πρόβατο
Φωτ.: Shutterstock

«Ειδική αποστολή» για την πιο μοναχική προβατίνα στην Ευρώπη

Περίεργα
«Ειδική αποστολή» για την πιο μοναχική προβατίνα στην Ευρώπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Η δόλια η προβατίνα είναι εκεί μόνη της εδώ και τουλάχιστον δύο χρόνια, κάτι που για ζώο κοπαδιού πρέπει να είναι βασανιστήριο» - Πιστεύεται πως ο κτηνοτρόφος στον οποίο ανήκε το ζώο είχε αναζητήσει τρόπους για τη διάσωσή του, αλλά μάταια

Έχει ελπίδες να... αλλάξει ζωή, αν η εταιρεία που έχει προσφερθεί καταφέρει να την απεγκλωβίσει από εγκρεμνούς όπου ζει. Πρόκειται για την πιο μοναχική προβατίνα η οποία ζει τα τελευταία δύο χρόνια παγιδευμένη σε κρημνώδη ακτή στην Βρετανία.

Μάλιστα για αυτή την «ειδική αποστολή» διάσωσης επιστρατεύτηκε χόβερκραφτ, τα έξοδα του οποίου θα καλύψει η ίδια εταιρεία British Hovercraft Company στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης.

Πώς εντοπίστηκε

Το ζώο είχε πρωτοδεί κοντά στο Μπάλιντορ, στο Ιστερ Ρος της Σκωτίας, το 2021 η Τζιλ Τέρνερ, η οποία, όταν επέστρεψε φέτος στο ίδιο σημείο με άλλους καγιάκερ, είδε ξανά ένα πρόβατο που θεωρεί πως είναι το ίδιο, πλην όμως με πολύ πιο πλούσια… κόμη. 

προβατίνα
Πηγή: The Times

Η ίδια δήλωσε σοκαρισμένη από την όψη του ζώου στην ίδια παραλία: «Το μαλλί του την πρώτη φορά που το είδα ήταν φυσιολογικό. Στο πρόσφατο ταξίδι μου, όμως, ήταν τεράστιο και σερνόταν στο χώμα» λέει η ίδια. 

«Η δόλια η προβατίνα είναι εκεί μόνη της εδώ και τουλάχιστον δύο χρόνια, κάτι που για ζώο κοπαδιού πρέπει να είναι βασανιστικό. Και φαινόταν απελπισμένη για επαφή με εμάς και στις δύο περιστάσεις που την είδαμε», παραδέχεται. 

Πιστεύεται πως ο αγρότης στον οποίο ανήκε το ζώο είχε αναζητήσει τρόπους για τη διάσωσή του, αλλά μάταια.

Τώρα, η British Hovercraft Company δηλώνει πρόθυμη να παράσχει τις υπηρεσίες της για να σώσει με χόβερκραφτ (ειδικού τύπου πλοίο που η κίνησή του γίνεται πάνω σε στρώμα αέρος) το ζώο από τη δυσπρόσιτη, λόγω βράχων και καιρού, ακτή, την οποία δεν μπορούν να προσεγγίσουν φουσκωτά ή συμβατικά σκάφη. 

Οπως, πάντως, προειδοποιεί η σκωτσέζικη οργάνωση προστασίας ζώων SPCA, η επιχείρηση διάσωσης του προβάτου θα είναι «απίστευτα περίπλοκη» λόγω της γεωγραφίας και του διαρκώς εναλλασσόμενου καιρού. 

Η εταιρεία αναζητά χρηματοδότη για την επιχείρηση διάσωσης, που θα είναι η πρώτη της με ζώο. Το πλήρωμά της θα πρέπει να κάνει ένα ταξίδι συνολικά άνω των 2.200 χιλιομέτρων και θα έχει στη διάθεσή του περιορισμένο χρόνο για να απομακρύνει το πρόβατο από το σημείο.

Πηγή: The Times/BBC

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News