Γεώτοπος της Χρονιάς 2026 το Βουλισμένο Αλώνι – Μια ξεχωριστή δράση στο οροπέδιο του Στρούμπουλα

Περιβάλλον
Γεώτοπος της Χρονιάς 2026 το Βουλισμένο Αλώνι – Μια ξεχωριστή δράση στο οροπέδιο του Στρούμπουλα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Περίπατος ερμηνείας του τοπίου, ενημερωτικά σημεία, γνωριμία με τη γεω- και βιοποικιλότητα και δράση αναρρίχησης – Την Κυριακή 4 Οκτωβρίου η επίσημη θέσπιση του νέου «Γεώτοπου της Χρονιάς»

Έναν νέο θεσμό που στόχο έχει να αναδείξει τον πλούτο και την αξία της γεωποικιλότητας εγκαινιάζει το Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO Ψηλορείτη, με το Βουλισμένο Αλώνι να τίθεται στο επίκεντρο της πρώτης διοργάνωσης και να ορίζεται ως «Γεώτοπος της Χρονιάς 2026».

Το Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO του Ψηλορείτη εγκαινιάζει τον νέο αυτό θεσμό, που φιλοδοξεί να αναδείξει τη σημασία και τον πλούτο της γεωποικιλότητας του γεωπάρκου, καθώς και τη συμβολή κάθε μνημείου στο περιβάλλον, τον πολιτισμό και τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Γεωποικιλότητας, η οποία έχει θεσπιστεί από την UNESCO και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 6 Οκτωβρίου, το Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO Ψηλορείτη, σε συνεργασία με τον Δήμο Μαλεβιζίου και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Τυλίσου, προσκαλεί το κοινό την Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2026 στο Βουλισμένο Αλώνι, για τη θέσπιση του εμβληματικού αυτού γεωτόπου ως «Γεώτοπος της Χρονιάς 2026».

Περίπατος στο οροπέδιο του Στρούμπουλα

Στο πλαίσιο της δράσης και σε συνέχεια της Παγκόσμιας Ημέρας για τα Σπήλαια και τα Καρστ, που πραγματοποιήθηκε στις 13 Σεπτεμβρίου, θα πραγματοποιηθεί με το προσωπικό του Γεωπάρκου Ψηλορείτη πρωινός περίπατος – ερμηνεία του τοπίου στο οροπέδιο του Στρούμπουλα.

Στόχος είναι η εξερεύνηση των ιδιαίτερων βραχογλυφών της Γαλλιάς, καθώς και άλλων κοντινών επιφανειακών καρστικών μορφών, δηλαδή μορφών που έχουν προκύψει από τη φυσική διάβρωση των πετρωμάτων από το νερό κατά τη διάρκεια του χρόνου.

Σημείο συνάντησης για τον πρωινό περίπατο θα είναι ο Άγιος Γεώργιος Στρούμπουλα στις 8:30 το πρωί, ενώ η άφιξη και η αναχώρηση θα πραγματοποιηθούν από το ίδιο σημείο με προσωπικά οχήματα.

Ενημέρωση για το φυσικό τοπίο και τη γεωποικιλότητα

Από τις 10:30 έως τις 12:30, στο Βουλισμένο Αλώνι θα βρίσκονται Σημεία Ενημέρωσης από το Γεωπάρκο Ψηλορείτη, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης – Πανεπιστήμιο Κρήτης, τον Σπηλαιολογικό Όμιλο Κρήτης και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Τυλίσου.

Μικροί και μεγάλοι θα έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για το φυσικό τοπίο της περιοχής, τη γεω- και βιοποικιλότητα που φιλοξενεί, αλλά και για την ιστορία του Βουλισμένου Αλωνιού στον χρόνο και στο σήμερα.

Παράλληλα, οι παρευρισκόμενοι και παρευρισκόμενες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τη δραστηριότητα της αναρρίχησης, με τη συμμετοχή της ομάδας του Cretan Climbing Community.

Η δράση θα ολοκληρωθεί με καλωσόρισμα από τον Δήμο Μαλεβιζίου και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Τυλίσου και την ανακοίνωση – ορισμό του Βουλισμένου Αλωνιού ως «Γεώτοπος της Χρονιάς 2026».

Αναλυτικό πρόγραμμα και περισσότερες λεπτομέρειες αναμένεται να ανακοινωθούν την επόμενη εβδομάδα.

Σημαντική σημείωση για τη συμμετοχή

Όπως αναφέρουν οι διοργανωτές, η συμμετοχή στις δραστηριότητες γίνεται με ατομική ευθύνη των συμμετεχόντων.

Οι γονείς και κηδεμόνες φέρουν την ευθύνη για την επίβλεψη και την ασφάλεια των ανηλίκων. 

αφ
ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News