Ρύπανση - ripansi
Φωτογραφία ΑΡ

Ατμοσφαιρική ρύπανση: Η θέση της Ελλάδας στις χώρες που αναπνέουν καθαρό αέρα - Η ξεχωριστή θέση της Κρήτης (vid)

Περιβάλλον
Ατμοσφαιρική ρύπανση: Η θέση της Ελλάδας στις χώρες που αναπνέουν καθαρό αέρα - Η ξεχωριστή θέση της Κρήτης (vid)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η νέα έκθεση σχετικά με την ατμοσφαιρική ρύπανση, δείχνει ότι το πρόβλημα εντείνεται - Η ατμοσφαιρική ρύπανση σκοτώνει περίπου 7 εκατομμύρια ανθρώπους ετησίως παγκοσμίως - περισσότερους από το AIDS και την ελονοσία μαζί. Οι επιπτώσεις είναι ιδιαίτερα αισθητές σε αναπτυσσόμενες χώρες που βασίζονται, κατά κόρον, σε ορυκτά καύσιμα για τις βασικές τους ανάγκες

Αποκαρδιωτικά είναι τα στοιχεία νέας έκθεσης που αφορά τα διεθνή πρότυπα ποιότητας αέρα, καθώς η θανατηφόρα ατμοσφαιρική ρύπανση επιδεινώνεται κατά τόπους. Ωστόσο η χώρα μας, σύμφωνα με τα στοιχεία, κατατάσσεται στην 57η θέση της λίστας, όσον αφορά την ποιότητα του αέρα. Μάλιστα ανάμεσα στις περιοχές που βρίσκονται στο «πράσινο», είναι η Κρήτη και η βόρεια Ελλάδα.

Ατμοσφαιρική ρύπανση - Ripansi
Φωτογραφία ΑΡ

Ειδικότερα, μόνο επτά χώρες πληρούν τα διεθνή πρότυπα ποιότητας αέρα, με τη θανατηφόρα ατμοσφαιρική ρύπανση να επιδεινώνεται, κατά τόπους, σύμφωνα με νέα έκθεση.

Από τις 134 χώρες και περιοχές που εξετάστηκαν στην έκθεση για το 2023, μόνο επτά - η Αυστραλία, η Εσθονία, η Φινλανδία, η Γρενάδα, η Ισλανδία, ο Μαυρίκιος και η Νέα Ζηλανδία - πληρούν τις κατευθυντήριες γραμμές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για τα μικροσκοπικά αιωρούμενα σωματίδια που εκπέμπονται από τα αυτοκίνητα, τα φορτηγά και τις βιομηχανικές διεργασίες.

Η συντριπτική πλειονότητα των χωρών αποτυγχάνει να ανταποκριθεί σε αυτό το πρότυπο για τα PM2,5 - είναι ένα είδος μικροσκοπικής αιθάλης που, όταν εισπνέεται, μπορεί να προκαλέσει σειρά προβλημάτων υγείας ακόμα και θάνατο - σύμφωνα με την έκθεση του IQAir. Είναι ένας ελβετικός οργανισμός για την ποιότητα του αέρα, που αντλεί δεδομένα από περισσότερους από 30.000 σταθμούς παρακολούθησης σε όλο τον κόσμο.

Ωστόσο, μεγάλο μέρος του αναπτυσσόμενου κόσμου, ιδίως οι χώρες της Αφρικής, δεν διαθέτουν αξιόπιστες μετρήσεις της ποιότητας του αέρα.

Και ενώ ο αέρας, γενικώς, είναι πιο καθαρός απ΄ότι τον προηγούμενο αιώνα, υπάρχουν ακόμη μέρη όπου τα επίπεδα ρύπανσης παραμένουν σε επικίνδυνα επίπεδα.

Η χώρα με τον πιο μολυσμένο αέρα

Η χώρα με τον πιο μολυσμένο αέρα είναι το Μπαγκλαντές, όπου κατεγράφη σημαντική επιδείνωση σε σχέση με το 2022.

Ακολουθεί το Πακιστάν, όπου τα επίπεδα PM2,5 είναι 14 φορές υψηλότερα από το πρότυπο του ΠΟΥ, σύμφωνα με την έκθεση. Έπονται Ινδία, Τατζικιστάν και Μπουρκίνα Φάσο.

Η πιο μολυσμένη αστική περιοχή στον κόσμο πέρυσι ήταν η πόλη Μπεγκουσαράι στην Ινδία, ενώ στην πρώτη 10άδα εμφανίζονται 9 ινδικές πόλεις - η δέκατη είναι στο Πακιστάν

Η θέση της Ελλάδας

Σύμφωνα με τα στοιχεία, η Ελλάδα κατατάσσεται στην 57η θέση της λίστας όσον αφορά στην ποιότητα του αέρα.

Όπως φαίνεται και από τον σχετικό χάρτη, από τα επιμέρους στοιχεία για τη χώρα μας εμφανίζονται δύο περιοχές στο «πράσινο». Η μία στη βόρεια Ελλάδα και η δεύτερη στην Κρήτη.

Λόγος για τον Άγιο Παύλο στην Κεντρική Μακεδονία και τον Άγιο Νικόλαο στην Κρήτη.

Χαρτης

Αλλά ακόμη και σε πλούσιες και ταχέως αναπτυσσόμενες χώρες, η πρόοδος στη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης απειλείται.

Ο Καναδάς, που αποτελούσε παράδειγμα για τον δυτικό κόσμο, έπεσε πολύ στην κατάταξη λόγω των καταστροφικών πυρκαγιών που ξέσπασαν στη χώρα και είχαν ως αποτέλεσμα να απλωθούν τοξικά νέφη μέχρι και τις ΗΠΑ.

Στην Κίνα, εν τω μεταξύ, η βελτίωση της ποιότητας του αέρα επιδεινώθηκε την περσινή χρονιά λόγω της επιστροφής στην οικονομική δραστηριότητα, ύστερα από τον κορονοϊό. Τα επίπεδα PM2,5 αυξήθηκαν κατά 6,5% - σε σχέση με τα προ-πανδημικά επίπεδα.

«Δυστυχώς κάναμε βήματα προς τα πίσω» δήλωσε η Glory Dolphin Hammes, διευθύνουσα σύμβουλος της IQAir στη Βόρεια Αμερική. «Η επιστήμη είναι αρκετά σαφής σχετικά με τις επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης» είπε, αλλά παρατήρησε πως δεν γίνονται αρκετά για να είναι ο αέρας καθαρός και ασφαλής.

Εκατομμύρια νεκροί κάθε χρόνο λόγω ατμοσφαιρικής ρύπανσης

Η ατμοσφαιρική ρύπανση σκοτώνει περίπου 7 εκατομμύρια ανθρώπους ετησίως παγκοσμίως - περισσότερους από το AIDS και την ελονοσία μαζί. Οι επιπτώσεις είναι ιδιαίτερα αισθητές σε αναπτυσσόμενες χώρες που βασίζονται, κατά κόρον, σε ορυκτά καύσιμα για τις βασικές τους ανάγκες.

Έρευνα που δημοσιεύθηκε από Αμερικανούς επιστήμονες τον περασμένο μήνα διαπίστωσε ότι δεν υπάρχει ασφαλές επίπεδο PM2,5, καθώς ακόμη και οι μικρότερες εκθέσεις σε μολυσμένο αέρα συνδέονται με αύξηση των νοσηλειών για καρδιακές παθήσεις και άσθμα, μεταξύ άλλων.

Η Hammes δήλωσε ότι οι χώρες θα πρέπει να δράσουν για να ανεξαρτητοποιηθούν οι πόλεις τους από τα αυτοκίνητα, να τροποποιήσουν τις δασοκομικές πρακτικές τους, ώστε να βοηθήσουν στον περιορισμό των επιπτώσεων του καπνού των πυρκαγιών, και να κινηθούν ταχύτερα για να «αγκαλιάσουν» την καθαρή ενέργεια, αντί των ορυκτών καυσίμων.

Ρύπανση - ripansi
Φωτογραφία ΑΡ

Ο Aidan Farrow, ανώτερος επιστήμονας για την ποιότητα του αέρα στην Greenpeace International, δήλωσε ότι χρειάζεται, επίσης, καλύτερη παρακολούθηση της ποιότητας του αέρα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News