«Πέρα από τα Σύνορα»: 7ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλόριζου 2022

Πολιτισμός
«Πέρα από τα Σύνορα»: 7ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλόριζου 2022

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλόριζου «Πέρα από τα Σύνορα» διοργανώνεται κάθε χρόνο την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου στην άκρη του Αιγαίου, στο Καστελλόριζο ένα νησί με απαράμιλλη ομορφιά, μακρά Ιστορία και παράδοση

Η καρδιά του ντοκιμαντέρ χτυπάει  στο πανέμορφο ακριτικό Καστελλόριζο! Το 7ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλόριζου «Πέρα από τα Σύνορα» τίθεται και φέτος υπό την αιγίδα της Α.Ε. της Πρoέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου από τις  21 έως τις 28 Αυγούστου 2022. Η πρωτοβουλία του Ελληνικού Ιδρύματος Ιστορικών Μελετών (ΙΔΙΣΜΕ) που ξεκίνησε πριν εφτά χρόνια, εξελίχθηκε σε θεσμό διεθνούς εμβέλειας με σημαντικές συνεργασίες με φορείς και προσωπικότητες από το χώρο του κινηματογράφου και της διανόησης από όλο τον κόσμο.

Το Φεστιβάλ στήριξαν και αγάπησαν κατ αρχήν οι κάτοικοι του Καστελλόριζου. Με επιμονή, αξιοπιστία και πάθος οι συνεργάτες του ΙΔΙΣΜΕ, η Γενική Γραμματέας του και καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ, ιστορικός Ειρήνη Σαρίογλου, κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα θεσμό πρότυπο στο είδος του. Εκατοντάδες σκηνοθέτες, παραγωγοί, διευθυντές άλλων διεθνών φεστιβάλ, κριτικοί κινηματογράφου, επαγγελματίες του χώρου εμπιστεύτηκαν όλα τα προηγούμενα χρόνια τη διοργάνωση και φυσικά οι θεατές που παρακολουθούν τις ταινίες, συμμετέχουν ενεργά στις δράσεις του και έχουν έναν επιπλέον λόγο να επισκεφτούν το νησί κατά τις ημέρες της διεξαγωγής του.

Ο αριθμός ρεκόρ των φετινών συμμετοχών αποδεικνύει τη φήμη και την εγκυρότητα που έχει αποκτήσει το φεστιβάλ.  Κατατέθηκαν 790 ταινίες τεκμηρίωσης (πέρυσι ήταν 567) από εκατό χώρες. Το επόμενο διάστημα η Προκριματική Επιτροπή θα επιλέξει ποιες από αυτές θα συμμετάσχουν στο Διεθνές Διαγωνιστικό για τα βραβεία της διοργάνωσης και ποιες στο Πανόραμα.

Το λεγόμενο Ιστορικό Ντοκιμαντέρ δεν αφορά μόνο την ελληνική και διεθνή Ιστορία, αλλά και τις επιδράσεις γεγονότων, ανιχνεύει τις παραδόσεις, εστιάζει στο μόχθο των κοινοτήτων, συνθέτει πορτρέτα προσωπικοτήτων και απλών ανθρώπων, αποσκοπεί στην κατανόηση του παρελθόντος, καταγράφει περιστατικά ορόσημα αλλά και καθημερινές ιστορίες με στόχο να γνωστοποιήσει, να αφυπνίσει, να προβληματίσει, να ταξιδέψει το κοινό στην παγκόσμια κοινότητα συμβάλλοντας και συνεισφέροντας στη γνώση και την επίγνωση.

Το  Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλόριζου «Πέρα από τα Σύνορα» διοργανώνεται κάθε χρόνο την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου στην άκρη του Αιγαίου, στο Καστελλόριζο ένα νησί με απαράμιλλη ομορφιά, μακρά Ιστορία και παράδοση. Στόχος είναι να τιμήσει ιδιαίτερα δείγματα κινηματογραφικής αφήγησης, να προωθήσει πρωτοποριακές δουλειές διάσημων και νέων σκηνοθετών από την παγκόσμια κοινότητα που με άξονες την Ιστορία και την Κοινωνία, συνενώνουν το παρελθόν με το παρόν, γεφυρώνουν κενά  και

χάσματα, μελετούν λαμπρά και άγνωστα μνημεία της παγκόσμιας κληρονομιάς, αφηγούνται κοινές και προσωπικές ιστορίες, καταγράφουν το παρελθόν λαών και πολιτισμών από την Ελλάδα, την Ευρώπη, την Ασία, την Αφρική, την Αυστραλία από όλο τον κόσμο.

Διαγωνιστικό πρόγραμμα 7ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλορίζου Πέρα από τα Σύνορα

Συνολικά 30 ντοκιμαντέρ θα παρουσιαστούν στο Διαγωνιστικό Πρόγραμμα του 7ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλορίζου Πέρα από τα Σύνορα, που θα πραγματοποιηθεί από τις 21 έως τις 28 Αυγούστου 2022 στο ακριτικό νησί.

Για ακόμη μια χρονιά στο διαγωνιστικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ περιλαμβάνονται σπουδαία δείγματα της κινηματογραφικής τέχνης και αφήγησης, τα οποία πραγματεύονται γεγονότα, ζητήματα και πρόσωπα που έχουν επηρεάσει τις χώρες, τους λαούς και τους πολιτισμούς του κόσμου.

Στο πλαίσιο του  διαγωνιστικού τμήματος, η Κριτική Επιτροπή θα απονέμει φέτος τα βραβεία: Καλύτερου Ιστορικού Ντοκιμαντέρ, Καλύτερου Κοινωνικό-πολιτικού Ντοκιμαντέρ και Καλύτερου Μικρού Μήκους Ντοκιμαντέρ - όλα με την ευγενική υποστήριξη της Βουλής των Ελλήνων, το βραβείο Καλύτερου Ελληνικού Ντοκιμαντέρ με την αρωγή του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου (ΕΚΚ), το Ειδικό Βραβείο Μεσογειακής Φιλίας, με την αρωγή του Εθνικού Κέντρου Οπτικοακουστικών Μέσων (ΕΚΟΜΕ) καθώς και το Ειδικό Βραβείο Οδυσσέας, με την μέριμνα της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών. Επίσης από φέτος θα συμπεριληφθούν το Βραβείο της ΠΕΚΚ και το Βραβείο Phoenix/ZDF (για την κατηγορία μICRO).

Τα ντοκιμαντέρ που έχουν προκριθεί για το Διαγωνιστικό Πρόγραμμα είναι :

Κατηγορία Μεγάλου Μήκους:

 • Zero // Kazuhiro Soda. Ιαπωνία, ΗΠΑ, 2020, 128’
 • Reconstruction of the Occupation // Jan Šikl, Τσεχία, Σλοβακία, 2021, 95’
 • The Poet's Wife // Helke Misselwitz, Γερμανία , Τουρκία, 2021,94’
 • Meeting Point // Roberto Baeza, Χιλή, 2022, 90’
 • Village of Women // Tamara Stepanyan, Αρμενία, Γαλλία, 2019, 83’
 • Scrap // Stacey Tenenbaum, Καναδά,2019, 78’
 • Χρόνης Μπότσογλου. «Ήμουν κι εγώ εκεί και με φίλεψαν ένα πιάτο με φακή...» // Φρέντυ Βιανέλλης, Ελλάδα, 2021, 77’
 • Τhe Other Half/ Γιώργος Μουτάφης, Ελλάδα, 2022, 72’

Κατηγορία  Μεσαίου Μήκους:

 • Island of Hope// Helle Toft Jensen, Δανία, 2021, 59’
 • The Last Chapter of A.B. Yehoshua // Yair Qedar, Ισραήλ, 2021, 58’
 • Μέταλλου Μνήμη // Δημήτρης Καλφάκης, Ελλάδα, 2020, 54’
 • Limbo, the Forgotten Promise // Antonio Rodrigo, Ισπανία, 2020, 51’
 • Rainy Day, Dream Away // Jens Nagels, Γερμανία, 2021, 40’
 • The Storyless Land // Mitra Roohimanesh, Ιράν, 2021, 35’

Κατηγορία Μικρού Μήκους:

 • Liwan-A Story of Cultural Resistance// Doris Hakim, Ισπανία, Ελλάδα, 2021, 29’
 • The Ghosts of Varosha // Ανζελίκ Κουρούνη, Σουηδία, 2022, 29’
 • Castaways of Kerch // Stefano Conca Bonizzoni, Ιταλία, 2020, 26’
 • You Can’t Automate Me // Katarina Jazbec, Ολλανδία, Σλοβενία, 2021, 20’
 • May 1st 2021 // Luis Cuenca Castro, Ισπανία,Κίνα, 2022, 20’
 • My Mother's Voice // Mourad Hamla, Αλγερία, 2021, 15’
 • Catwoman vs. The White House // Scott Calonico, ΗΠΑ, 2022, 12’
 • Πνεύμα Γηγενές // Βίκυ Μαρκολέφα, Ελλάδα, 2022, 12’

Κατηγορία μICRO :

 • The Anonymous Shoal // Branko Istvancic, Κροατία, 2020,19’
 • Μορφές & Mνήμες // Μαρία Ψαρρού, Βασίλης Τσαπόπουλος, Ελλάδα, 2021, 15’
 • Finding Palemahan // Jillian Li, ΗΠΑ, 2021, 14’
 • February 1st // Mo Mo, Leila Macaire, Γαλλία, Μιανμάρ,2021,12’
 • The Garden Florist // Αναστάσιος Στάμνας, Ελλάδα, 2022, 9’
 • iRony // Radheya Jegatheva, Αυστραλία, 2018,8’
 • Σιδηροδρομικές Μνήμες // Αιμιλία Μπουρίτη, Ελλάδα, 2021, 8’
 • Tobacco Shop // Dora Slakoper, Κροατία, 2021,6’

Οι Τιμώμενοι φορείς του 7ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλορίζου, Πέρα από τα Σύνορα 

Το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλορίζου, Πέρα από τα Σύνορα για 7η χρονιά συνεχίζει τη συνεργασία του με σημαντικούς φορείς οι οποίοι συνεισφέρουν στην πρόοδο και τη διάδοση του ντοκιμαντέρ αλλά και του πολιτισμού ανά τον κόσμο.

Η 7η έκδοση του Διεθνούς Φεστιβάλ, που θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 21-28 Αυγούστου 2022, έχει τεθεί ακόμα μια χρονιά υπό την αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας κυρίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Το Τιμώμενο Ακαδημαϊκό Ίδρυμα φέτος θα είναι το Ινστιτούτο Porter for Poetics & Semiotics, του Πανεπιστήμιου του Τελ Αβίβ. Μεταξύ των τιμώμενων Ιδρυμάτων, τα προηγούμενα χρόνια, υπήρξαν τα Πανεπιστήμια του Λονδίνου, της Κωνσταντινούπολης, του Γιόρκ, της Θεσσαλονίκης, Iνστιτούτο Ντοκιμαντέρ (Πράγας) κ.ά.

Παράλληλα, το Τηλεοπτικό Δημόσιο Κανάλι Ντοκιμαντέρ της Γερμανίας PHOENIX θα είναι για φέτος το Τιμώμενο Μέσο Ενημέρωσης. Στο παρελθόν έχουν τιμηθεί από το Φεστιβάλ τηλεοπτικά δίκτυα όπως το BBC, το RAI, η ΕΡΤ, η Ecrans des Mondes,ο Τηλεοπτικός Σταθμός της Βουλής των Ελλήνων κ.ά.

Το Φεστιβάλ τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε. της Πρoέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου. Η διοργάνωση ανήκει στο Ελληνικό Ίδρυμα Ιστορικών Μελετών (ΙΔΙΣΜΕ), σε συνεργασία με την Ecrans des Mondes  (Παρίσι) και έχει την υποστήριξη ή/και χορηγία του Υπουργείου Εξωτερικών, του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, του Υπουργείου Εσωτερικών, της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών, της Βουλής των Ελλήνων, της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, του Δήμου Μεγίστης, της Πρεσβείας της Αυστραλίας στην Αθήνα, της Πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα, της Πρεσβείας της Ισπανίας στην Αθήνα, του Τσεχικού Κέντρου Αθήνας, του Εθνικού Κέντρου Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας (ΕΚΟΜΕ), του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου και της ΕΡΤ.

Δείτε το διαφημιστικό σποτ του 6ου «Πέρα από τα Σύνορα» 2021 και ένα σύντομο φιλμ με στιγμιότυπα από την περσινή διοργάνωση.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.beyondborders.gr ή να επικοινωνήστε με το Φεστιβάλ στη διεύθυνση [email protected]

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News