Η ιπτάμενη πιανίστρια Έλενα Ξυδιά στο neakriti.gr - «Η Κρήτη είναι από τα ομορφότερα μέρη του πλανήτη» (βίντεο)

Πολιτισμός
Η ιπτάμενη πιανίστρια Έλενα Ξυδιά στο neakriti.gr - «Η Κρήτη είναι από τα ομορφότερα μέρη του πλανήτη» (βίντεο)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Έλενα Ξυδιά που ταξιδεύει με τον πιάνο της σε όλη την Ελλάδα αναδεικνύοντας και προβάλλοντας ελληνικά τοπικά ιδιαίτερης πολιτιστικής σημασίας, μίλησε στο neakriti.gr γι’ αυτό το «τόλμημα» - Η ίδια εξομολογείται: «Η Κρήτη είναι φυσικά στα σχέδιά μας, αν προσκληθούμε από κάποιον φορέα»

Εκείνη ειδική στα μουσικά ηχοχρώματα και εκείνος ειδικός στο πάντρεμα της μουσικής με την εικόνα, καταφέρνουν με τον πιο εντυπωσιακό και ξεχωριστό τρόπο να αναδείξουν τις ομορφιές της Ελλάδας. Πρόκειται για την μουσικό Έλενα Ξυδιά και τον σκηνοθέτη - εμπνευστή των ιδεών Πασχάλη Μάντη, που έχουν καταφέρει με τα μοναδικά βίντεο που δημιουργούν να «ταξιδεύουν» την χώρα μας σε ολόκληρο τον πλανήτη, «σαρώνοντας» παράλληλα στα διεθνή φεστιβάλ.

Η διάσημη Ελληνίδα πιανίστρια και μουσικός με το επίσης «διάσημο» πιάνο της ταξιδεύει στα πιο απίθανα μέρη της Ελλάδας, όπως τα Μετέωρα, σε καταρράκτες, πάνω σε ένα ιστιοπλοϊκό στις Σποράδες, στην Λίμνη Πλαστήρα, στον Όλυμπο, ενώ στο τελευταίο «μουσικό ταξίδι» τους, - πριν λίγο καιρό - δημιούργησαν μαζί με τον κ. Μάντη κάτι ασύλληπτο με το πιάνο να αιωρείται στην κοιλάδα των Τεμπών, κρεμασμένο από τεράστια μπαλόνια, δημιουργώντας έτσι μία ατμόσφαιρα, απίστευτη και μοναδική.

Πρόκειται για ένα ξεχωριστό μουσικό και οπτικό θέαμα, όπου γρήγορα έγινε viral, ενώ διεκδικεί θέση στο Ρεκόρ Γκίνες, καθώς είναι κάτι που δεν έχει ξαναγίνει ποτέ.

Η Έλενα, εκτός από μουσικός είναι σύζυγος και μητέρα. Έχει δημιουργήσει μία ωραία οικογένεια, όπου μέσα από αυτήν λαμβάνει την υποστήριξη και την δύναμη για να αντιμετωπίζει τις δυσκολίες, αλλά και την έμπνευση να δημιουργεί. Παράλληλα εργάζεται στο εστιατόριο του Μουσείου της Ακρόπολης, εκεί κάτω από τον ιερό βράχο, όπως η ίδια λέει στο neakriti.gr, όπου η ενέργεια που εκπέμπει η μεγαλειότητα του μνημείου, γεμίζει την ψυχή της.

Μέσα από αυτό το πολυβραβευμένο και πρωτότυπο project αναδεικνύεται και προβάλλονται ελληνικά τοπία ιδιαίτερης πολιτιστικής σημασίας, «ντυμένα» μουσικά, πώς ξεκίνησε όλη αυτή η προσπάθεια και πόσο εύκολο είναι το εγχείρημα κ. Ξυδιά;

«Εργάζομαι στο εστιατόριο του μουσείου της Ακρόπολης. Εκεί ακριβώς κάτω από τον ιερό βράχο, η ενέργεια που εκπέμπει η μεγαλειότητα του μνημείου, γεμίζει την ψυχή μου. Εκεί λοιπόν στο γραφείο μου, όπως συνηθίζω να λέω, μετά από αμέτρητες ώρες μουσικής και συζητήσεων με το συνεργάτη μου Πασχάλη Μάντη, μας ήρθε η αρχική ιδέα “δεν παίρνουμε το πιάνο να πάμε στα μετέωρα”;

Και πήγαμε έτσι απλά...

Δεν μας έκαμψε τίποτα και όταν καταφέρνεις ένα τόσο δύσκολο εγχείρημα με τόση προσπάθεια και αγάπη, τότε το νιώθεις παιδί σου.

Στην πορεία ανακαλύψαμε άπειρα προβλήματα, γιατί κάθε project απαιτεί ειδικές άδειες, μεγάλη δυσκολία στη μεταφορά του πιάνου, συγκεκριμένες καιρικές συνθήκες, επίσκεψη πολλές φορές στο χώρο για ρεπορτάζ και πολλά άλλα.

Δεν μας έκαμψε τίποτα και όταν καταφέρνεις ένα τόσο δύσκολο εγχείρημα με τόση προσπάθεια και αγάπη, τότε το νιώθεις παιδί σου.

Τα καταφέραμε λοιπόν και μετά από αυτό λάβαμε πολλή αγάπη, μηνύματα και υποστήριξη από όλο τον πλανήτη, αυτό που ήρθε ξαφνικά ήταν κάτι πρωτόγνωρο. Άνθρωποι από κάθε γωνιά του πλανήτη μας στέλνουν μηνύματα και συγχαρητήρια! Πρώτη φορά έβλεπαν την Ελλάδα με αυτό τον τρόπο. Πολλοί μας έλεγαν ότι εξαιτίας των δικών μας βίντεο η Ελλάδα είναι πλέον γι’ αυτούς προορισμός!

Τα καταφέραμε λοιπόν και μετά από αυτό λάβαμε πολλή αγάπη, μηνύματα και υποστήριξη από όλο τον πλανήτη

Ξαφνικά Καλλιτέχνες δημιουργοί απ’ όλο τον κόσμο μας ζητούν συνεργασία η στέλνουν τις δικές τους συνθέσεις να τις χρησιμοποιήσουμε σε ένα από τα μελλοντικά μας project.

Αυτό ήταν που μας έδωσε ώθηση να συνεχίσουμε να αναδεικνύουμε την πολιτιστική μας κληρονομιά».

Τα μουσικά κομμάτια με τι κριτήριο επιλέγονται για να «δέσουν» με τα τοπία που αναδεικνύετε στα βίντεο σας;

Η μουσική είναι επιλεγμένη έτσι ώστε να σου βγάζει συγκεκριμένα συναισθήματα, και, δεμένη με την εικόνα, να ολοκληρώνει την τελική μαγεία του βίντεο

«Η επιλογή των κομματιών είναι ιδιαίτερα σημαντική για το τελικό αποτέλεσμα των βίντεο. Κάθε τι που βλέπετε στην παραγωγή είναι αποτέλεσμα ιδιαίτερης μελέτης και συναποφασίζουμε με τον Πασχάλη για όλα. Έτσι και για την επιλογή των κομματιών. Αφού επιλέξουμε τον προορισμό και το είδος του project, στη συνέχεια αρχίζει η δική μου έρευνα σαν μουσικός, ώστε να επιλέξω τουλάχιστον 5 μουσικά κομμάτια που θα ταίριαζαν με το concept. Η μουσική που ακούγεται σε κάθε βίντεο είναι επιλεγμένη έτσι ώστε να σου βγάζει συγκεκριμένα συναισθήματα, και, δεμένη με την εικόνα, να ολοκληρώνει την τελική μαγεία του βίντεο. Φυσικά, κριτήριο αποτελεί πάντα και ο συνθέτης, η εποχή που αυτός εκπροσωπεί, το πώς αυτό μπορεί να διασκευαστεί σε σόλο πιάνο -εφόσον δεν είναι αρχικά γραμμένο για αυτό-, κλπ».

Πρόκειται μία πολύ προσεγμένη δουλειά, ποια είναι η ανταπόκριση του κόσμου στην χώρα μας, αλλά και στο εξωτερικό; Τι μηνύματα παίρνετε;

Η ανταπόκριση του κόσμου είναι τεράστια. Το συνειδητοποιήσαμε αμέσως μετά το πρώτο μας βίντεο των Μετεώρων. Και λίγο αργότερα όταν τα βίντεο σάρωναν στα διεθνή φεστιβάλ.

«Η ανταπόκριση του κόσμου είναι τεράστια και η αλήθεια είναι ότι στην αρχή δεν περιμέναμε τέτοια ανταπόκριση...

Το συνειδητοποιήσαμε αμέσως μετά το πρώτο μας βίντεο των Μετεώρων. Και λίγο αργότερα όταν τα βίντεο σάρωναν στα διεθνή φεστιβάλ.

Ήρθαν απρόσμενα διεθνή βραβεία (σε Παρίσι, Λονδίνο, ρώμη, Νέα Υόρκη, Λος Άντζελες, Βερολίνο και άλλα) και τα βίντεό μας προβλήθηκαν σε κάθε γωνιά της γης..

Αυτό μας έκανε να καταλάβουμε το πόσο σημαντική είναι η χώρα μας για τους ξένους.

Η χώρα μας είναι πραγματικά η έννοια της ιστορίας και του πολιτισμού. Είναι συγκλονιστικό το συναίσθημα που βιώνεις όταν μπορείς να δεις την ομορφιά και να μεταφέρεις έστω και λίγη από αυτή με το δικό σου τρόπο στην άλλη άκρη της γης! Και αυτό σε κάνει να νιώθεις περήφανος πρώτον γιατί μένεις σε αυτή την μαγική χώρα και δεύτερον γιατί βάζεις κι εσύ ένα λιθαράκι στη διάδοση της πολιτιστικής της κληρονομιάς».

Ποιο είναι το επόμενο βήμα σας; Πού θα θέλατε πολύ να «ταξιδέψετε» με το πιάνο σας και δεν έχετε υλοποιήσει ακόμη την επιθυμία σας αυτή;

Σύντομα πρόκειται να παρακολουθήσετε από εμάς μια περιοδεία με ζωντανές ειδικά σκηνοθετημένες συναυλίες που θα περιλαμβάνουν μουσική και μια νέα τεχνολογία παρουσίασης με ολογράμματα!

«Στόχος μας είναι να πάμε σε όσα περισσότερα σημεία φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς μπορούμε, να συνεργαστούμε με όλους τους δήμους και τους φορείς που θα ήθελαν να δημιουργήσουν μαζί μας κάτι αντίστοιχο, και πραγματικά η ελληνική ομορφιά είναι ανεξάντλητη. 

Εκτός όμως από αυτού του είδους τα project και επειδή κάθε μας δουλειά αγκαλιάζεται από τα όλα τα πανελλήνιας εμβέλειας κανάλια και του εξωτερικού, ήρθαν και καινούριες, διαφορετικές προτάσεις τόσο από Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό.

Σύντομα πρόκειται να παρακολουθήσετε από εμάς μια περιοδεία με ζωντανές ειδικά σκηνοθετημένες συναυλίες που θα περιλαμβάνουν μουσική και μια νέα τεχνολογία παρουσίασης με ολογράμματα!

Πλέον οι επιλογές μας είναι πάρα πολλές αλλά το σημαντικό είναι πάντα να δημιουργούμε κάτι ξεχωριστό, τόσο σαν εικόνα και μουσική αλλά και ως μέσο προσέλκυσης τουριστών. Έτσι, μελετούμε πολύ, πριν αποφασίσουμε πού θα πάμε».

Έχετε σκοπό να έρθετε στην Κρήτη; Αν ναι ποιο μέρος της θα θέλατε να αναδείξετε με αυτό τον ιδιαίτερο τρόπο;

Θα επισκεφτούμε την Κρήτη καθώς είναι στα σχέδιά μας, αν προσκληθούμε από κάποιον φορέα

«Η Κρήτη είναι φυσικά στα σχέδιά μας, με ιδιαίτερη χαρά θα το κάνουμε αν προσκληθούμε από κάποιον φορέα. Θεωρούμε ότι είναι από τα ομορφότερα μέρη στον πλανήτη με φιλόξενους και ξεχωριστούς ανθρώπους. Θα ήταν μεγάλη μας τιμή να δημιουργήσουμε κάτι το οποίο να μπορεί έστω και κατ' ελάχιστο να αποτυπώσει τη μοναδική ομορφιά της, φυσική και πολιτιστική».  

Τα βίντεο σας ξεχωρίζουν για την καλή σκηνοθεσία τους, ενώ τα χαρακτηρίζει από μία ιδιαίτερα υψηλή αισθητική. Ποιοι είναι οι συνεργάτες σας, οι οποίοι συμμετέχουν σε αυτό το πρωτότυπο και πολύ επιτυχημένο εγχείρημα.

«Η ομάδα μας αποτελείται από δύο μόνο άτομα, εμένα και τον Πασχάλη. Εμείς αναλαμβάνουμε τα πάντα στο project μας, την επιλογή της περιοχής, το σημείο των γυρισμάτων, το πιάνο που θα χρησιμοποιηθεί, τη μουσική που θα παιχτεί στο πιάνο και την ηχογράφησή της, το ενδυματολογικό κομμάτι, το σκηνοθετικό, το μοντάζ κλπ. Είναι όλα αποτέλεσμα της δικής μας συνεργασίας. Τίποτα από όλα αυτά δεν θα υπήρχε χωρίς την υπέροχη σχέση αλληλοϋποστήριξης που έχω με το συνεργάτη μου και σκηνοθέτη μου. Δεν είναι καθόλου εύκολο να δημιουργείς τέτοιου είδους project όταν δεν υπάρχει απόλυτη επικοινωνία και εμπιστοσύνη.

Φυσικά μας υποστηρίζουν απόλυτα σε ό,τι χρειάζεται οι εκάστοτε δήμοι, και εθελοντικά λαμβάνουν μέρος πολλοί άνθρωποι σε κάθε παραγωγή. Σημαντική είναι επίσης η υποστήριξη των μεγαλύτερων Ελλήνων σχεδιαστών μόδας. 

Και βέβαια λαμβάνω τη μεγαλύτερη υποστήριξη από την οικογένειά μου, τους γονείς μου, το σύζυγο και τα παιδιά μου».

Πόσο στενά και με πιο τρόπο είναι στην αντίληψή σας «δεμένα» οι εικόνες με τις μελωδίες. Θεωρείτε ότι υπάρχει σύνδεση; 

Οι εικόνες με τις μελωδίες είναι άμεσα συνδεδεμένες, και είναι ακριβώς αυτό το πάντρεμα της εικόνας με τη μουσική, που θέλαμε να αναδείξουμε

«Οι εικόνες με τις μελωδίες είναι άμεσα συνδεδεμένες, και είναι ακριβώς αυτό το πάντρεμα της εικόνας με τη μουσική, που θέλαμε να αναδείξουμε με τον Πασχάλη. Εκείνος ειδικός στην εικόνα και τη σκηνοθεσία, κι εγώ ειδική στα μουσικά ηχοχρώματα, καταφέραμε να αναδείξουμε ακόμα περισσότερο τις ελληνικές ομορφιές συνδέοντάς τα. Είναι αποδεδειγμένο ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος αντιδρά διαφορετικά όταν αυτό που βλέπει συνοδεύεται με αντίστοιχων συναισθημάτων μουσική, αλλά και το αντίθετο. Η μουσική δηλαδή μας κάνει να αντιδρούμε διαφορετικά όταν συνοδεύεται από οπτικό υλικό. 

Άλλωστε ζούμε σε μια εποχή που τα πάντα είναι εικόνα και ήχος». 

Ποιο είδος μουσικής σας αρέσει να παίζετε κυρίως; Ο αγαπημένος σας συνθέτης;

«Απολαμβάνω να παίζω πολλά και διαφορετικά είδη μουσικής. Στο εστιατόριο στο μουσείο της Ακρόπολης ερμηνεύω κυρίως Έλληνες κλασσικούς συνθέτες, και γενικά προτιμώ την ελληνική μουσική, η οποία ταιριάζει απόλυτα στο χώρο, και την οποία αγαπώ ιδιαίτερα. Επιπλέον, εξερευνώ καθημερινά και σύγχρονους ξένους συνθέτες, αλλά και κινηματογραφική μουσική. Η βαθιά αγάπη μου όμως βρίσκεται στην κλασική μουσική, πάνω στην οποία εκπαιδεύτηκα, και τη μουσική της ρομαντικής εποχής. Αν έπρεπε να ξεχωρίσω έναν και μόνο αγαπημένο συνθέτη, θα σας έλεγα το Frederic  Chopin, καθώς κάθε νότα στα έργα του γεμίζει και αγαλλιάζει την ψυχή μου».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News