Ο θρύλος του Κατσαντώνη ζωντανεύει με τραγούδια, θέατρο, χορούς και εικόνες την Πέμπτη, 6 Οκτωβρίου στο Πολιτιστικό κέντρο «Καμίνι» στο Γαλάτσι και ώρα 19:30. Στην εκδήλωση συμμετέχουν το χορευτικό Εργαστήρι «Χοροπατήματα» και ο Σύλλογος Ηπειρωτών Γαλατσίου.
Υπενθυμίζεται πως το βιβλίο τον περασμένο Μάιο απέσπασε το πρώτο βραβείο ως το καλύτερο ορθόδοξο παιδικό βιβλίο.
Στην εκδήλωση βράβευσης, η συγγραφέας και γιατρός Μαριγώ Μπούρη εξήγησε γιατί επέλεξε να γράψει για τον Κατσαντώνη, στην τρίτη απονομή Ορθόδοξου Παιδικού και Εφηβικού Χριστιανικού Βιβλίου, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Θέατρο Πεύκης και η οποία οργανώθηκε υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητρόπολης Κηφισίας, Αμαρουσίου, Ωρωπού και Μαραθώνος και των εκδόσεων «ΝΑΜΑ».
Ειδικότερα, η κ. Μπούρη μεταξύ άλλων και κατά την διάρκεια της βράβευσης επεσήμανε ότι «επέλεξε να γράψει για τον Κατσαντώνη, καθώς δεν πιστεύει ότι υπάρχει πιο διαχρονικός και επίκαιρος ήρωας εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού, καθότι ο Κατσαντώνης είχε κολλήσει την επιδημιολογική αρρώστια εκείνης της εποχής, την ευλογιά, που ήταν μία σκέτη κατάρα, καθώς ήταν θανατηφόρα. Στην Ελλάδα την ονόμασαν «ευλογία», για να την εξευμενίσουν. Πιστεύω λοιπόν ότι το βιβλίο περιέχει εξαιρετικά διδάγματα και για την δική μας την σύγχρονη εποχή».
Αξίζει να σημειωθεί ότι το βιβλίο συνοδεύεται από ένα θαυμάσιο CD, στο οποίο συνεργάστηκαν αφιλοκερδώς ερασιτέχνες ηθοποιοί και καλλιτέχνες, καταθέτοντας όλο το μεράκι της καρδιάς τους, όπως και η ίδια η συγγραφέας είπε κατά την διάρκεια της απονομής των βραβείων. Πρόκειται για την Θεατρική Ομάδα του Κέντρου Νεότητας της Ενορίας Κοιμήσεως της Θεοτόκου Κορίνθου, που με πολλές δυσκολίες κατάφεραν να φέρουν εις πέρας ένα άριστο επαγγελματικό αποτέλεσμα.
Η συγγραφέας με έκδηλη την συγκίνησή της, κατά την διάρκεια της εκδήλωσης, ευχαρίστησε την εκπαιδευτικό και υπεύθυνη του Θεατρικού και συγγραφέα, Ζωή Ρέλλου, ενώ για το γνήσιο παραδοσιακό ύφος των τραγουδιών ευχαρίστησε τον θεολόγο, λαογράφο και παρουσιαστή στο κανάλι της Βουλής της εκπομπής «Από τόπο σε τόπο», Χρήστο Μυλωνά, καθώς και τους καλλιτέχνες που τον πλαισίωσαν και ιδιαιτέρως τον κ. Ανδρέα Νιάρχο, που ανέλαβε την μουσική και καλλιτεχνική επιμέλεια, καθώς και όλους όσους συνέβαλαν στην προσπάθεια αυτή.

Λίγα λόγια για το βιβλίο «Κατσαντώνης: Ο Πρόδροµος της Επανάστασης (1775-1808)»
Πριν από τα μαρτυρικά αλλά και δοξασμένα γεγονότα του 1821, υπήρξαν και άλλα ισάξιά τους, από ήρωες που αγωνίστηκαν κι αυτοί για τη λευτεριά μας, μόνο που ελάχιστα γνωρίζουμε γι’ αυτούς και τη δράση τους.
Ένας από αυτούς, ίσως ο σημαντικότερος, ήταν ο Κατσαντώνης. Γνωρίζουμε γι’ αυτόν όσα διασώθηκαν μέσα στα χρόνια από τα δημοτικά μας τραγούδια, που μιλούσαν για τα κατορθώματα και τους αγώνες του.
Αν και από μικρός ήταν ασθενικός και μικρόσωμος, μεγαλώνοντας δυνάμωσε και έδεσε αρκετά. Ήταν μελαχρινός με μακριά μαύρα μαλλιά και μεγάλα μαύρα μουστάκια. Είχε πυκνά φρύδια και μέτωπο αρρενωπό.
Πρόσωπο επιβλητικό, με ωραίες αναλογίες. Το στήθος του πάντα αγέρωχα προτεταμένο. Η φωνή του βαθιά και ζεστή, χωρίς πολλά και μεγάλα λόγια, αλλά με τέτοια πειθώ που σε γοήτευε! Tο όνομά του άρχισε να απλώνεται σε όλο τον Βάλτο, το Ξηρόμερο, τ’ Άγραφα, το Βελούχι πέρα στα Τζουμέρκα. Έγινε ο φόβος και ο τρόμος στους Τουρκαρβανίτες.
Το μεγαλείο του Κατσαντώνη ως πατριώτη και πολέμαρχου βρισκόταν κυρίως μέσα του και εκδηλωνόταν με το πάθος του για την ελευθερία, με το μίσος του για τους δυνάστες, με την απίστευτη εφευρετικότητά του σε στιγμές κρίσιμες και προπαντός με την αφάνταστη γενναιότητά του, που συχνά έφτανε στην αυταπάρνηση.
Υπενθυμίζεται ότι η Μαριγώ Μπούρη έχει γράψει εκκλησιαστικά έργα, τα οποία έχει αγαπήσει το κοινό και συγκεκριμένα τρία θεατρικά πρωτότυπα τον «Άγιο Αγγελή», τον «Άγιο Ιωάννη το Μονεμβασιώτη» και «Τους Τρεις Ιεράρχες». Επίσης έγραψε το θεατρικό έργο «Νικηταράς», ενώ αυτό το διάστημα ετοιμάζει ένα καινούργιο θεατρικό «Το Συναξάρι», το οποίο είναι εμπνευσμένο από το βιβλίο «Το Αϊβαλί, η πατρίδα μου», του Φώτη Κόντογλου.
Όλα τα έργα της τα οποία έχει ανεβάσει η Ενοριακή Ομάδα Πολυτέκνων Οικογενειών και κατηχητικών της Αγ. Μαρίνας Νέας Φιλαδελφείας, «Η Μηχανή του Χρόνου», σε διάστημα δύο ετών, τα έχουν χειροκροτήσει περισσότεροι από πέντε χιλιάδες θεατές.