Άνοιξαν οι πύλες της έκθεσης των Βρακοφόρων και Φουστανελάδων Αγίων στο μουσείο της Αγίας Αικατερίνης Σιναϊτών

Πολιτισμός
Άνοιξαν οι πύλες της έκθεσης των Βρακοφόρων και Φουστανελάδων Αγίων στο μουσείο της Αγίας Αικατερίνης Σιναϊτών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κλήρος, θεσμικοί εκπρόσωποι και πλήθος κόσμου στα εγκαίνια της έκθεσης

Εγκαινιάστηκε με επιτυχία παρουσία του Αρχιεπισκόπου Κρήτης, του Επισκόπου Κνωσού, κληρικών, θεσμικών εκπροσώπων και πλήθους κόσμου η  μοναδική έκθεση “Άγιοι βρακοφόροι και φουστανελάδες, Εικονογραφία Νεομαρτύρων από την Κρήτη και άλλες περιοχές” στο Μουσείο Χριστιανικής τέχνης “Αγ. Αικατερίνη Σιναϊτών”, στο Ηράκλειο.

Η ξεχωριστή έκθεση με τα 46 εντυπωσιακά έργα τέχνης, άνοιξε τις πύλες της, με ελεύθερη είσοδο στους πολίτες της Κρήτης, στους επισκέπτες της, στους μαθητές, στους φορείς του πολιτισμού και αποτελεί συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Κρήτης με το Μουσείο Χριστιανικής τέχνης ”Αγία Αικατερίνη των Σιναϊτων”. Η έκθεση που θα διαρκέσει έως στο τέλος του έτους 31 Δεκεμβρίου 2022,  εντάσσεται στο 2ο φεστιβάλ Κρήτης της Περιφέρειας το οποίο ολοκληρώνεται με επιτυχία και το οποίο τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολι-τισμού.

 Για την έκθεση και την σημαντικότητα της μίλησαν την βραδιά των εγκαινίων ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κκ Ευγένιος, πρόεδρος του Μουσείου Χριστιανικής τέχνης και ο εκπρόσωπος του Περιφερειάρχη Βαγγέλης Ζάχαρης, Εντεταλμένος σύμβουλος τέχνης και σύγχρονου Πολιτισμού, (με ευθύνη το 2ο φεστιβάλ Κρήτης), οι οποίοι και καλωσόρισαν θερμά τους παραβρισκόμενους. Επίσης διαβάστηκε μήνυμα του αντιπροέδρου του Ιδρύματος Χριστιανικής τέχνης Νίκου Γιγουρτάκη, όπως και μηνύματα των Μητροπολιτών, Ιωαννίνων και Αλεξανδρουπόλεως οι οποίοι μέσω των Μητροπόλεων τους διέθεσαν στην έκθεση εικόνες φουστανελάδων Αγίων.

Ο Αρχιεπίσκοπος κκ Ευγένιος, ο κ. Ζάχαρης και ο κ. Γιγουρτάκης χαρακτήρισαν ιδιαίτερα ξεχωριστή την έκθεση, η οποία συγκεντρώνει εικαστικό, θρησκευτικό, κοινωνικό, λαογραφικό ενδιαφέρον και εξέφρασαν την επιθυμία τους η ίδια έκθεση να ταξιδέψει και εκτός Κρήτης. Παράλληλα ευχαρίστησαν θερμά τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη, για την έγκριση και έμπρακτη στήριξη της επιτυχημένης συνδιοργάνωσης. Επίσης ευχαρίστησαν για την βοήθεια τους στην οργανωτική λειτουργία της έκθεσης και των εγκαινίων τον δημοσιογράφο συλλέκτη έργων τέχνης Μιχάλη Κρασάκη, και το Δημοσιογράφο - συγγραφέα Νίκο Ψιλάκη.

Κλείνοντας απηύθυναν ανοιχτό κάλεσμα στους πολίτες και στους επισκέπτες της Κρήτης να επισκεφτούν την έκθεση που η είσοδος σε όλους είναι δωρεάν. Ο Αρχιεπίσκοπος στον επίλογο του ανέφερε χειροκροτούμενος, ότι, την πολύ σημαντική μοναδική έκθεση, την αφιερώνει στον προκάτοχο του Αρχιεπίσκοπο Ειρηναίο.

Στα εγκαίνια, για την σημασία και τα χαρακτηριστικά της έκθεσης, των βρακοφόρων και φουστανελάδων Αγίων, μίλησε η Αρχαιολόγος, επιμελήτρια του Μουσείου Χριστιανικής Τέχνης «Αγ Αικατερίνη των Σιναιτών”, Δρ Έφη Ψιλάκη, η οποία και έκανε στην συνέχεια ξενάγηση όλων στα έργα της έκθεσης. Την βραδιά των εγκαινίων παρουσίασε η θεατρολόγος Μάρθα Κοσκινά.

Βρακοφόροι και φουστανελάδες Άγιοι

Στην έκθεση,  η οποία έχει εικαστικό, θρησκευτικό και κοινωνικό περιεχόμενο, οι επισκέ-πτες θα έχουν ελεύθερη είσοδο και θα μπορούν να   δουν  46 συνολικά αγιογραφίες από την Ελλάδα, τη Μικρά Ασία και τον Πόντο. Ανάμεσά τους ο φημισμένος Άγιος Γεώργιος Φου-στανελάς από τα Ιωάννινα, οι Βρακοφόροι Άγιοι Μανουήλ και Ιωάννης των Σφακίων, οι Τέσσερις Νεομάρτυρες του Ρεθύμνου, η Αγ. Μαρία Μεθυμοπούλα, ο Αγ. Ιωάννης Φρα-γκοπούλου, ο Αγ. Μύρωνας, ο Αγ.  Ιωάννης ο δραγάτης, ο Αγ. Μαθιός, ο Αγ. Γεώργιος ο Δι-βόλης, ο Αγ. Μάρκος ο Κρής, ο Άγ. Οδυσέας, οι φουστανελάδες Άγιοι της Σαμοθράκης, η Αγία Αργυρή της Προύσας και πολλές ακόμα μοναδικής ομορφιάς και σπανιότητας αγιο-γραφίες. Το παλαιότερο έργο της έκθεσης από το 1836 ενώ τα νεότερα φτάνουν μέχρι τις μέρες μας.

Σύμφωνα με τους συνδιοργανωτές, για  πρώτη φορά, Κλήρος, Θεσμικοί εκπρόσωποι, φι-λότεχνοι, πολίτες, θα μπορέσουν  φτάνοντας στην έκθεση να δουν συγκεντρωμένες σπά-νιες αγιογραφίες που απεικονίζουν Νεομάρτυρες της ελληνικής Εκκλησίας με παραδοσια-κές φορεσιές, βράκες και φουστανέλες. Τα έργα συλλέχθηκαν από εκκλησίες και μητρο-πόλεις από όλη την Ελλάδα και εκτίθενται στον μοναδικής ομορφιάς χώρο του μουσείου, που στεγάζεται στον παλαιό ναό της Αγίας Αικατερίνης,  χτισμένο ήδη από τον 13ο αιώνα στην αρχική του μορφή.

Στα εγκαίνια της έκθεσης,  παράλληλα με τον Αρχιεπίσκοπο κκ Ευγένιο, τον Επίσκοπο Κνωσού κκ Μεθόδιο, τον Εντεταλμένο σύμβουλο τέχνης και σύγχρονου πολιτισμού Βαγγέ-λη Ζάχαρη, ήταν παρόντες: ο Βουλευτής  Γιώργος Λογιάδης, ο Πρόεδρος του Περιφερεια-κού συμβουλίου Παύλος Μπαριτάκης, οι Αντιπεριφερειάρχες Γιώργος Πιτσούλης, Ρέ-να  Χουδετσανάκη, ο Εντεταλμένος σύμβουλος Πολιτισμού Κώστας Φασουλάκης, οι Αντι-δήμαρχοι Ηρακλείου Μανόλης Βασιλάκης, Ρένα Παπαδάκη, Μαρία Καναβάκη, ο Δ/ντης εκπαίδευσης Κρήτης Μανόλης Καρτσωνάκης, ο Πρόεδρος και ο ταμίας της Ένωσης Συν-δέσμων Κληρικών Κρήτης, πρωτοπρεσβύτεροι Ζαχαρίας  Αδαμάκης και Ανδρέας Καλιω-τζάκης, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Τμήματος Ηρακλείου του Ελληνικού Ερυθρού Σταύρου-Δημοτικός σύμβουλος  Νίκος Γιαλυτάκης, κ.α

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News