Κρητικοί καβαλάρηδες σε Γεωργαλίδικα άλογα, όπως και κάθε χρόνο έτσι και φέτος, ξεκίνησαν από την ιστορική μονή του Αγίου Γεωργίου του Επανωσήφη, για να μεταφέρουν την εικόνα του Αγίου Μεθοδίου στην Νίβρυτο.
Πρόκειται για ένα ιδιαίτερο και μοναδικό έθιμο, με τους καβαλάρηδες στα Γεωργαλίδικα να ξεκινούν από το μεσημέρι από την ιστορική Μονή και περνώντας αρκετά χωριά όπως το Αρκάδι, τον Άγιο Θωμά, την Αγία Βαρβάρα, τον Πανασό, την Γέργερη, να καταλήγουν στην Νίβρυτο.
Εκεί πλήθος κόσμου, με πρωτοστάτη τον ιερέα του χωριού υποδέχτηκαν την εικόνα, όπου την προσκυνούν και ανηφορίζουν σιγά - σιγά προς τον Ιερό Ναό για να τελέσουν με κάθε λαμπρότητα τον Μεγάλο Εσπερινό.
Υπενθυμίζεται ότι όπως και κάθε χρόνο έτσι και φέτος ανήμερα της εορτής του Αγίου τελείται η Θεία Λειτουργία και ακολουθεί ένα μεγάλο γλέντι από τους ντόπιους της περιοχής.
Ποιος ήταν ο Άγιος Μεθόδιος ο εν Νυβρίτω
Ο Άγιος Μεθόδιος γεννήθηκε στο Ρέθυμνο επί Αραβοκρατίας.
Ο ακριβής τόπος καταγωγής του δεν είναι γνωστός. Άγνωστο είναι και το μοναστήρι της κουράς του. Ίσως να είναι το Μοναστήρι του Πρέβελη. Γνωστός ωστόσο ακούεται ο γέροντάς του, Ευθύμιος, που ασκήτευσε στα βουνά της Νιβρύτου (ή Νύβριτος ή - παλαιότερη γραφή - Νίβριτος). Εκεί λοιπόν στη Νίβριτο, ασκήτευσε και ο όσιος Μεθόδιος, και συνδυάζοντας την πραότητα, την υπομονή, την εγκράτεια και πολλές άλλες αρετές, έζησε την καθαρά μοναστική βιοτή ή ακριβέστερα την αναχωρητική.
Εκεί λοιπόν στα ψηλά βουνά της Νιβρύτου, που απλώνονται διαδοχικά προς τις νοτιοανατολικές πλαγιές του Ψηλορείτη, στο κατάλληλο αυτό φυσικό τοπίο, βίωσε και ασκήτεψε ο γνήσιος του Θεού ασκητής.
Τολμηρό είναι να αναφέρουμε ότι ο Άγιος Μεθόδιος είχε συναντηθεί με τον Όσιο Νικόλαο του Κουρταλιώτη (βλέπε 1 Σεπτεμβρίου) ο οποίος ασκήτευε κι αυτός σε γειτονική περιοχή. Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί πως υποστηρίζεται από κάποιους ότι ο Όσιος Νικόλαος ασκήτευσε σε μια σπηλιά γειτνιάζουσα στην Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου κοντά στο χωριό Ζαρός.
Εκεί σώζεται ακόμα και σήμερα Ναός επ’ ονόματι του Οσίου Μεθοδίου της Νιβρύτου. Θα πρέπει επίσης να αναφερθεί ότι κάποιοι συγχέουν τους δυο Αγίου και τους εμφανίζουν ένα και το αυτό πρόσωπο. Για όλα αυτά βεβαίως χρειάζεται πολλή έρευνα από τους ειδικούς επιστήμονες. Πλήρης ημερών εξεδήμησες προς Κύριον όπως ποθούσε από παιδί. Η μνήμη του τιμάται στις 25 Ιουνίου, στο χωριό Νίβρυτο. Το λείψανό του φυλάσσεται στη Μονή Επανωσήφη (ή Απανωσήφη).
Άγνωστος είναι ο υμνογράφος της ασματικής του Ακολουθίας. Από την προβληματική φιλολογική μέριμνά της εικάζομε ότι πρόκειται για ευσεβή ασκητή ολιγογράμματο. Η Αγιότητα του φεγγίζει στα βουνά της Νιβρύτου και ο οσιακός βίος του διαγράφεται ανάγλυφος μέσα από τα δάση και τα δένδρα, τα νερά και τα ποτάμια, τη σπηλιά και την ησυχία, την ερημιά και τη γοητεία της φυσικής καλλονής του τόπου αυτού. Ο Όσιος Μεθόδιος δόξασε το Θεό και μεγάλυνε το όνομά Του.
Βίος Αγίου Πηγή: saint.gr