default-image

Ρωμαία Αρχόντισσα του 3ου μ.Χ. αι., ο αρχαιολογικός θησαυρός

Πολιτισμός
Ρωμαία Αρχόντισσα του 3ου μ.Χ. αι., ο αρχαιολογικός θησαυρός

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Νεαρή Ρωμαία αρχοντοπούλα που ίσως να διακοσμούσε κάποια έπαυλη, η είχε χρησιμοποιηθεί ως επιτύμβιο σε κάποιον Ρωμαϊκό τάφο», απεικονίζει το απίστευτης ομορφιάς και τέχνης Ρωμαϊκό γλυπτό, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση της αρχαιολόγου της Εφορίας Αρχαιοτήτων Ν. Λασιθίου κ. Χρύσας Σοφιανού.

Δείτε το σχετικό βίντεο:

http://vod.cretetv.gr/html5/html5lib/v1.6.12.27i/mwEmbedFrame.php/cache_st/11111/wid/_105/uiconf_id/11170240/entry_id/0_qp6ljnun/

Η προϊσταμένη της Εφορίας Αρχαιοτήτων Ν. Λασιθίου, επισκέφτηκε το πρωί της Τετάρτης το χώρο όπου βρέθηκε στις 4 Ιανουαρίου από τον 30χρονο αγρότη Μιχάλη Μπαχλιτζανάκη.

«Πρώτα απ' όλα ήθελα να δώσω και εγώ τα συγχαρητήρια μου στον κ.  Μιχάλη Μπαχλιτζανάκη, έναν νέο άνθρωπο που χειρίστηκε πάρα πολύ καλά το θέμα, όταν αντιλαμβανόμενος την ύπαρξη αυτού του αγάλματος, χωρίς να το αγγίξει η να το μετακινήσει, ειδοποίησε αμέσως την αρχαιολογική Υπηρεσία και πήγε ο αρχαιοφύλακας μας να το περισυλλέξει», μας είπε η κ. Χρύσα Σοφιανού μετά την αυτοψία που διενήργησε.

>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ "ΞΕΘΑΨΕ" ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΘΗΣΑΥΡΟ

«Πρόκειται για την κεφαλή ενός γυναικείου αγάλματος, η οποία είναι πολύ καλής τέχνης, καλοδιατηρημένη, με μια περίπλοκη κόμμωση, η οποία μας επιτρέπει να το χρονολογήσουμε με την πρώτη ματιά στον 3ο αιώνα μ.Χ. Στην Ιεράπετρα δεν έχει βρεθεί ποτέ κάτι παρόμοιο. Έχουμε όμως και άλλα ευρήματα του 1ου και 2ου αιώνα μ.Χ. Το γλυπτό θα πρέπει να μεταφερθεί στα εργαστήρια μας στον Άγιο Νικόλαο να καθαριστεί, να συντηρηθεί και θα επιστραφεί για να εκτεθεί στην Αρχαιολογική Συλλογή της Ιεράπετρας. Όταν καθαριστεί και συντηρηθεί θα το μελετήσουμε και τότε θα μπορέσουμε να πούμε με μεγαλύτερη ακρίβεια περισσότερα πράγματα. Φαίνεται πάντως ότι είναι ένα πολύ ενδιαφέρον και ξεχωριστό κομμάτι», πρόσθεσε η κ. Χρύσα Σοφιανού.

Δικαιούται τα νόμιμα εύρετρα ο νεαρός

Πέρα από τα θετικά σχόλια που ακούει μετά τη δημοσιοποίηση του θέματος ο νεαρός αγρότης κ. Μιχάλης Μπαχλιτζανάκης, μια ενδιαφέρουσα συζήτηση αναπτύσσεται στην Ιεράπετρα για το αν δικαιούται κάποια χρήματα για την πράξη του, να παραδώσει το άγαλμα στην Αρχαιολογική Υπηρεσία.

Στην σχετική μας ερώτηση η κ Χρύσα Σοφιανού απάντησε με σαφήνεια.

«Από τη στιγμή που κάποιος  εντοπίζει ένα αρχαίο αντικείμενο εκτός αρχαιολογικού χώρου, έχει δικαίωμα να ζητήσει τα νόμιμα εύρετρα. Δεν δικαιούται αμοιβής αν κάποιος βρει κάτι, εντός αρχαιολογικού χώρου.

Στην πρώτη περίπτωση αυτό το αρχαίο αντικείμενο που έχει βρεθεί, εκτιμάται από αρμόδια επιτροπή που συστήνει το υπουργείο Πολιτισμού, καθορίζεται η εμπορική αξία του αντικειμένου, και σε κάποιες περιπτώσεις ο ευρών παίρνει ολόκληρο το ποσόν της εκτίμησης, ενώ σε κάποιες άλλες παίρνει το 50% της αξίας του», επεσήμανε η κ. Σοφιανού.

Η πολιτεία τα τελευταία χρόνια στοχεύοντας να περιορίσει την αρχαιοκαπηλία, θέσπισε σοβαρά οικονομικά  κίνητρα, προκειμένου να ενθαρρύνει όσους βρίσκουν αρχαία αντικείμενα να τα παραδίδουν στην Αρχαιολογική Υπηρεσία. Με τον τρόπο αυτό κερδίζουν περισσότερα από το να ρισκάρουν πλασάροντας τα  στη μαύρη αγορά, με κίνδυνο αν συλληφθούν οι αρχαιοκάπηλοι και  να καταλήξουν στη φυλακή.  

Να γίνει η Ιεράπετρα πολιτιστικός προορισμός

Από τις χιλιάδες των αναγνωστών του θέματος  και τα αμέτρητα συγχαρητήρια που δέχεται από εχθές ο νεαρός αγρότης και η οικογένεια του, ξεχωρίζει ένα σχόλιο που έκανε στο neakriti.gr η απόφοιτη της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών κ Σοφία Βασιλάκη, η οποία λέει,  «μπράβο... χίλια μπράβο στον Μιχάλη Μπαχλιτζανάκη! Είναι καιρός όμως, να εμπλουτιστεί το Αρχαιολογικό Μουσείο της Ιεράπετρας με αγάλματα και άλλα αρχαία αντικείμενα!

Η Ιεράπετρα με τους αμύθητους καλλιτεχνικούς θησαυρούς της, που για εκατοντάδες χρόνια, κυρίως απο την διάλυση του αρχαίου κόσμου, αποψιλώθηκε και εμπλούτιζε άλλες συλλογές, ξένα παλάτια, ξένα μουσεία κι εκείνη έμεινε ορφανεμένη έχοντας τώρα ένα Αρχαιολογικό Μουσείο με μόνο 2 αίθουσες ταπεινές και άδειες... είναι καιρός να γεμίσει, να εμπλουτιστεί, να μεγαλώσει, και να γίνει πόλος έλξης και μελέτης, ένας πολιτιστικός προορισμός!».

Στην Ιεράπετρα πάντως ο Δήμος και η Επιτροπή Ανάδειξης Αρχαιοτήτων με επικεφαλής τον συνταξιούχο εκπαιδευτικό κ Γιάννη Ροβιθάκη,  βρίσκονται σε εγρήγορση αναζητώντας χώρο και κονδύλια για την δημιουργία ενός μεγάλου σύγχρονου και κυρίως ασφαλούς Αρχαιολογικού Μουσείου, για να χωρέσει όλα τα μνημεία της αρχαίας Ιεράπυτνας.

Ρεπορτάζ: Νίκος Πετάσης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News