Ένα βήμα από την εξαφάνιση η πεταλούδα μονάρχης

Περίεργα
Ένα βήμα από την εξαφάνιση η πεταλούδα μονάρχης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι πληθυσμοί της διασημότερης και πιο εντυπωσιακής σε εμφάνιση και συμπεριφορά πεταλούδας στον κόσμο έχουν μειωθεί κατά 99.9%

Εκατομμύρια πορτοκαλί και μαύρες πεταλούδες μονάρχης, oι πιο διάσημες του κόσμου, μεταναστεύουν κάθε χρόνο από τον Καναδά και όλη τη Βόρεια Αμερική στο Μεξικό σε ένα επικό ταξίδι 3.220 χλμ.

Εκεί αναπαράγονται κρεμασμένες σαν τσαμπιά από τα δέντρα ή κατακλύζοντας τα δάση προσφέροντας ένα ανεπανάληπτο θέαμα. Όμως πλέον είναι κάθε χρόνο και λιγότερες συνέπεια της κλιματικής αλλαγής.

Η κατάσταση όπως φαίνεται ότι είναι πλέον κάτι περισσότερο από δραματική για αυτά τα υπέροχα έντομα καθώς η Διεθνής Ένωση Προστασίας της Φύσης που παρακολουθεί την κατάσταση της βιοποκοιλότητας στον πλανήτη ανακοίνωσε ότι οι πληθυσμοί της μονάρχης έχουν μειωθεί κατά 99,9% σε σχέση με τους πληθυσμούς που υπήρχαν πριν από 40 χρόνια. Ενδεικτικά στην ακτογραμμή της Καλιφόρνια τη δεκαετία του 1980 έφταναν περίπου 4,5 εκατ. πεταλούδες μονάρχης και το 2021 εμφανίστηκαν μόλις δύο χιλιάδες.

Όπως επισημαίνουν, οι ειδικοί οι πεταλούδες μονάρχης βρίσκονται τώρα  ένα βήμα από την εξαφάνιση και αν δεν ληφθούν άμεσα και δραστικά μέτρα προστασίας, είναι θέμα ελάχιστου πλέον χρόνου οι πεταλούδες αυτές να αποτελέσουν παρελθόν από τον πλανήτη.

Οι επιπτώσεις της μείωσης των πληθυσμών της και φυσικά η εξαφάνιση της μονάρχης θα είναι δραματικές καθώς οι πεταλούδες αυτές αποτελούν βασικούς επικονιαστές και παίζουν καθοριστικό ρόλο στις καλλιέργειες τροφίμων ενώ επίσης αποτελούν πηγή διατροφής διαφόρων πτηνών.

Φωτογραφία αρχείου 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News