Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στον Κάστελο - Το Ιερό ησυχαστήριο στον επιβλητικό λόφο (εικόνες)

Πολιτισμός
Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στον Κάστελο - Το Ιερό ησυχαστήριο στον επιβλητικό λόφο (εικόνες)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μεγάλη Δεσποτική εορτή, από τις μεγαλύτερες της Χριστιανοσύνης, αύριο Σάββατο 6 Αυγούστου - Ημέρα των εγκαινίων του ομώνυμου ναού που ίδρυσε στο Θαβώρ η Αγία Ελένη - Εορτάζει η Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στον Κάστελο Χανίων

Στην περιοχή της μονής Αγίας Κυριακής, πάνω σε βραχώδη λόφο κάτω από τα ερείπια του βυζαντινού κάστρου «Κάστελλος», έχουν ανεγερθεί τα νέα μοναστικά κτίσματα της μονής Χρυσοπηγής.

Στόχος ήταν η δημιουργία ενός συνόλου, όπου ο δομημένος και ο αδόμητος χώρος βρίσκονται σε ισορροπία, έτσι ώστε να αναδεικνύεται το φυσικό περιβάλλον και η εναρμονισμένη σχέση του με τα κτίσματα.

Αυτόν τον χώρο τον ευλόγησε με την παρουσία του το 2002, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, ο οποίος περπάτησε στα μονοπάτια της περιοχής και έθεσε το θεμέλιο λίθο του νέου καθολικού της Μονής, που είναι αφιερωμένο στην Μεταμόρφωση του Χριστού.

Την Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου 2012 τελέσθηκαν από τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη τα εγκαίνια του Καθολικού της Μεταμορφώσεως.

Η Μεταμόρφωση του Σωτήρος

Δεσποτική εορτή, από τις μεγαλύτερες της Χριστιανοσύνης. Γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 6 Αυγούστου, ημέρα των εγκαινίων του ομώνυμου ναού που ίδρυσε στο Θαβώρ η Αγία Ελένη, μητέρα του Μεγάλου Κωνσταντίνου. Την ημέρα αυτή γιορτάζουν ο Σωτήρης, η Σωτηρία, η Ευμορφία και η Μόρφω.

Όπως αναφέρεται στην Καινή Διαθήκη (Ματθαίου ιζ' 1-13, Μάρκου θ' 2-12, Λουκά θ' 28-36), ο Χριστός πήρε μαζί του τους μαθητές του Πέτρο, Ιάκωβο και Ιωάννη και ανέβηκαν μαζί σ’ ένα βουνό, πιθανώς το Θαβώρ της Γαλιλαίας, για να προσευχηθούν. Οι τρεις μαθητές Του, κουρασμένοι από τη δύσκολη ανάβαση στο βουνό, κάθισαν να ξεκουραστούν κι έπεσαν σε βαθύ ύπνο.

Όταν ξύπνησαν, αντίκρισαν ένα απροσδόκητο και εξαίσιο θέαμα. Το πρόσωπο του Κυρίου άστραφτε σαν τον ήλιο και τα φορέματά του ήταν λευκά σαν το χιόνι. Τον περιστοίχιζαν και συνομιλούσαν μαζί Του δύο άνδρες, ο Μωυσής και ο Ηλίας, δύο από τους προφήτες της Παλαιάς Διαθήκης. Ήταν η πρώτη φορά που έγινε ιδιαίτερα αισθητή από τους ανθρώπους η Θεότητα του Χριστού.

Μέχρι τον 4ο αιώνα η Μεταμόρφωση του Χριστού γιορταζόταν πριν από το Πάσχα, αλλά από την ημέρα των εγκαινίων του Ναού της Μεταμορφώσεως, τον οποίο έχτισε η Αγία Ελένη στο όρος Θαβώρ, επικράτησε ο εορτασμός του γεγονότος να γίνεται στις 6 Αυγούστου.

Πηγές: cretanbeaches.com - Σαν σήμερα

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News