βαρασός) της Καππαδοκίας. Τιμάται ως άγιος από την Ορθόδοξη εκκλησία, σύμφωνα με τη Συνοδική Πράξη της 11ης Φεβρουαρίου 1986. Σε ηλικία 26 ετών εκάρη μοναχός στη μονή του Τιμίου Προδρόμου στα Φλαβιανά (Ζιντζίντερε) της Καππαδοκίας, ενώ λίγο καιρό αργότερα χειροτονήθηκε διάκονος από τον, επίσης Φαρασιώτη, μητροπολίτη Καισαρείας Παΐσιο Β΄ και στάλθηκε στη γενέτειρά του, όπου άσκησε παράλληλα χρέη διδασκάλου.

Υπήρξε ο πνευματικός ηγέτης της περιοχής των Φαράσων για περισσότερα από πενήντα χρόνια και διακρινόταν για τον ασκητικό τρόπο ζωής του. Στις 10 Νοεμβρίου του 1924 απεβίωσε και τάφτηκε στο νεκροταφείο που βρίσκεται στο ναό του Αγίου Γεωργίου στη Κέρκυρα.

Στις 8 Αύγουστου του 1995, με την ευλογία του Αγίου Παϊσίου, πραγματοποιήθηκε από τον τότε μητροπολίτη Κερκύρας Τιμόθεο η δεύτερη ανακομιδή των λειψάνων του Αρσενίου, μετά από τριετή διεξοδική έρευνα, καθώς τα ίχνη του τάφου είχαν χαθεί. Από τότε στο Δημοτικό Κοιμητήριο της Κέρκυρας εορτάζεται κάθε χρόνο πανηγυρικά η μνήμη του Αρσενίου και πραγματοποιούνται λιτανεία μετά τη Θεία Λειτουργία και επί του τάφου αρτοκλασία. Τα Ιερά Λείψανα του Οσίου Αρσενίου βρίσκονται στη Μονή Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου Σουρωτής Θεσσαλονίκης. Η μνήμη του εορτάζεται από την Ορθόδοξη χριστιανική Εκκλησία στις 10 Νοεμβρίου εκάστου έτους.

Ο Άγιος Αρσένιος ο Καππαδόκης ο Θαυματουργός είναι προστάτης των ασθενών.

Ἦχος πλ. α’. Τὸν συνάναρχον Λόγον.

Τῶν Ὁσίων τὸν βίον ἐκμιμησάμενος, ἐν ἐσχάτοις τοὶς χρόνοις, Πάτερ Ἀρσένιε, ἐπληρώθης δωρεῶν τοῦ θείου Πνεύματος, καὶ θαυμάτων γεγονός, θεοφόρε αὐτουργός, παρέχεις ἐνὶ ἐκάστω, τᾶς ἐκ Θεοῦ χορηγίας, ταὶς ἰκεσίαις σου πρὸς Κύριον.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News