Ο Αργύρης Μυστακίδης, φυσικός, φροντιστής, εκπαιδευτικός αναλυτής, π. πρόεδρος του Συνδέσμου Εκπαιδευτικών Καβάλας και π. Β’ αντιπρόεδρος Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδας, μιλάει σήμερα για τον θεσμό των Πανελλαδικών εξετάσεων, 61 χρόνια μετά την πρώτη κεντρικά οργανωμένη από το υπουργείο Παιδείας εξέταση εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση το 1964, τις τότε λεγόμενες «Εισιτήριες Εξετάσεις».
Όπως λέει, παρά την αλλαγή ονομασιών και μορφών, ο θεσμός διατηρεί αμείωτο το ενδιαφέρον της κοινωνίας, καθώς επηρεάζει άμεσα ή έμμεσα ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού. Σε μια χώρα όπου η αξιοκρατία δεν υπήρξε ποτέ αυτονόητο αγαθό, το αδιάβλητο των Πανελλαδικών εξετάσεων αποτέλεσε (και παραμένει) κοινωνική κατάκτηση. Όμως αυτό το στοιχείο, όσο κρίσιμο κι αν είναι, δεν αρκεί.
Η Ελπίδα Τσαμπουράκη, γεωπόνος με διδακτορικό Περιβαλλοντολογίας, συντονίστρια περιηγητικών διαδρομών ανά την Ελλάδα, που έχει αναλύσει με χάρτες τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό (Χ.Θ.Σ.) αλλά και τα Θαλάσσια Πάρκα, μιλώντας στον 98.4 τόνισε ότι τα θαλάσσια πάρκα δεν γίνονται με γενικότητες εξαγγελιών, αλλά με συγκεκριμένες αποτυπώσεις στον χάρτη... Που σημαίνει, όπως λέει, ότι τα όσα διαρρέουν στο Τύπο αυτό το διάστημα, αν δεν υποκρύπτουν προετοιμασία της κοινής γνώμης για υποχωρήσεις ακόμη και κάτω από τα 6 ν.μ., τότε είναι απλά διαρροές και προθέσεις εξαγγελιών, που απλά επιτείνουν τη σύγχυση.