Σωκράτης Σινόπουλος για την «Κυρά Δόμνα» στο neakriti.gr - «Τα βιώματα κοντά της μας έδωσαν ιδέες»

Πολιτισμός
Σωκράτης Σινόπουλος για την «Κυρά Δόμνα» στο neakriti.gr - «Τα βιώματα κοντά της μας έδωσαν ιδέες»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Η Μικρασία της Κυρά - Δόμνας» με τους Κατερίνα Παπαδοπούλου, Σωκράτη Σινόπουλο, Ζαχαρία Καρούνη και τη Χορωδία «Δόμνα Σαμίου» θα πραγματοποιηθεί αύριο Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου και ώρα 21:00, στην αίθουσα «Ανδρέας και Μαρία Καλοκαιρινού», στο Πολιτιστικό Κέντρο Ηρακλείου

Με αφορμή την παράσταση «Η Μικρασία της Κυρά - Δόμνας» με τους Κατερίνα Παπαδοπούλου, Σωκράτη Σινόπουλο, Ζαχαρία Καρούνη και τη Χορωδία «Δόμνα Σαμίου»  η οποία θα πραγματοποιηθεί αύριο Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου και ώρα 21:00, στην αίθουσα «Ανδρέας και Μαρία Καλοκαιρινού», του ΠΣΚΗ μιλήσαμε μιλήσαμε με τους συντελεστές για την συναυλία - αφιέρωμα στην επέτειο των 10 χρόνων από τον θάνατο της Μικρασιάτισσας Δόμνας Σαμίου (1928-2012).

Λίγα λόγια για την παράσταση «Η Μικρασία της Κυρά - Δόμνας»

Στην παράσταση προβάλλονται η ζωή και το έργο της Δόμνας Σαμίου και η ιστορία του Μικρασιατικού Ελληνισμού, σε μια παράλληλη εξιστόρηση στην οποία διαπλέκονται τα δύο αφηγηματικά επίπεδα, δημιουργώντας ηχητικά τοπία που αποτυπώνουν ανάγλυφα τη συνέχεια της μικρασιατικής μουσικής. Η αφήγηση υπογραμμίζεται με τη χρήση αρχειακών βίντεο, με τα οποία οι επί σκηνής μουσικοί και χορευτές βρίσκονται σε συνεχή διάλογο, δημιουργώντας έναν ενιαίο χωροχρόνο πάνω στον άξονα τού χθες με το σήμερα.

Για την παράσταση μιλήσαμε, με τον Σωκράτη Σινόπουλο, ο οποίος συμμετέχει στην ορχήστρα παίζοντας λύρα Κωνσταντινούπολης, έχοντας και την καλλιτεχνική επιμέλεια της.

Ο Σωκράτης Σινόπουλος έχει ασχοληθεί με πολλά μουσικά όργανα στην ζωή του. Το όνομα του όμως είναι άμεσα συνυφασμένο με την πολίτικη λύρα, ένα ιστορικό όργανο της βυζαντινής εποχής, που βρισκόταν στα πρόθυρα της εξαφάνισης, όταν ο Σωκράτης Σινόπουλος το «ανέστησε» με την μουσική του.  Ενώ, συνεργάστηκε, επί 20 συναπτά έτη, με τη μικρασιάτισσα Δόμνα Σαμίου.

«Η  “Μικρασία της Κυρα – Δόμνας” είναι αποτέλεσμα της δημιουργικής συνεργασίας»

«Στη συναυλία - παράσταση  "Η Μικρασία της Κυρα – Δόμνας" συμμετέχουν 60 περίπου συντελεστές»

«Στη συναυλία - παράσταση  «Η Μικρασία της Κυρα – Δόμνας» συμμετέχουν 60 περίπου συντελεστές. Είναι το αποτέλεσμα της δημιουργικής συνεργασίας όλων αυτών των ανθρώπων. Αυτή η συνεργασία, αυτή η μουσική συνάντηση γίνεται ειδικά για αυτό το αφιέρωμα στην μεγάλη κυρία του δημοτικού τραγουδιού, τη μικρασιάτισσα Δόμνα Σαμίου.

Τραγουδούν η Κατερίνα Παπαδοπούλου και ο Ζαχαρίας Καρούνης, δύο κορυφαίοι τραγουδιστές στο χώρο της παραδοσιακής μουσικής που έχουν υπάρξει κατά το παρελθόν στενοί συνεργάτες της ίδιας της Δόμνας Σαμίου»

«Η ορχήστρα αποτελείται από οκτώ δεξιοτέχνες μουσικούς μικρασιατικών και παραδοσιακών οργάνων σε όργανα όπως το ούτι, το κανονάκι η λύρα και το βιολί. Συμμετέχει η εικοσαμελής Χορωδία Δόμνα Σαμίου, μια ιστορική χορωδία που ίδρυσε η ίδια. Αποτελείται πλέον από νέα μέλη και την διδασκαλία και την διεύθυνσή της την έχει αναλάβει η Κατερίνα Παπαδοπούλου. Την παράσταση πλαισιώνει και η χορευτική ομάδα του Ηρακλείου Εργαστήρι Χορού «Χορόσπιτο», σε χορούς από την Μικρά Ασία και την Καππαδοκί».

«Ο δικός μου ρόλος, εκτός από το συμμετέχω στην ορχήστρα παίζοντας λύρα Κωνσταντινούπολης, είναι η μουσική και καλλιτεχνική επιμέλεια αυτής της συναυλίας. Ένας ρόλος ευθύνης που έχω τη χαρά να τον μοιράζομαι με την Κατερίνα Παπαδοπούλου με τη συνδρομή του Χαρίτωνα Χαριτωνίδη στην κινησιολογική επιμέλεια»

«Τα μικρασιατικά τραγούδια αποτελούν το επίκεντρο της συναυλίας»

«Η συναυλία  κινείται πάνω σε δύο αφηγηματικούς άξονες. Τη ζωή της Δόμνας Σαμίου και παράλληλα την πορεία των μικρασιατών προσφύγων και της μουσικής τους από το 1922 μέχρι σήμερα. Το επίκεντρο της συναυλίας, όπως είναι αναμενόμενο άλλωστε, είναι τα μικρασιατικά τραγούδια και ειδικότερα αυτά που σχετίζονται με την Δόμνα Σαμίου. Κάποια είναι πολύ γνωστά, όπως το τραγούδι «Της τριανταφυλλιάς τα φύλλα», που το έμαθε η Δόμνα Σαμίου από την μητέρα της και ύστερα έγινε γνωστό στο πανελλήνιο. Κάποια άλλα προέρχονται από το σπουδαίο αρχείο της Δόμνας Σαμίου, με δικές της καταγραφές, που μας άφησε παρακαταθήκη».

«Στη συναυλία χρησιμοποιούμε και βιντεοπροβολές. Αυτές έχουν κομβικό ρόλο στην αφήγηση. Δεν τις χρησιμοποιούμε με έναν τρόπο αναμενόμενο αλλά τις έχουμε ενσωματώσει στην συναυλία. Τα βίντεο και οι φωτογραφίες βρίσκονται σε έναν συνεχή διάλογο με τους μουσικούς, τους τραγουδιστές και τους χορευτές επί σκηνής».

«Οι μνήμες και τα βιώματα που έχω από τον καιρό που ήμουν κοντά στην Δόμνα Σαμίου μας έδωσαν ιδέες»

«Δεν ήταν καθόλου εύκολος ο συνδυασμός όλων αυτών των στοιχείων σε μια ενιαία παράσταση, αλλά δουλεύοντας με χαρά και ενθουσιασμό, εδώ και πολύ καιρό έχοντας σαν οδηγό την πολύ στενή σχέση των περισσότερων από εμάς με την Δόμνα Σαμίου, πετύχαμε αυτό το αποτέλεσμα. Προσωπικά, συνεργάστηκα μαζί της για είκοσι χρόνια και οι μνήμες και τα βιώματα που έχω από τον καιρό που ήμουν κοντά της μας έδωσαν ιδέες και κατευθύνσεις κατά τον σχεδιασμό αυτής της συναυλίας».

«Εκτός από την παρουσίαση στο Ηράκλειο, για την οποία χαιρόμαστε πολύ, καθώς είναι μία ιστορική πόλη , η οποία υποδέχθηκε Μικρασιάτες πρόσφυγες μετά τα γεγονότα του 1922,  η παράσταση θα ταξιδέψει και στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στις 22 Οκτωβρίου».

«Το προσφυγικό ζήτημα είναι πάντα επίκαιρο, ιδιαίτερα μάλιστα σήμερα»

«Το προσφυγικό ζήτημα είναι πάντα επίκαιρο, ιδιαίτερα μάλιστα σήμερα και μας αφορά όλους, τόσο σε εθνικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο. Ακόμα και μέσα από τόσο τραγικά γεγονότα, την προσφυγιά και την φτώχεια, γεννήθηκαν και γεννιούνται άνθρωποι ξεχωριστοί που πίστεψαν και πιστεύουν  στο όραμά τους, ξεχώρισαν,  επηρεάζοντας  βαθιά τη ζωή της νέας τους πατρίδας, τιμώντας παράλληλα την καταγωγή τους. Ακριβώς όπως έκανε και η μικρασιάτισσα Δόμνα Σαμίου η οποία εργάστηκε άοκνα για όλη της ζωή για την μεγάλη της αγάπη, τη δημοτική μουσική. Και ιδιαίτερα για την μουσική του τόπου της και των προγόνων της».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News