Μια φωτογραφική περιήγηση στα μοναδικά κρητικά Λευκά Όρη, μέσα από το φακό 26 Ελλήνων φωτογράφων, έχουν την ευκαιρία να κάνουν εκατομμύρια επισκέπτες, ντόπιοι και ξένοι, στο αεροδρόμιο "Ελευθέριος Βενιζέλος" στην Αθήνα.
Το μοναδικής ομορφιάς κρητικό τοπίο "ταξιδεύει" στα πέρατα του κόσμου μέσα από την έκθεση με τίτλο "Ζωή αγκαλιά με την πέτρα", που άνοιξε τις πύλες της την περασμένη Δευτέρα και θα διαρκέσει μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, δηλαδή τις 31 Αυγούστου, δίνοντας τη δυνατότητα σε εκατομμύρια τουρίστες να πάρουν μια γεύση από Κρήτη...
Η έκθεση πραγματοποιείται με αφορμή τη συμπλήρωση φέτος 50 χρόνων από την ανάδειξη του Εθνικού Δρυμού της Σαμαριάς ως περιοχής περιβαλλοντικά προστατευόμενης.
Η έκθεση αναδεικνύει και προβάλλει τη σπάνια ομορφιά και το πολυδιάστατο φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον και τοπίο των κρητικών Λευκών Ορέων, μέσα από 32 έργα 26 Ελλήνων φωτογράφων που διέσχισαν και βίωσαν τη δύναμη του ορεινού όγκου και αποτύπωσαν με την εμπειρία και το φακό τους την αντίθεση της τραχύτητας και της αρμονίας του βουνού, σε διαφορετικές εκφάνσεις, στιγμές και χρώματα.
Μέσα από αυτή τη φωτογραφική περιήγηση ο επισκέπτης της έκθεσης θα γνωρίσει τη φυσική ιδιαιτερότητα των Λευκών Ορέων, που συνδυάζουν αρμονικά το ορεινό και θαλάσσιο περιβάλλον, καθώς και το δασικό και ερημικό στοιχείο.
Η έκθεση "Ζωή αγκαλιά με την πέτρα" παρουσιάζεται στο χώρο "Περιβάλλον και Πολιτισμός", στο επίπεδο αναχωρήσεων, χώρος που είναι προσβάσιμος καθ' όλη τη διάρκεια του 24ώρου.
Το φαράγγι της Σαμαριάς
Παράλληλα, στη νέα έκθεση του αεροδρομίου θα προβάλλεται ψηφιακό οπτικό υλικό με περισσότερες από 400 φωτογραφίες του Εθνικού Δρυμού της Σαμαριάς. Το φαράγγι της Σαμαριάς έχει μήκος 16 χιλιόμετρα και είναι ίσως το μεγαλύτερο σε μήκος φαράγγι της Ευρώπης μετά από το φαράγγι του Βερντόν στη Γαλλία. Είναι εθνικός δρυμός της Ελλάδας από το 1962 και φιλοξενεί πολλά ενδημικά είδη πουλιών και ζώων, το πιο γνωστό από τα οποία είναι ο κρητικός αίγαγρος, γνωστός και σαν κρι-κρι.
Το όνομά του το πήρε από το εγκαταλελειμμένο σήμερα χωριό της Σαμαριάς. Κατά τη διάρκεια της τουρκοκρατίας αποτέλεσε κρησφύγετο επαναστατών και του τοπικού πληθυσμού. Από το 2010 αποτελεί μέρος του Παγκόσμιου Δικτύου Αποθεμάτων Βιόσφαιρας της UNESCO.
Επιμέλεια: Όλγα Μανιουδάκη
