Μια καινοτόμος πρωτοβουλία εφαρμόζεται σε κοινότητες της Γαλλίας και του Βελγίου, με στόχο τη μείωση της σπατάλης τροφίμων, τη διαχείριση οργανικών απορριμμάτων και τον περιορισμό των εκπομπών μεθανίου.
Από το 2015, δήμοι σε αυτές τις χώρες διανέμουν δωρεάν κότες σε νοικοκυριά, προτρέποντας τους πολίτες να δημιουργήσουν κοτέτσια στα σπίτια τους.
Το ξεκίνημα του προγράμματος
Η ιδέα γεννήθηκε το 2015 στη μικρή γαλλική κοινότητα Κολμάρ, όπου η δημοτική αρχή ξεκίνησε ένα πρωτότυπο πρόγραμμα με δωρεάν διάθεση κοτών στους κατοίκους. Ο στόχος ήταν να περιοριστεί η απόρριψη τροφίμων, καθώς οι κότες μπορούν να καταναλώνουν υπολείμματα κουζίνας που θα κατέληγαν σε χωματερές.
Η πρωτοβουλία εντάχθηκε στο πρόγραμμα διαχείρισης απορριμμάτων του δήμου και γνώρισε τεράστια αποδοχή. Μάλιστα, ο τότε δήμαρχος Ζιλμπέρ Μεγέρ επανεκλέχθηκε με το σύνθημα «Κάθε οικογένεια, μία κότα», προωθώντας την ιδέα σε μεγαλύτερη κλίμακα.
Η εξέλιξη του εγχειρήματος
Από την πρώτη πιλοτική εφαρμογή, η πρωτοβουλία επεκτάθηκε σε περισσότερους δήμους, με αποτέλεσμα το 2022 να συμμετέχουν πλέον 20 κοινότητες της ευρύτερης περιοχής. Μέχρι σήμερα, πάνω από 5.200 κότες έχουν δοθεί σε κατοίκους, ενώ οι αιτήσεις για νέα διανομή τον Ιούνιο του 2025 συνεχίζονται.
Κάθε οικογένεια που συμμετέχει, υπογράφει συμφωνία δέσμευσης ότι θα φροντίζει τα πουλερικά της, ενώ η τοπική αρχή διατηρεί το δικαίωμα επιθεωρήσεων για την καλή μεταχείρισή τους. Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να διαθέτουν τουλάχιστον 8-10 τετραγωνικά μέτρα χώρου για να φιλοξενήσουν τις κότες τους.
Οικολογικά και οικονομικά οφέλη
Η πρακτική αυτή έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα ωφέλιμη τόσο για το περιβάλλον όσο και για τους πολίτες. Οι οικογένειες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα απολαμβάνουν δωρεάν αυγά, ενώ ταυτόχρονα συνεισφέρουν στη μείωση των οργανικών απορριμμάτων.
«Λαμβάνοντας υπόψη ότι μια κότα ζει κατά μέσο όρο τέσσερα χρόνια και καταναλώνει περίπου 150 γραμμάρια οργανικών απορριμμάτων την ημέρα, υπολογίζουμε ότι έχουμε αποτρέψει τη δημιουργία πάνω από 273 τόνων βιολογικών αποβλήτων από το 2015», δηλώνει ο Ερίκ Στρομάν, σημερινός επικεφαλής του προγράμματος.
Επιπλέον, η μείωση των απορριμμάτων συμβάλλει στη μείωση των εκπομπών μεθανίου, ενός αερίου που επηρεάζει την κλιματική αλλαγή 80 φορές περισσότερο από το διοξείδιο του άνθρακα σε περίοδο 20 ετών.
Μια λύση που μπορεί να εφαρμοστεί ευρύτερα
Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, 1,3 δισεκατομμύρια τόνοι τροφίμων σπαταλώνται κάθε χρόνο, ποσότητα που ισοδυναμεί με το 1/3 της παγκόσμιας παραγωγής. Τα απόβλητα τροφίμων αποτελούν τη μεγαλύτερη πηγή εκπομπών μεθανίου, ξεπερνώντας κάθε άλλο υλικό που καταλήγει σε χώρους υγειονομικής ταφής.