54χελώνα

Εδώ φτιάχνουν τις φωλιές τους οι caretta caretta στην Κρήτη - Περίφραξη προστασίας στην Παχιά Άμμο του Σταυρού (pics, vid)

Περιβάλλον
Εδώ φτιάχνουν τις φωλιές τους οι caretta caretta στην Κρήτη - Περίφραξη προστασίας στην Παχιά Άμμο του Σταυρού (pics, vid)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Προχώρησαν άμεσα στην περίφραξή της και στην τοποθέτηση προστατευτικής σήμανσης

Δεύτερη φωλιά θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta εντοπίστηκε μέσα σε διάστημα λίγων ημερών στην Παχιά Άμμο στον Σταυρό Ακρωτηρίου.

Το Σάββατο 1η  Ιουνίου κατά τη διάρκεια της δύσης του ηλίου έκπληκτοι οι λουόμενοι είδαν μία θαλάσσια χελώνα να βγαίνει από το νερό για να εναποθέσει τα αυγά της στην άμμο. Πιθανότατα λόγω της παρουσίας κόσμου στην παραλία η χελώνα επέστρεψε στο νερό.

Το πρωί της επόμενης ημέρας μέλη του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Σταυρού (S.E.A) εντόπισαν ίχνη θαλάσσιας χελώνας στην άμμο και φωλιά σε άλλο σημείο της παραλίας.

χελώνα

Προχώρησαν άμεσα στην περίφραξή της και στην τοποθέτηση προστατευτικής σήμανσης. Τις επόμενες ημέρες μέλη και υποστηρικτές του Συλλόγου θα πραγματοποιούν καθημερινά πρωινές περιπολίες στις παραλίες του Σταυρού για τον εντοπισμό φωλιών. 

χελώνα

Οι χελώνες βγαίνουν στην παραλία αργά το βράδυ ή νωρίς το πρωί  και δεν πρέπει να ενοχλούνται από θορύβους και φωτισμό. Η θαλάσσια χελώνα Caretta caretta φωλεοποιεί 2 με 3 φορές την περίοδο ωοτοκίας, ενώ ωοτοκεί κατά μέσο όρο 110 αυγά ανά φωλιά. Eίναι είδος υπό εξαφάνιση και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων σε αυτό έχει συμβάλλει ο άνθρωπος και η κλιματική αλλαγή. Η προστασία τους είναι επιτακτική ανάγκη για διασφαλίσουμε την παρουσία αυτού του μοναδικού και εμβληματικού είδους.

54χελώνα

Μερικές οδηγίες για όταν επισκεπτόμαστε περιοχές ωοτοκίας θαλάσσιων χελωνών:

-Την περίοδο της ωοτοκίας (Μάιος έως Οκτώβριος) αποφεύγουμε τους δυνατούς ήχους και τον έντονο φωτισμό στην παραλία

-Ποτέ δεν ενοχλούμε ή αγγίζουμε χελώνες και χελωνάκια και προσέχουμε να μην διαταράξουμε την ηρεμία που χρειάζεται το ζώο

-Δεν τοποθετούμε ομπρέλες και ξαπλώστρες κοντά στις φωλιές

-Δεν χρησιμοποιούμε οχήματα στην παραλία

Βίντεο από χελώνα Caretta caretta που βγήκε στην Παχιά Άμμο στο Σταυρό την 1η Ιουνίου 2024 και φωτογραφίες από φωλιά μπορείτε να κατεβάσετε από τον παρακάτω σύνδεσμο στο We transfer:

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News